Σε ιστορικά υψηλά «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Μάιο ενώ και στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Στο 10,7% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο σε ετήσια βάση από 9,1% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ενώ στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 8,1% από 7,4%, αντίστοιχα.

Η Eurostat υπολογίζει τον πληθωρισμό με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, ενώ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος καταρτίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, θα ανακοινωθεί την επόμενη Πέμπτη, 9 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός με βάση τον εθνικό δείκτη είναι συστηματικά υψηλότερος από τον εναρμονισμένο και τον Απρίλιο είχε διαμορφωθεί στο 10,2%.

Στις χώρες της Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 8,1%.

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat o υψηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν Εσθονία με 20,1%, στην Λετονία με 16,4%, στην Λιθουανία με 18,5% και στην Σλοβακία με 11,8%. Αντίθετα τον χαμηλότερο πληθωρισμό είχαν η Μάλτα με 5,6%, η Γαλλία με 5,8%, η Φινλανδία με 7,1% και η Ιταλία με 7,3%.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, η ενέργεια βρίσκεται, όπως είναι αναμενόμενο, στην κορυφή με ετήσιο ρυθμό 39,2% το Μάιο, έναντι 37,5% τον Απρίλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (7,5%, έναντι 6,3% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,2%, έναντι 3,8% τον Απρίλιο) και υπηρεσίες (3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο).

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook