Δέσμη μέτρων ύψους 500 εκατ. ευρώ, που ενδέχεται να εμπεριέχουν και άμεσες αποζημιώσεις, ύψους έως 20 χιλιάδων ευρώ, για σπίτια που καταστράφηκαν ολοσχερώς ή μερικώς από την πύρινα λαίλαπα αναμένεται ότι θα αποφασίσει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει, υπο τον πρωθυπουργό, για τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών.

Aμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού τα μέτρα θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς.

Ήδη από χθες ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς που εμπλέκονται να μην υπάρξουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και οι πρώτες αποζημιώσεις στους δικαιούχους να ακολουθήσουν διαδικασίες fast track.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, με την ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών για την στεγαστική αποκατάσταση των κτιρίων εξετάζεται επιδότηση με κρατική αρωγή 80% και 20% άτοκα δάνεια τα οποία θα εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσης θα επιχορηγηθούν οι επιχειρήσεις μέσω του συστήματος προκαταβολών τις αναστολές εργαζομένων, την επιδότηση ενοικίου αλλά και αναστολή φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών υποχρεώσεων για έξι μήνες και αντίστοιχο πάγωμα για ενήμερους δανειολήπτες.

Τα φυσικά πρόσωπα θα ενισχυθούν στην αρχή με 600 ευρώ και με 6.000 για την οικοσκευή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην εισήγηση του υπουργού Οικονομικών προ το επιτελείο της κυβέρνησης προβλέπεται αποζημίωση 15.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 8.000 ευρώ για τις κατοικίες που έχουν μερικώς καταστραφεί και είναι προσωρινά μη κατοικήσιμες και 3.000 ευρώ για κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές αλλά μπορούν να κατοικηθούν.

Επίσης υπήρξε πρόταση του υπουργού Εσωτερικών να ενσωματωθεί το ποσό της πρώτης αποζημίωσης , το οποίο αγγίζει και τις 20.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό συνολικού ύψους που θα φτάνει το μισό δισ. ευρώ. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την προχρηματοδότηση για διάφορες δράσεις ύψους 4,2 δισ. ευρώ.

Αναμένεται επίσης η ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με κονδύλι ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Ενώ έχουν δεσμευτεί κονδύλια 224 εκατ. για την αναδάσωση και 110 εκατ ευρώ για έργα αντιπυρικών ζωνών και αντιπλημμυρικής προστασίας.

Άμεση θα είναι και η καταβολή των αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ για απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και ζημιές σε καλλιέργειες.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στην χθεσινή σύσκεψη ήταν πως τα όποια προβλήματα από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν την επόμενη μέρα άμεσα με έργα υποδομής. Ο ίδιος έδωσε έμφαση στις αναδασώσεις αλλά και στην δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων που χρονίζουν. Αυτό φάνηκε εξ άλλου και στο μήνυμα του προς τους πολίτες που επλήγησαν από τη λαίλαπα των πυρκαγιών στην χώρα.

Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, ‘Ακης Σκέρτσος, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς, ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook