Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο και μάλιστα διπλό, σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λίβυη.

Ακυρώθηκε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη , όπου είχε προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ Μένφι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσγειώθηκε στην Τρίπολη αλλά η υπηρεσιακή κυβέρνηση Ντμπέιμπα επιχείρησε να «υποχρεώσει» τον Έλληνα υπουργό κατά την άφιξή του στην Τρίπολη να συναντηθεί με την υπουργό Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς, η θητεία της οποίας έχει λήξει ενώ η Αθήνα όπως και άλλες χώρες δεν την αναγνωρίζουν ως τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του κ. Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του. Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όπως διαπιστώθηκε, όμως, στο αεροδρόμιο της Τρίπολης τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης Ντμπέιμπα, Νάιλα Μανγκούς, η οποία υπέγραψε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου την τουρκολιβυκή συμφωνία τον Οκτώβριο, που βασίζεται στο παράνομο τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 το οποίο έχει καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα.

Ακολούθησαν συνεννοήσεις κατά τις οποίες η σκάλα του αεροπλάνου που μετέφερε τον Νίκο Δένδια δεν κατέβηκε ποτέ και τελικά αποφασίστηκε η ακύρωση της επίσκεψης στην Τρίπολη και η συνέχιση του ταξιδιού του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Βεγγάζη προκειμένου να συναντηθεί με τον με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

Τότε εξελίχθηκε η δεύτερη φάση του επεισοδίου με τις λιβυκές αρχές να αρνούνται να εγκρίνουν το σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους με τον Νίκο Δένδια προς τη Βεγγάζη.

Τελικά το αεροπλάνο απογειώθηκε με καθυστέρηση και δια του FIR Μάλτας έφτασε και προσγειώθηκε μεδ καθυστέρηση  στη Βεγγάζη.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook