Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρεται στα ρεπορτάζ αμερικανικών ΜΜΕ στα οποία τονίζεται πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν χρηματοδοτούσε από το 2014 κόμματα και πολιτικά πρόσωπα σε 20 χώρες .

«Η Ρωσία έχει μεταφέρει μυστικά τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια σε πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε περισσότερες από 20 χώρες από το 2014 και σχεδιάζει να μεταφέρει εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη, ώστε να ασκήσει πολιτική επιρροή και να επηρεάσει τα αποτελέσματα εκλογών» ανέφεραν οι New York Times με βάση όσα δήλωσε την Τρίτη υψηλόβαθμος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν κάνοντας μια σύνοψη των πληροφοριών που έχουν συγκεντρώσει οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ επισημαίνει ότι λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, «έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν».

Παράλληλα αναφέρεται ότι «αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα».

Η περίπτωση Μαλοφέγιεφ

Σε βάρος του Ρώσου ολιγάρχη, Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ έχουν ασκήσει δίωξη οι ΗΠΑ κατηγορώντας τον για συνωμοσία, καθώς φέρεται να είχε προσλάβει τον Αμερικανό Jack Hanick, προκειμένου να στήσει δίκτυο φιλορωσικών ΜΜΕ στα Βαλκάνια, και στην Ελλάδα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας:

«Λίγες μέρες μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για παρεμβάσεις της Ρωσίας εντός της Ευρώπης, έρχεται η αποκάλυψη από τις ΗΠΑ για χρηματοδοτήσεις ξένων κομμάτων σε τουλάχιστον 20 χώρες, από τον Πούτιν.

Αυτό που ξέρουμε ήδη για την Ελλάδα, είναι ότι η Δικαιοσύνη των ΗΠΑ προχώρησε τον Απρίλιο σε δίωξη του Ρώσου επιχειρηματία Malofeyev, μεταξύ άλλων, για την παροχή χρηματοδότησης με 10 εκ. ευρώ μέσω εταιρειών, προκειμένου να δημιουργηθεί κανάλι ρωσικής προπαγάνδας στην Ελλάδα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον, λοιπόν, περιμένουμε τα νέα στοιχεία για το αν χρηματοδητήθηκαν από τον Πούτιν και ελληνικά κόμματα, καθώς και ποια ήταν αυτά».

ΗΠΑ: Η Ρωσία χρηματοδότησε ξένα κόμματα και πολιτικούς με πάνω από 300 εκατ. δολάρια

Η Ρωσία μετέφερε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ξένα πολιτικά κόμματα, αξιωματούχους και πολιτικούς σε πάνω από 24 χώρες από το 2014 και μετά, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει η Μόσχα για να αυξήσει την επιρροή της στο εξωτερικό, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η αμερικανική κυβέρνηση αποχαρακτήρισε ορισμένες πληροφορίες που περιλαμβάνονταν στην έκθεση των μυστικών υπηρεσιών. Μοιράστηκαν αυτές τις πληροφορίες περί της κρυφής πολιτικής χρηματοδότησης της Ρωσίας με άλλες χώρες, συνέχισε ο ίδιος αξιωματούχους, που ενημέρωσε τηλεφωνικά δημοσιογράφους, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Οι ΗΠΑ «θεωρούν ότι αυτή είναι η ελάχιστη εκτίμηση και ότι η Ρωσία πιθανότατα μετέφερε κρυφά περισσότερους πόρους, που δεν εντοπίστηκαν», πρόσθεσε. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές. Έφερε ως παράδειγμα έναν Ρώσο πρεσβευτή σε «ασιατική χώρα» ο οποίος έδωσε «εκατομμύρια δολάρια» σε έναν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε ζητήσει αυτήν την έρευνα από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, την ίδια περίοδο που πήρε πολλές άλλες πρωτοβουλίες για να απομονώσει τη Μόσχα στη διεθνή σκηνή. Ο αξιωματούχος είπε ότι η αμερικανική διπλωματία θα μοιραστεί τα συμπεράσματά της με τις κυβερνήσεις τουλάχιστον άλλων 100 χωρών, σε συνέχεια του διαδικτυακού φόρουμ για τη δημοκρατία που είχε οργανώσει ο Τζο Μπάιντεν τον Δεκέμβριο του 2021.

Σε αυτήν την ανάλυση δεν έγινε κάποια εκτίμηση της ρωσικής ανάμιξης στην αμερικανική πολιτική. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν ήδη δηλώσει παλαιότερα ότι η Μόσχα παρενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016, κυρίως μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης, για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οι ΗΠΑ εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις αδυναμίες μας και προτρέπουμε τις άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο και να ενωθούν μαζί μας σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια», κατέληξε ο αξιωματούχος.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook