Δύο νέα Rafale έφτασαν σήμερα στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, ανήμερα της γιορτής του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Δύο ακόμα υπερσύγχρονα αεροσκάφη Rafale παρέλαβε η ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των γαλλικών μαχητικών σε οκτώ, δύο εκ των οποίων είναι καινούργια και άλλα έξι μεταχειρισμένα.

Τα δύο Rafale πέταξαν σήμερα από τη Γαλλία και έφτασαν στο αεροδρόμιο της Τανάγρας, όπου πραγματοποίησαν εντυπωσιακούς ελιγμούς, πριν προγειωθούν στον διάδρομο.

Δείτε το βίντεο από την άφιξη των δύο αεροσκαφών:

Στο βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας διακρίνεται ο κύκλος που κάνουν τα αεροσκάφη πάνω από το αεροδρόμιο της Τανάγρας πριν προσγειωθούν, ενώ τα υποδέχονται με μια αψίδα νερού προτού τροχοδρομήσουν.

Συνολικά, πλέον, από τη συνολική παραγγελία των 24 γαλλικών μαχητικών, η Πολεμική Αεροπορία έχει παραλάβει τα οκτώ. Βάσει της αρχικής συμφωνίας, από τα 24 αεροσκάφη, τα 12 θα είναι κανούρια και τα άλλα 12 μεταχειρισμένα.

Τα δυο καινούργια αεροσκάφη θα υπηρετούν στην 332 μοίρα της 114 πτέρυγας Μάχης, στην αεροπορική βάση Τανάγρας, όπου ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 βρίσκονται τα 6 μεταχειρισμένα RAFALE F3R.

Τα δύο μαχητικά, ένα διθέσιο και ένα μονοθέσιο, έφεραν Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι πέρασαν το προηγούμενο διάστημα στην Γαλλία για να εκπαιδευτούν στον χειρισμό του νέου αεροσκάφους.

Τα καινούργια Rafale είναι πλήρως εξοπλισμένα, όπως και τα προηγούμενα, με τους πυραύλους Scalp, Exocet και Meteor.

Τα χαρακτηριστικά των Rafale

Το Rafale είναι ένα δικινητήριο, δελταπτέρυγο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων, γαλλικής κατασκευής, που καλύπτει όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών.

Εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας το 2021 με τη σύμβαση 013Γ/20, με την οποία η Πολεμική Αεροπορία προμηθεύτηκε 18 αεροσκάφη. Πιο συγκεκριμένα, θα παραδοθούν 14 μονοθέσια Rafale EG και 4 διθέσια Rafale DG.

Μπορεί να καλύψει πολλαπλούς ρόλους ταυτόχρονα (omnirole), επιτρέποντας τη διεξαγωγή διαφορετικών αποστολών κατά την ίδια πτήση. Διαθέτει 14 σταθμούς ανάρτησης και μπορεί να μεταφέρει έως και 9,5 τόνους εξωτερικών φορτίων.

Δύναται να φέρει έναν μεγάλο αριθμό όπλων, όπως τον πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς Meteor, τους πυραύλους MICA EM και IR, τον πύραυλο πλεύσης SCALP EG και τον πύραυλο αέρος-επιφανείας Exocet AM39 Block 2 Mod 2, καθώς επίσης και όπλα ακριβείας όπως GBU 12/16/24 και AASM, ενώ φέρει ένα πυροβόλο των 30 mm.

Τα αεροσκάφη έχουν ως βάση τους την 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και ανήκουν στην 332 Μοίρα με χαρακτηριστικό κλήσης «Γεράκι».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook