Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, για την παράνομη και καταχρηστική κράτηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη από τις τουρκικές αρχές και την απαγόρευση εισόδου του στη χώρα.

Ο Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει μεταξύν άλλων για την προκλητική συμπεριφορά απέναντι στον Απόστολο Τζιτζικώστα ότι «η Τουρκία συνεχίζει ακάθεκτη τις ακραίες προκλήσεις και χθες έφτασε στο σημείο χωρίς λόγο να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα σε έναν Ευρωπαίο πολίτη, που επρόκειτο να συμπροεδρεύσει στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση – ARLEM».

Tο κείμενο της ερώτησης του κ. Ανδρουλάκη:

“Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 κατά τη διάρκεια της μετάβασής του από την Ελλάδα στην Τουρκία όπου θα προήδρευε στη συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειαρχών, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών Απόστολος Τζτζικώστας, παρέμεινε στο πλοίο με το οποίο μετέβαινε στη Σμύρνη, καθώς οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την αποβίβασή του και την είσοδό του στη γειτονική χώρα.

Δεν έλαβε επίσημη ενημέρωση για τους λόγους απαγόρευσης εισόδου, ενώ ο ίδιος κάλεσε τις ελληνικές αρχές για να τις ενημερώσει σχετικά.

Έχοντας υπόψη ότι η μετάβαση του κ. Τζιτζικώστα στην Τουρκία ήταν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων και επιπλέον η χώρα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι υποψήφια προς ένταξη με όλα τα προνόμια που συνεπάγεται η θέση αυτή, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι σύμφωνη με τη στρατηγική της θετικής ατζέντας η απαγόρευση εισόδου σε έναν Ευρωπαίο πολίτη χωρίς συγκεκριμένο λόγο;

2. Πώς θα προστατεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών στην ελευθερία μετακίνησης από ανάλογες καταχρηστικές αποφάσεις της Τουρκίας;”.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook