Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat ) έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,3% στην Ελλάδα το Φεβρουάριο, από 5,5% τον προηγούμενο μήνα.

Σε ιστορικό υψηλό κινήθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ για τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Eurostat, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,8% σε ετήσια βάση, από 5,1% τον Ιανουάριο, εγείροντας ερωτήματα για το πότε θα παρέμβει η ΕΚΤ για να ελαφρύνει τις επιβαρύνσεις που υφίστανται τα πορτοφόλια των καταναλωτών, την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, προκαλεί αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία.

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ενισχύθηκε στο 6,3% τον Φεβρουάριο, από 5,5% τον Ιανουάριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού τροφοδοτήθηκε από ένα άλμα 32% στο ενεργειακό κόστος. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια αναμένεται να εμφανίσει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).

Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν επιδοθεί σε ένα ασταμάτητο ράλι λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι πληθωριστικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια, τα τρόφιμα και τον καπνό, ενισχύθηκε στο 2,7% τον Φεβρουάριο από 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,5% από 5,1% τον Ιανουάριο, ενώ στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία, στο 4,1% από 3,3%. Λιθουανία και Εσθονία, στο μεταξύ, καταγράφουν διψήφια ποσοστά πληθωρισμού στο 13,9% και 12,4% αντίστοιχα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook