«Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πάντα με βάση τη σύνεση και τον προγραμματισμό....»

Τέλος στα σενάρια για μείωση του ΦΠΑ ως μέτρο καταπολέμησης της ακρίβειας βάζει ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε».

Σε συνέντευξη του στο capital.gr στέλνει μήνυμα προς τις αγορές ότι η δημοσιονομική αξιοπιστία θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού καθώς αποτελεί την κορωνίδα της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ.Πατέλης δηλώνει ακόμη ο εθνικός στόχος για το 2023 είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη :

– Οι πολίτες βιώνουν, πάντως, για πρώτη φορά στα χρονικά της ευρωζώνης ένα τόσο μεγάλο κύμα ακρίβειας, κυρίως στα ενεργειακά προϊόντα και με φόβους ότι αυτό θα διαχυθεί, και διαχέεται μάλλον και δευτερογενώς και στα υπόλοιπα προϊόντα και τις υπηρεσίες της οικονομίας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα καταπολέμησης της ενεργειακής ακρίβειας, με την επιδότηση του φυσικού αερίου, με την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Να περιμένουμε και άλλα μέτρα καταπολέμησης της ακριβείας και στήριξης των εισοδημάτων; 

Α. Πατέλης: Η μεγαλύτερη στήριξη των εισοδημάτων πάντα προέρχεται από τις μεταρρυθμίσεις, από την αξιοπιστία και από τη σωστή εικόνα μιας οικονομίας που προσελκύει επενδύσεις και αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Από κει και πέρα, όπως είπατε πολύ σωστά, έχουν δοθεί διάφορα επιπλέον πακέτα στήριξης. Την ενέργεια του Ιανουαρίου και σύντομα για τον Φεβρουάριο. Να πούμε εδώ ότι η στήριξη στα νοικοκυριά έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, η στήριξη στις επιχειρήσεις ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Και άρα λοιπόν σύντομα θα δούμε την θετική επίπτωση που θα έχει αυτή στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, το οποίο πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις θα μετακυλήσουν και στις τιμές τους με μία συγκράτηση της αύξησης των τιμών. Έχουμε φυσικά και τις άλλες επεμβάσεις που ‘χει κάνει η κυβέρνηση στη φορολογία. Τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, την κατάργηση της εισφοράς Αλληλεγγύης και, όπως είπαμε και στην προηγούμενη ερώτηση, την αύξηση του κατώτατου μισθού. Από κει και πέρα μερικά από τα άλλα που συζητιούνται στη δημόσια σφαίρα, είπατε για την ΑΤΑ, για τη δεκαετία του ’80.  Τη δεκαετία του ’80, όπως ξέρετε, είχαμε διψήφιο πληθωρισμό. Δεν υπήρχε τότε μία πρόταση για μείωση στο ΦΠΑ, ως μέτρο αντιμετώπισης του πληθωρισμού.  Και ομολογώ ότι ως οικονομολόγος δεν μπορώ να καταλάβω πώς έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Μία μείωση του ΦΠΑ θα είχε μόνο προσωρινό όφελος και πολύ πιθανό να μην μετακυλείτο στις τιμές αλλά να το κρατούσανε οι επιχειρήσεις. Και φυσικά δεν έχει σχέση με τον ρυθμό αύξησης των τιμών, με την έννοια του ότι πληθωρισμός είναι ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Οπότε η κυβέρνηση θα συνεχίσει με σύνεση. Έχει στηρίξει αρκετά τα εισοδήματα μέχρι στιγμής και έτσι θα πορευτούμε.

– Να μου επιτρέψετε να επιμείνω λίγο σε αυτό. Δηλαδή από ό,τι καταλαβαίνω το σενάριο του να μειωθεί ο ΦΠΑ σε κάποια βασικά προϊόντα δεν προκρίνεται αυτή τη στιγμή. Θα υπάρξουν, όμως, κάποια άλλα μέτρα πέραν της επιδότησης των ενεργειακών προϊόντων; Εξετάζετε κάτι άλλο; 

Α. Πατέλης: Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πάντα με βάση τη σύνεση και τον προγραμματισμό. Έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι κινούμαστε με βάση αυτό και αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τα μέτρα που έχουν παρθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook