Με 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον ενισχύεται το κονδύλι του προγράμματος "Τουρισμός για Όλους" και οι δικαιούχοι από 200.000 αυξάνονται σε 400.000 σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Τον διπλασιασμό της χρηματοδότησης και των δικαιούχων του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους 2022», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Πρέβεζα.

«Κάθε φορά που μιλάω για τουρισμό έχω απόλυτη ενσυναίσθηση ότι υπάρχουν σήμερα συμπολίτες μας που έχουν δυσκολία να μπορέσουν να περάσουν έστω και λίγες μέρες διακοπές. Για αυτό και πήρα την απόφαση και θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες, επίσημα, εντός της ημέρας, να διπλασιάσουμε το κονδύλι για το πρόγραμμα “Τουρισμός για Όλους”. Θα δώσουμε ακόμη 30 εκατομμύρια ευρώ, ακόμη 200.000 συμπολίτες μας θα μπορούν να κάνουν χρήση αυτών των κονδυλίων ώστε να μας βοηθήσουν να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο πέρα του Σεπτεμβρίου. Για να μπορέσουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους περισσότερους συμπολίτες μας δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα σήμερα να κάνουν έστω και λίγες μέρες διακοπές», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας με πολίτες.

«Αυτό αποτυπώνει συνολικά τις προτεραιότητες μιας κυβέρνησης η οποία στρέφει πάντα το βλέμμα της στους πιο αδύναμους», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, ενώ επισήμανε την πολύ καλή πορεία του τουρισμού. «Έχουμε φέτος, και χαίρομαι που το διαπιστώνω και εδώ στη δυτική Ελλάδα, στη Λευκάδα, εδώ στην Πρέβεζα, μια πάρα πολύ καλή τουριστική περίοδο. Χαίρομαι που η Ελλάδα είναι τόπος τον οποίο προτιμούν οι ξένοι επισκέπτες. Πιστεύω ότι όταν θα κάνουμε τον απολογισμό θα μιλάμε για μια εξαιρετικά θετική τουριστική χρονιά», ανέφερε.

Το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους 2022» προβλέπει την παροχή άυλης ψηφιακής κάρτας για την επιδότηση δαπανών σε ξενοδοχεία και καταλύματα ανά την Ελλάδα.

Η κάρτα έχει αξία 150 ευρώ για κάθε δικαιούχο και 200 ευρώ για ΑΜΕΑ με αναπηρία άνω του 67%, έναντι οριζόντιας επιδότησης 120 ευρώ που προβλεπόταν πέρυσι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί έως τα τέλη Ιουνίου του 2023, είτε εφάπαξ σε έναν προορισμό είτε σε πολλά διαφορετικά σημεία.

Ο Πρωθυπουργός περιηγήθηκε στο κέντρο της Πρέβεζας και συνομίλησε με πολίτες. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης, όπου τον υποδέχτηκε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη και τον ενημέρωσε για την πορεία των έργων αποκατάστασης και αναστήλωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη.


Εν αναμονή των αποτελεσμάτων -Πότε θα γίνουν οι πληρωμές

Χθες έκλεισε στις 23:59 η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο Τουρισμός για Όλους, ενώ 1η Αυγούστου ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα. Επομένως, τα αποτελέσματα αναμένεται να αναρτηθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η επιδότηση των 150 ευρώ ή 200 ευρώ για ΑΜΕΑ για τις διακοπές αφορά 200.000 δικαιούχους. Επισημαίνεται ότι στις αιτήσεις δεν τηρείται χρονική προτεραιότητα, ενώ οι τελικοί δικαιούχοι του προγράμματος θα αναδειχθούν με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των δικαιούχων που θα έχουν υποβάλει αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο «Τουρισμός για Όλους» σε κάθε δικαιούχο παρέχεται μία άυλη, ψηφιακή, προπληρωμένη κάρτα, στην οποία έχει πιστωθεί το ποσό της επιδότησης και την οποία θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο ξενοδοχείο ή κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Δικαιούχοι

Η υποβολή αίτησης γίνεται επιτυχώς εφόσον οι δικαιούχοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Εισοδηματικά κριτήρια

Έως 16.000 ευρώ ατομικό εισόδημα

Έως 28.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα

Έως 29.500 ευρώ εισόδημα οικογένεια με 1παιδί

Έως 31.000 ευρώ εισόδημα οικογένεια με 2 παιδιά

Έως 33.000 ευρώ εισόδημα οικογένεια με 3 παιδιά

Έως 38.000 εισόδημα ευρώ για τους πολύτεκνους

Μονογονεϊκές οικογένειες

Έως 17.500 ευρώ με 1παιδί

Έως 19.000 ευρώ με 2 παιδιά

Έως 21.000 ευρώ με 3 παιδιά

Έως 26.000 ευρώ για τις πολύτεκνες

Πότε τα αποτελέσματα και οι πληρωμές

Με τη συμπλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, οι δικαιούχοι κατατάσσονται σε προσωρινό πίνακα, στον οποίο αναγράφονται: ο κωδικός αριθμός της αίτησης συμμετοχής τους και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ τους.

Ο οριστικός πίνακας δικαιούχων για τους οποίους θα εκδοθεί η ψηφιακή χρεωστική κάρτα διαμορφώνεται με ηλεκτρονική κλήρωση μεταξύ των αιτήσεων του προσωρινού πίνακα.

Για κάθε δικαιούχο του προγράμματος, η άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα θα εκδοθεί με ημερομηνία λήξης την 30/06/2023 και για το ποσό των 150 ευρώ, ενώ για δικαιούχους ΑΜΕΑ καθώς και δικαιούχους με τέκνα ΑΜΕΑ το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 200 ευρώ.

Οι δικαιούχοι, θα μπορούν από την 1η Αυγούστου που ξεκινά και επίσημα το πρόγραμμα να κάνουν χρήση των επιταγών και των voucher που θα έχουν στα χέρια τους και να τα εκμεταλλευτούν εξαργυρώνοντάς την περίοδο που θα προγραμματίσουν τις διακοπές τους.

Μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης και της δημοσίευσης του Οριστικού Πίνακα Δικαιούχων, ο Φορέας Υλοποίησης διαβιβάζει αποκλειστικά και μόνο για τους σκοπούς της παρούσας στο πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, τηρουμένων των κατάλληλων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων, τα στοιχεία του δικαιούχου και ειδικότερα το όνομα, το επώνυμο, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό κινητού τηλεφώνου, και το ποσό της διευκόλυνσης, στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.

Το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός θα διανέμει, αποκλειστικώς ηλεκτρονικά, τις άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες εντός δύο εργάσιμων ημερών από την παραλαβή του εκάστοτε σχετικού αρχείου, χωρίς να συνάπτει πελατειακή σχέση με έκαστο δικαιούχο. Τέλος, ορίζεται ότι η συμμετοχή του πιστωτικού ιδρύματος ή του χρηματοπιστωτικού οργανισμού στην ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται βάσει των όρων και των προϋποθέσεων που τίθενται στο Μητρώο Συνεργαζόμενων Αδειοδοτημένων Παρόχων Υπηρεσιών Πληρωμών, που έχει συσταθεί από τον Φορέα Υλοποίησης.

Στη συνέχεια, το πιστωτικό ίδρυμα ή ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ενημερώνει τον δικαιούχο για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για την ενεργοποίηση της κάρτας και την πίστωση του χρηματικού ποσού, αποστέλλοντας:

• γραπτό μήνυμα (sms) στον αριθμό κινητού τηλεφώνου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή, με ενσωματωμένες οδηγίες για την ενεργοποίηση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και

• μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο δικαιούχος στην ειδική εφαρμογή με ενσωματωμένο σύνδεσμο για την ενεργοποίηση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας. Αφότου εισέλθει στον ανωτέρω σύνδεσμο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο γραπτό μήνυμα (sms), προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα.

Υπενθυμίζεται οτι το πρόγραμμα αφορά μόνο την κάλυψη τουριστικών καλυμμάτων και διαμονής και όχι ακτοπλοϊκά ή εστίαση καθώς παρά την σχετική πρόθεση και προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού, δεν κατέστη δυνατόν τα τουριστικά γραφεία να περιληφθούν στους παρόχους σε αυτή τη φάση του προγράμματος, λόγω ζητημάτων κρατικών ενισχύσεων και ενωσιακού δικαίου, τα οποία ήδη στην παλαιότερη εκδοχή του προγράμματος είχαν δημιουργήσει σημαντικά ζητήματα εξαργύρωσης και πληρωμής τόσο στους δικαιούχους, όσο και στα ίδια τα γραφεία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook