Μητσοτάκης σε Μπέρμποκ: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές – Απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα
Ο πρωθυπουργός τόνισε στη Γερμανίδα Υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα θέλει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, ενώ επισήμανε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ ανταλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση του Πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Επιπλέον, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανταλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Υπουργό Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι οι τουρκικές προκλήσεις και αμφισβητήσεις κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε.
Σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό, ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ευρώπη, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΞ, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γερμανία Μάρα Μαρινάκη, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Ολες οι Ειδήσεις
- «Ρεβεγιόν»… «ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ»: Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στις 21.00, στον ΣΚΑΪ – Δείτε το τρέϊλερ
- Τζένη Μπαλατσινού : Το βίντεο με τον 5χρονο γιο της στην κουζίνα του σπιτιού
- «Εκδικητικός με προσωπικότητα αλκοολικού» ο Τράμπ, ναρκομανής ο Μάσκ και «συνωμοσιολόγος» ο Βανς, λέει η προσωπάρχης του Λευκού Οίκου
- Η γιορτή της Eurovision αρχίζει στην ΕΡΤ1 την Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2026, στις 19:00, με την εκπομπή «Sing for Greece – Ελληνικός Τελικός 2026 – Οι φιναλίστ»
- Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους
- Μητσοτάκης: Έξη μέτρα για το στεγαστικό – Επιστροφή δύο ενοικίων για εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς στην επαρχία – Επιπλέον 160 εκατομμύρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους
- Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Στολίζει το χριστουγεννιάτικο δέντρο με τον Γιάννη Καραβασάνη – Φωτογραφίες
- Ελένη Μενεγάκη: Ποζάρει με γιορτινή διάθεση μπροστά από το Χριστουγεννιάτικο δένδρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook