Στο μικροσκόπιο της Άγκυρας η έναρξη σεισμικών ερευνών και …εκνευρισμός για τα νέα Rafale της Ελλάδας (video)
Η παράδοση των νέων Rafale αλλά και η έναρξη των σεισμικών ερευνών σε Κρήτη και Πελοπόννησο απασχολούν τους Τούρκους αναλυτές. Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, οι Τούρκοι παρακολoυθούν στενά τη διαδικασία παραλαβής των μαχητικών και επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει ήδη οκτώ Rafale και ναυπηγεί τρεις φρεγάτες στην Γαλλία».
Στο μικροσκόπιο της Τουρκίας κα της Λιβύης έχει μπει η έναρξη των σεισμικών ερευνών της Ελλάδας σε Κρήτη και Πελοπόννησο, σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την προηγούμενη Δευτέρα.
Οι δύο χώρες ζυγίζουν την κατάσταση με δεδομένη και την υπογραφή του τουρκολιβυκού μνημονίου και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια αντίδραση είτε από την κυβέρνηση της Τρίπολης είτε από την Άγκυρα, εκτίμησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.
Παράλληλα, εκνευρισμό προκαλεί στην Τουρκία η εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας. Αυτή την φορά τον εκνευρισμό πυροδότησε η παράδοση δύο ακόμη Rafale στην Πολεμική Αεροπορία.
Οι Τούρκοι παρακολoυθούν στενά τη διαδικασία παραλαβής των μαχητικών και επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα διαθέτει ήδη οκτώ Rafale και ναυπηγεί τρεις φρεγάτες στην Γαλλία».
Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global μετέδωσε ότι «η Γαλλία παρέδωσε άλλα δυο μαχητικά Rafale απο τα 24, τα οποία έχει πουλήσει και ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας ταξίδεψε στη Γαλλία και συμμετείχε στην τελετή καθέλκυσης της πρώτης απο τις 3 φρεγάτες που έχει αγοράσει τη Ελλάδα».
«Mε τη νέα παράδοση η Ελλάδα συνολικά διαθέτει οκτώ μαχητικά Rafale. Δύο από αυτά είναι νέα μαχητικά τα έξι μεταχειρισμένα. H Eλλάδα έχει παραγγείλει από την Γαλλία τρεις φρεγάτες Belharra και 24 μαχητικά Rafale, τα πρώτα έξι Rafale παραδόθηκαν στον περασμένο Ιανουάριο και η τελετή παράδοσης τους είχε μετατραπεί σε σοου» συνέχισε το Haber Global.
Η Τουρκία ανησυχεί και για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στην Κρήτη.
«Οι Έλληνες επιχειρούν να πλήξουν όλο το τουρκολιβυκό μνημόνιο» δήλωσε ο Ερντογάν Καρακους, αντιπτέραρχος ε.α.
«Στόχος τους είναι να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα από τα 6 μίλια στα 12 μίλια για να χαλάσουν όλα τα δεδομένα της συμφωνίας Τουρκίας με τη Λιβύη. Διότι εμείς, όταν υπογράψαμε τη συμφωνία αυτή, αποδεχθήκαμε ως 6 μίλια τα χωρικά ύδατα της Κρήτης εδώ φτάνει και το μνημόνιο μας, φτάνει μέχρι και τη Λιβύη. Εκείνη θέλουν να αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα και να χαλάσουν όλη τη συμφωνία. Εκείνοι λένε πως δεν θα γίνει κάτι αν αλλάξουν τα δεδομένα και αυξήσουν τα χωρικά τους ύδατα νοτιοδυτικά και νότια αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί» είπε.
Ολες οι Ειδήσεις
- Εύη Βατίδου: Τράβηξε τα βλέμματα με κόκκινο μπικίνι σε παραλία της Μυκόνου (βίντεο)
- Στη Μύκονο η Νικόλ Κίντμαν με τη Ζόε Σαλντάνα – Στο νησί των ανέμων και η Κέιτι Πέρι – Βίντεο
- Το Μουντιάλ έβαλε γκολ στις θεάσεις του ERTFLIX και τον Ιούλιο με 22.551.894 views, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα
- Πυρ ομαδόν κατά Καρυστιανού από Αυγερινό, Μουτσάτσου και άλλα 20 στελέχη: Καταγγέλουν “αυλές”, μηχανισμούς και παρασκηνιακούς ανταγωνισμούς
- Κυψέλη: Δεν έχω κάνει κακό σε κανέναν – Τη βρήκα νεκρή δεν την σκότωσα – Ο ηλικιωμένος «συμβουλάτορας» και το ταξίδι στην Αράχωβα – Όσα ισχυρίστηκε ο 26χρονος για τη δολοφονία της Βρετανίδας
- Δυτική Αττική: Έχασε το 64% των δασών της μέσα σε μία δεκαετία – Τα στοιχεία σοκ για τις πυρκαγιές
- «Τ’ αγόρια»: Η Έφη Κοντού δίνει νέα πνοή στο θρυλικό τραγούδι που της είχε γράψει ο Γιώργος Ζαμπέτας!
- Το Release Athens Festival 2026 άφησε τις καλύτερες μουσικές αναμνήσεις – Η Allwyn κράτησε τον παλμό και εκτός σκηνής για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook