Αμφισβητούν τη νομιμότητα της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστήριου, όπου έχουν παρουσιαστεί να δικαστούν ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη.

Η δίκη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για την υπόθεση της Novartis,  διεξάγεται με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών και αφορά σε παρεμβάσεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.


Η δίκη διεξάγεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου συνεδριάζει το Ειδικό Δικαστήριο.
Το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτούν δικαστές από τον Άρειο Πάγο και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόεδρος είναι, η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου, ενώ, Εισαγγελέας της έδρας είναι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Η δίκη σήμερα ξεκίνησε με διαδικαστικά θέματα και αιτήματα. Ο συνήγορος της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης υπέβαλε αίτημα να προσκομιστούν τα έγγραφα για την αναρρωτική άδεια μέλους του Δικαστηρίου θέτοντας επί της ουσίας θέμα μη νόμιμης σύνθεσης.


«Θέλω να θέσω ένα ζήτημα που άπτεται της νόμιμης ή μη σύνθεσης του δικαστηρίου», τόνισε ο κ. Μαντζουράνης ενώ υποστήριξε ότι ενδέχεται να εξαπατήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, όταν περιέλαβε στην κλήρωση των μελών του Ειδικού Δικαστηρίου που γίνεται από τη Βουλή το όνομα του εν λόγω δικαστικού, αν και ήταν ασθενής κάτι που ήταν γενικά γνωστό.

Για το λόγο αυτό ο κ. Μαντζουράνης ζήτησε από την Πρόεδρο του Δικαστηρίου Βασιλική Ηλιοπούλου να προσκομιστούν τα πλήρη στοιχεία για τις αναρρωτικές άδειες του εν λόγω δικαστικού, προκειμένου να καταστεί δυνατόν να ελεχθεί η νομιμότητα της κλήρωσης των μελών του Δικαστηρίου και εξ αυτού η νομιμότητα της σύνθεσης του.


Υπέρ του αιτήματος τάχθηκε και ο κατηγορούμενος Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αμφισβητεί τη νομιμότητα της κλήρωσης» και συμπλήρωσε «Λόγω της παλιάς μου ιδιότητας και του αξιακού μου κώδικα. Δε θα εκφράσω κανένα υπαινιγμό κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου που απέστειλε τον κατάλογο των αρεοπαγιτών στη Βουλή. Αλλά είναι σφόδρα πιθανόν η πλειοψηφία της Βουλής που με παρέπεμψε με πιέσεις να χρησιμοποίησε ως άλλοθι για την κλήρωση τoν εν λόγω δικαστή, διαπράττοντας μία ακόμα παρανομία».

Λίγο πρίν ο δικηγόρος Θέμις Σοφός δήλωσε ότι εκπροσωπεί την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη,μία από τις εισαγγελείς που έχουν καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για παρεμβάσεις. Όπως είπε η εντολέας πρόκειται να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. «Προστιθέμεθα να δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για την κυρία Γεωργία Τσατάνη που είναι παρούσα. Αυτά για τα οποία κατηγορείται ο κ. Παπαγγελόπουλος πλήττουν έννομα αγαθά της κας. Τσατάνη, αφού δέχθηκε πιέσεις για να αποσύρει δικογραφία που χειριζόταν».

Η Γεωργία Τσατάνη χειριζόταν την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενοπούλου, που έχει αποβιώσει και είχε καταγγείλει τον πρώην υπουργό για πιέσεις σε βάρος της.

Παρόντες και οι τρεις εισαγγελείς που έχουν καταγγείλει τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, Ελένη Ράικου, Παν. Αθανασίου και Γεωργία Τσατάνη, καθώς και άλλοι ενώ στη δίκη βρέθηκε και ο Παύλος Πολάκης προς συμπαράσταση στον Δημ. Παπαγγελόπουλο και την εισαγγελέα Τουλουπάκη.

Διακοπή της δίκης 

Τελικά διεκόπη για την ερχόμενη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου η δίκη του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη.

Η δίκη διεκόπη προκειμένου η εισαγγελέας της έδρας,  αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή, να τοποθετηθεί επί όλων των αιτημάτων που τέθηκαν κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook