Αρχίζει η εφαρμογή της κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες από το χώρο του Πολιτισμού .

Καλλιτέχνες, χειροτέχνες και ευρύτερα ελεύθεροι επαγγελματίες, που απασχολούνται στον πολιτισμό, οι οποίοι θα επανεκκινήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, την οποία διέκοψαν λόγω της οικονομικής κρίσης, απαλλάσσονται για τα έτη 2022, 2023 και 2024 από την υποχρέωση καταβολής του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ.

Επιπλέον, προβλέπεται για την ίδια χρονική περίοδο η συνολική επιδότηση μέχρι το πόσο των 5.000 ευρώ του κύκλου εργασιών των πρώτων 3.100 επαγγελματιών που θα προβούν σε επανέναρξη δραστηριότητας.

Ως προς τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες, οι οποίοι ήδη δραστηριοποιούνται επαγγελματικά, το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος που θα κληθούν να καταβάλουν θα μειωθεί, από τα 650 ευρώ στα 400 ευρώ, αρχής γενομένης από το φορολογικό έτος 2022 και για χρονικό διάστημα τριών ετών. Οι δράσεις, ύψους 28.000.000 ευρώ, εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, την περίοδο 2010-2018 18.000 ελεύθεροι επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού έκλεισαν τα βιβλία τους.

Αυτό κατέστη πολύ εμφανές στην πανδημία όπου τα οριζόντια μέτρα της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να φτάσουν σε πολλούς ανθρώπους του πολιτισμού .

Για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας το Μητρώο Καλλιτεχνών μαζί με το Υπουργείο Εργασίας προκειμένου να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους. Η Πολιτεία στήριξε με ειδικό πλέγμα μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του Μητρώου Καλλιτεχνών) τον πολιτισμό με μισό δις ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Με τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουμε απλοποίηση και εκσυγχρονισμό του εργασιακού και ασφαλιστικού πλαισίου για τους ανθρώπους του πολιτισμού, επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο Bigpost, τονίζοντας ότι «Πρέπει να σταματήσουν πρακτικές όπως η καθημερινή πρόσληψη-απόλυση, και φυσικά η κατάχρηση εξουσίας που προκύπτει από την αδήλωτη εργασία. Προωθούμε επίσης διατάξεις όπως π.χ. οι πρόβες να πληρώνονται και να ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Το Μητρώο Καλλιτεχνών θα μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο εργαλείο για τους επαγγελματίες του πολιτισμού ενώ θα αξιοποιηθεί και η ψηφιακή κάρτα εργασίας».

Στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης ετοιμάζονται :

α) Προσκλήσεις για εξοπλισμό για πολιτιστικούς φορείς, χειροτέχνες, επαγγελματίες του πολιτισμού

β) Προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων για τους επαγγελματίες του κλάδου

γ) Ειδικό πρόγραμμα πιστοποιημένης κατάρτισης στη χειροτεχνία με σχολές σε όλη την Ελλάδα και επίσης ενίσχυση της χειροτεχνικής επιχειρηματικότητας

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook