«Ψαλίδι» στους λογαριασμούς ρεύματος προανήγγειλε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης

Μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων προανήγγειλε ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Σε ανάρτησή του στο Instagram, ο κ. Πατέλης ανάρτησε μία φωτογραφία με ένα ψαλίδι και έγραψε: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης αναμένονται το πιθανότερο αύριο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ την Παρασκευή τα μέτρα θα εξειδικευθούν από τους υπουργούς.

Οριζόντια και μακροχρόνιας εφαρμογής θα είναι τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στους λογαριασμούς ρεύματος, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου που ετοιμάζεται.

Αύριο ή το αργότερο την Παρασκευή  αναμένονται ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης των πολιτών σχετικά με τους λογαριασμούς του ρεύματος.

Τις ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα στήριξης στους λογαριασμούς του ρεύματος θα τις κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμα,  παρουσιάζοντας ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που έχει ξεσπάσει λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται συνεχείς συσκέψεις για να οριστικοποιηθεί το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Κατά την χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι πολύ σύντομα – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα- η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το σχέδιο αυτό, ανεξάρτητα από τις διεργασίες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προσθέτοντας ότι ενώ σε πρώτη φάση στηρίχθηκαν οι καταναλώσεις ως 300 kWh και ότι οι μεγαλύτερες καταναλώσεις είδαν μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς, από εδώ και πέρα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι οριζόντιες και ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής τους θα είναι ευρύς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση», υπενθυμίζοντας ότι ως τώρα η κυβέρνηση έχει διαθέσει ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, αλλά και δεσμευόμενος ότι η στήριξη των πολιτών θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί. Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης του σχεδίου, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά και να διαθέσει πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Τι περιλαμβάνει
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα προβλέπεται να φτάσει σε 7.500.000 παροχές κύριας κατοικίας, ενώ αναμένεται να μπει πλαφόν στη χονδρική πώληση του ρεύματος και να υπάρχει επιδότηση του επιπλέον κόστους των εταιρειών.

Το σχέδιο θα προβλέπει παρέμβαση στη χονδρική τιμή με πλαφόν πάνω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν τον Απρίλιο η μέση τιμή ήταν περίπου στα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Άμεσα η λιανική τιμή θα πέσει κατά 20 περίπου λεπτά ανά κιλοβατώρα και θα φτάσει περίπου στα 16 λεπτά μακριά από τις σημερινές χρεώσεις. Το κόστος σύμφωνα με εκτιμήσεις να υπολογίζεται στα 2 – 4 δισ. ευρώ.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε ότι η χρηματοδότηση του «εθνικού σχεδίου» θα είναι συνδυαστική, από τον κρατικό προϋπολογισμό και από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα, οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο καλύπτονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Βασικός στόχος των παρεμβάσεων που θα ανακοινωθούν εντός του μήνα είναι, με βάση τον κ. Σταϊκούρα, οι πολίτες να μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως π.χ. η πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει λάβει ή δρομολογήσει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μέτρα ύψους 4,3 δις. ευρώ για φέτος και 991 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων μέχρι το τέλος του 2022 από το αδιάθετο υπόλοιπο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού των 2 δισ. ευρώ που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα επιδότησης ρεύματος και φυσικού αερίου το 2021 κόστισε 630 εκατ. ευρώ ενώ για φέτος, έως τώρα, αναμένεται να φτάσει τα 3,6 δισ. ευρώ. Το κόστος αυτό, όπως εξηγεί, έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν 722 εκατ ευρώ για : την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για το 2021 και για το 2022 ύψους 90 εκατ ευρώ, τα επιδόματα ύψους 324 εκατ ευρώ, την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους αγρότες 60 εκατ ευρώ, την προπληρωμένη κάρτα καυσίμων στα 130 εκατ ευρώ και σε άλλα μέτρα ύψους 118 εκατ ευρώ.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook