Το απόγευμα θα μεταδοθεί το τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή νοσεί από κορωνοϊό, θα απευθύνει το μήνυμά του προς τους πολίτες από το σπίτι του όπου και βρίσκεται σε απομόνωση παρουσιάζοντας το περίγραμμα των μέτρων κατά της ακρίβειας περίπου στις 18:30.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήμυμα θα δώσει γενικό το περίγραμμα των μέτρων κατά της ακρίβειας που έχει φέρει σημαντικές ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά αλλά και καύσιμα, ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Αύριο το πρωί οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώσουν με λεπτομέρειες να μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Αύριο Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους Υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Σήμερα το απόγευμα θα μεταδοθεί μήνυμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού που εκδόθηκε το μεσημέρι.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει εκτός από το «κουπόνι» για τα καύσιμα, στο οποίο θα μπουν εισοδηματικά και ίσως περιουσιακά στοιχεία, και την «επιταγή ακρίβειας» για την οποία είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Alpha. Η «επιταγή ακρίβειας» θα δοθεί στους δικαιούχους του δώρου που δόθηκε τα Χριστούγεννα.

Τι λένε οι πληροφορίες για τα νέα μέτρα

Η επιδότηση στα καύσιμα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας – Αύριο οι ανακοινώσεις από τους υπουργούς  για τα μέτρα κατά της ακρίβειας

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα γίνεται η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης, σε μία προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες απέναντι στο «κύμα» ακρίβειας.

Στην αποκάλυψη αυτή προέβη σήμερα Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως σημείωσε γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης, χωρίς να αποκαλύπτει άλλες λεπτομέρειες, δεδομένου ότι αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από τους αρμόδιους υπουργούς, το πιθανότερο το πρωί της Πέμπτης.

H επιδότηση των καυσίμων θα κυμανθεί γύρω στα 15 με 20 λεπτά το λίτρο, ενώ υπάρχουν και πιο αισιόδοξα σενάρια για 40 λεπτά.

Η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο και μάλιστα αυξημένη.

Ειδικότερα το πακέτο μέτρων αναμένεται να περιλαμβάνει:

1. Παρέμβαση στα καύσιμα με μείωση της τιμής κατ’ ελάχιστον 15 λεπτά το λίτρο – χωρίς να αποκλείεται να φτάσει ακόμη και τα 40 – ως επιστροφή ενός μέρους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.
Το μέτρο υπολογίζεται ότι αφορά σε 1 εκατ. πολίτες και τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά… Αναμένεται να αφορά σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ, συν 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Το όριο για οικογενειακό ετήσιο εισόδημα αναμένεται να είναι περί τα 30.000 ευρώ.
Θα λειτουργεί ένας μηχανισμός κίνησης ο οποίος θα παρακολουθεί τις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών καθημερινά, προκειμένου το ποσό της επιστροφής να προσαρμόζεται ανάλογα.
Αυτό που σχεδιάζεται είναι ο δικαιούχος να πληρώνει στο βενζινάδικο το συνολικό ποσό και στη συνέχεια να κάνει ηλεκτρονική αίτηση και η επιστροφή να πιστώνεται στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αντίστοιχος ήταν και ο μηχανισμός με το επίδομα θέρμανσης.

2. Συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια
Για τα νοικοκυριά (κύριες κατοικίες) η επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου τον Μάρτιο θα διατηρηθεί στα 39 ευρώ και τον Απρίλιο σχεδιάζεται να είναι 52 ή 53 ευρώ.
Όσον αφορά στους αγρότες συζητείται να αυξηθεί το ποσό για την κάλυψη της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, ενώ θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο για τη μείωση του φόρου στα λιπάσματα.

3. «Επιταγή ακρίβειας»
Το επίδομα που αναμένεται να δοθεί κοντά στο Πάσχα σε ευάλωτα νοικοκυριά και τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος φέρεται να “κλειδώνει” στα 250 ευρώ ή ακόμη και στα 300 ευρώ. Οι δικαιούχοι υπολογίζεται ότι είναι 1 εκατ. πολίτες.

Στήριξη εντός των δημοσιονομικών πλαισίων

“Γίνεται κάθε προσπάθεια να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για να είναι ενισχυμένη και ουσιαστική η βοήθεια σε όλους τους κλάδους”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
“Η κατάσταση είναι δύσκολη για όλους, περάσαμε και περνάμε μέσα από συμπληγάδες, τα προβλήματα είναι μεγάλα για όλους, όμως οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες και πρέπει κάνοντας επεμβάσεις να στηρίξουμε πολίτες όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, χωρίς να τινάξουμε την οικονομία στον αέρα», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook