Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ή δεκαπενθήμερο το αργότερο, αναμένεται να εισπράξουν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές τα πρώτα χρήματα που δικαιούνται.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Δημήτρης Τσαγκάρης, οικονομολόγος, και Νίκος Καραγιαννακίδης, δικηγόρος.

«Είναι δύσκολο να πει κανείς αν επαρκούν τα μέτρα. Είναι γενναία, είναι δυνατά. Υπάρχει η δυσάρεστη εμπειρία από τις προηγούμενες φυσικές καταστροφές. Φαίνεται ότι μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή, ειδικά στην Εύβοια, όπου έχουν διαμορφωθεί συνθήκες ξεριζωμού. Δεν είναι μόνη η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2023, δε θα επιστραφεί όλο το ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή, υπάρχει αναστολή φορολογικών, δανειακών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Υπάρχει το πρόγραμμα στεγαστικής συνδρομής, το πρόγραμμα αποκατάστασης της ζημιάς. Έρχεται το κράτος με ένα πρώτο πακέτο μέτρων», ανέφερε ο κ. Τσαγκάρης.

Πώς θα γίνει η αξιολόγηση για τα σπίτια που έχουν υποστεί καταστροφές και πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους

«Η αξιολόγηση της ζημιάς για όσα σπίτια είναι ασφαλισμένα θα γίνει από τις ασφαλιστικές εταιρίες, ενώ για όσα δεν είναι, θα γίνει από ειδική επιτροπή σε συνεργασία με την περιφέρεια. Δεν έχει ξεκινήσει από ό,τι γνωρίζω η αξιολόγηση και η καταγραφή. Για τα ασφαλισμένα θα γίνει πρώτη η αξιολόγηση της ζημιάς από την ασφαλιστική εταιρία, θα πληρωθεί ο ιδιοκτήτης από την εταιρία, και το υπόλοιπο ποσό, αν υπάρχει, θα καταβληθεί από το Δημόσιο», εξήγησε ο κ. Καραγιαννακίδης σχετικά με το πώς θα γίνει η αξιολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί καταστροφές και πώς θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες τους.

«Είναι τεράστιο εγχείρημα να καταβληθεί η αποζημίωση στο σύνολό της μέσα σε 3-4 μήνες. Προβλέπεται να καταβληθεί η πρώτη δόση ως αρχές Σεπτέμβρη, που θα είναι έως 22.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, ¨ενώ για τα σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς θα είναι έως 20.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό αναμένεται να καταβληθεί μέχρι Νοέμβριο, Δεκέμβριο, το πολύ. Αρμόδιος φορέας για την καταβολή της κρατικής αρωγής είναι το υπουργείο Οικονομικών. Είναι και η πρώτη φορά που η αίτηση υποβάλλεται και η καταγραφή γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Υπάρχουν ανησυχίες γιατί είναι μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Μαζί με το γεγονός όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τον κ. Μπένο επικεφαλής της διαδικασίας, νομίζω ότι θα είναι αυστηρός στην υπόθεση αυτή. Δεν είναι μόνο η ζημιά των φυσικών και νομικών προσώπων. Η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει τον κόσμο εκεί και αυτό κάνει με αυτό το πακέτο των μέτρων», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Τσαγκάρης.

«Για πρώτη φορά προβλέπεται αποζημίωση για εθελοντές και ανθρώπους που τραυματίστηκαν», τόνισε κλείνοντας ο κ. Καραγιαννακίδης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook