Συνεχίζεται το ράλι αυξήσεων σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο.

Οι αυξήσεις σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και ιδιαίτερα στο πετρέλαιο, έχουν …ανέβη στο Θεό, μετά τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι εκτιμήσεις για τις τιμές στα καύσιμα είναι δυσοίωνες καθώς ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ!

Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε όλη τη χώρα πλέον έχει υπερβεί τα 2 ευρώ το λίτρο, το diesel ήδη κατά μ.ο. βρίσκεται στο 1,8 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα θα διατίθενται με μέση τιμή στα μεγάλα αστικά κέντρα στο 1,5 ευρώ. Πέντε λεπτά ακριβότερα απ’ ότι χθες! Στην περίπτωση των νησιών, όπως πάντα, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη…

Την εκτίμηση ότι η τιμή της βενζίνης θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, έκανε ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Όπως είπε ο Γιώργος Ασμάτογλου, τις τελευταίες μέρες οι τιμές της βενζίνης μεταβάλλονται συνεχώς, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 2 ευρώ και «οδεύοντας» προς τα 2,20 ευρώ ανά λίτρο.

Εξήγησε, πάντως ότι, στην περίπτωση που υπάρξει μείωση στα καύσιμα, θα φανεί αμέσως στις τιμές των πρατηρίων βενζίνης.

Στο μεταξύ και χθες οι τιμές στο ενεργειακό μίγμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, έστω και αν η τάση ήταν μάλλον πτωτική ειδικά σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα. Αντίθετα η τιμή του «μαύρου χρυσού» παρουσίασε σημαντική άνοδο, στον απόηχο του εμπάργκο στο ρώσικο πετρέλαιο από τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα το φυσικό αέριο μετά την τρελή κούρσα των τελευταίων ημερών που έφτασε μια ανάσα από τα 350 ευρώ την μεγαβατώρα, χθες παρουσίασε μικρή πτώση. Αρχικά ξεκίνησε με σημαντική άνοδο φτάνοντας μία ανάσα από τα 300 ευρώ και συγκεκριμένα στα 295 ευρώ, εν συνεχεία κινήθηκε πτωτικά και κάποια στιγμή μάλιστα έχασε και το επίπεδο των 200 ευρώ, έστω και παροδικά φτάνοντας στα 187 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 206,745 ευρώ έχοντας κάμψη 9%.

Στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, η τιμή παρουσίασε χθες σημαντική πτώση 22,39% στα 331,30 ευρώ, μετά την εκρηκτική αύξηση 52% που κατέγραφε νωρίτερα, φτάνοντας τα 426,9 €/MWh. Ως προς το μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το φυσικό αέριο πέφτει στο 39,76%, ενώ οι ΑΠΕ ανεβαίνουν στο 30,68% και ο λιγνίτης στο 19%. Οι εισαγωγές παραμένουν στο 3%. Σε ό,τι αφορά η τιμή του πετρελαίου σημείωσε άνοδο 5,1% στα 129,49 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκαλύψει εντός της εβδομάδας σχέδιο για έκδοση μαμούθ κοινού χρέους των 27 προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή και αμυντική της ανεξαρτησία, μετά τους φόβους που έχει δημιουργήσει σε όλη την ήπειρο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η πρόταση αναμένεται να παρουσιαστεί στους ηγέτες των 27 κρατών – μελών οι οποίοι συνεδριάζουν στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, στις 10 και 11 Μαρτίου, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Αξιωματούχοι εργάζονται ακόμη πάνω στις τελικές λεπτομέρειες της έκδοσης, αλλά και στον προσδιορισμό του ποσού το οποίο αναμένεται να αντληθεί.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook