Ο ΟΟΣΑ αναμένει ότι θα κινηθούν, επίσης, ανοδικά και οι εξαγωγές αγαθών και ναυτιλιακών υπηρεσιών

Σε αναθεώρηση των προβλέψεών του σε σχέση με τον Δεκέμβριο προχώρησε ο ΟΟΣΑ προβλέποντας πλέον ανάπτυξη 3,8% του ΑΕΠ (έναντι 3,4% του ΑΕΠ) για φέτος και 5% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης 6,6% του ΑΕΠ) για το 2022.

Συνολικά για τη διετία 2021 -2022 ο ΟΟΣΑ στην έκθεσή του για την πορεία και τις προοπτικές των κρατών-μελών του (Word Economic Outlook) προβλέπει για την Ελλάδα πλέον ανάπτυξη 8,8% του ΑΕΠ έναντι της πρόβλεψης για ανάπτυξη 7,5% τον περασμένο Δεκέμβριο με οδηγούς τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το άνοιγμα του Τουρισμού.

Παράλληλα, δίνει έμφαση στα μέτρα που μπορούν να προωθήσουν την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος μακροπρόθεσμα και θα απαιτήσουν γρήγορη και συνεχή υλοποίηση. Συστήνει επίσης, τα μέτρα στήριξης όσο ανοίγει η αγορά να εστιάζουν σε ενεργητικά προγράμματα στην αγορά εργασία και την εκπαίδευση των εργαζομένων που θα συμβάλλουν να μην αυξηθεί η φτώχεια και η μακροπρόθεσμη ανεργία.

Στις εκτιμήσεις του ο Οργανισμός αναφέρει πως θα υπάρξει άνοδος και στις εξαγωγές αγαθών και ναυτιλιακών υπηρεσιών. Επίσης, η χρήση αποταμιεύσεων θα οδηγήσει στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (εκτιμά στο 7% του ΑΕΠ τις επιπλέον καταθέσεις των νοικοκυριών το 2020).

Ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη είναι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το γεγονός πως οι επιχειρήσεις προσλάμβαναν εργαζόμενους τους πρώτους μήνες του 2021 αν και είχαν θέσει σε αναστολή συμβάσεις 260 χιλιάδων εργαζομένων.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα αυξηθεί από 9,7% του ΑΕΠ το 2020 στο 10,1% του ΑΕΠ φέτος για να μειωθεί σημαντικά στο 3,7% το 2022, ενώ το χρέος της γενικής κυβέρνησης προβλέπεται να μειωθεί από 205,6% του ΑΕΠ στο 201,1% και το 191,6%, αντίστοιχα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική μεταβολή φέτος (6,5% του ΑΕΠ) και το 2022 (5,2%) σε σχέση με το 2020 (6,7%).

Για τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι ο πιθανός αντίκτυπος στην ποιότητα του ενεργητικού τους από την αύξηση των χρεοκοπιών τονίζει την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων τους, ενώ σημειώνει ότι θα χρειασθούν επιπλέον δράσεις, πέραν της πρόσφατης παράτασης του σχεδίου «Ηρακλής».

Σε δήλωσή του ο υπουργός οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρει για τις προβλέψεις που ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΟΣΑ πως «αποτελούν ακόμα ένα σήμα εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, προοπτικές οι οποίες εμφανίζονται σημαντικά βελτιωμένες για τη φετινή χρονιά, σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού, και ακόμα πιο δυναμικές για το 2022».

Επιπλέον, αναγνωρίζει την αποτελεσματικότητα των στοχευμένων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επιβεβαιώνει ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” περιλαμβάνει πολλά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αύξησης της παραγωγικότητας, ενίσχυσης της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος», αναφέρει ο ΥΠΟΙΚ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις