Σε διαδικτυακή εκδήλωση για την Κύπρο ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ χαρακτήρισε δικτάτορα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ενώ εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά αρνητικός και στην πώληση F-16.

«Αποκαλεί τους Κύπριους και όσους αγαπούν την ελευθερία, εχθρούς. Συνεργάζεται με ορισμένους από τους πιο βάναυσους δικτάτορες του κόσμου, από τον Σι Τζιπίνκ της Κίνας μέχρι τον Πούτιν της Ρωσίας. Πράγματι, ο Ερντογάν βλέπει την παράνομη προσάρτηση μέρους της Ουκρανίας και κρατά σημειώσεις. Γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο και να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εδάφη», ανέφερε ο Πρ. Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ.

«Σήμερα η απειλή της προσάρτησης των κατεχόμενων πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν. Τούτων δοθέντων, δεν πιστεύω ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν τα μαχητικά F-16 στα χέρια του προέδρου Ερντογάν. Και γι’ αυτό, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δεν θα εγκρίνω την πώληση κανενός F-16 στην Τουρκία μέχρι να σταματήσει την εκστρατεία των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο γερουσιαστής, που παραμένει πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, και τόνισε ότι η αμερικανική στάση δεν θα αλλάξει μέχρι να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο.
«Η συνεχιζόμενη επιθυμία του Ερντογάν να προβάλλει τον απολυταρχισμό του στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ας δείξουμε στους δικτάτορες του κόσμου ότι δεν μπορούν μονομερώς να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο με προσαρτήσεις όποτε το επιθυμούν. Ας εργαστούμε μέχρι και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει από το νησί της Κύπρου δια παντός», υπογράμμισε ο Μενέντεζ.

Ελληνοαμερικανοί βουλευτές κατά Ερντογάν
Ο ελληνισμός της Αμερικής βγήκε ενισχυμένος από τις ενδιάμεσες εκλογές και προειδοποιεί πως θα βάλει εμπόδια στα σχέδια του Ερντογάν για νέα F-16.

«Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια και χωρίς ουσιαστική αλλαγή από την πλευρά της Τουρκίας πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμποδίσουμε τη μεταφορά των F-16 ή άλλων αμερικανικών όπλων στο καθεστώς Ερντογάν», αναφέρει ο βουλευτής Δημοκρατικών, Κρις Πάπας.

Βουλευτές και γερουσιαστές ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα επιτρέψουν την πώληση αμερικανικών εξοπλισμών όσο συνεχίζεται η αναθεωρητική πολιτική του Ερντογάν.

«Μαζί, εκείνος (Ρ. Μενέντεζ) κι εγώ καταθέσαμε τροπολογίες στον αμυντικό προϋπολογισμό θέτοντας όρους στην πώληση F-16 στην Τουρκία, τους ζητάμε να ικανοποιήσουν μια σειρά από όρους οι δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί», ο γερουσιαστής Δημοκρατικών, Κρις Βαν Χόλεν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook