Ένα νέο μέτρο στήριξης των πολιτών, λόγω της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό 2023.


Warning: Undefined variable $post in /var/www/vhosts/bigpost.gr/httpdocs/wp-content/themes/whsk_bigpostgr/functions/content.php on line 47

Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/vhosts/bigpost.gr/httpdocs/wp-content/themes/whsk_bigpostgr/functions/content.php on line 47

Όπως είπε το νέο μέτρο θα χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη φορολόγηση των υπερεσόδων των διυλιστηρίων. Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων , που καλύπτει φούρνους , ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία, oπωρολαχανοπωλεία κλπ.

«10% ο πληθωρισμός, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 10% καλύπτει το κράτος». Το νέο μέτρο θα έχει μηνιαίο όριο 220 ευρώ και προσαύξηση κατά 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται για εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καλύπτουμε μέχρι και το 85% των ελληνικών νοικοκυριών. Το δημοσιονομικό κόστος ανέρχεται στα 650 εκατ. το σύνολο του ποσού που θα εισπράξουμε από τα διυλιστήρια. Ο συνδυασμός με το καλάθι  του νοικοκυριού θα ωφελήσει μια τετραμελή οικογένεια κατά 120 ευρώ. Η επόμενη θητεία, είπε ο πρωθυπουργός, θα έχει τίτλο «καλύτεροι μισθοί για όλους τους Ελληνες».

Όπως ανέφερε η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή του fuel pass. Δηλαδή θα γίνει με ψηφιακή κάρτα, ένα food pass. Ενώ όποιος επιλέξει να πάρει τα χρήματα μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα λάβει το 80% της επιδότησης.

Νωρίτερα κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Λυπάμαι που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ήταν στην αίθουσα να ακούσει τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος του απάντησε με στοιχεία συγκρίνοντας τις δύο τετραετίες ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Κατανοώ ότι κάθε παράταξη παρουσιάζει τα στοιχεία από την οπτική γωνία που την συμφέρει. Αυτό κάνατε και εσείς κύριε Τσίπρα.

Αν έκανα κ. Τσίπρα αυτό που μου ζητήσατε να προκηρύξω εκλογές αυτή η συνεδρίαση θα ήταν η τελευταία της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να μιλήσετε όχι για το παρελθόν, αλλά για το μέλλον του τόπου. Μιλήσατε 65 λεπτά  για το παρελθόν και για το τι θέλετε να κάνετε στο μέλλον, μιλήσατε μόλις 3 λεπτά.

Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν και είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι του αποτελέσματος.

Η επιλογή μας απόψε το βράδυ έχει ξεχωριστή βαρύτητα γιατί δεν αφορά μόνο την έγκριση του προϋπολογισμού αλλά και την ολοκλήρωση της αντίληψης που πορευτήκαμε… με αυτά τα λόγια έκλεισα την ομιλία μου πέρυσι στον προϋπολογισμό για το 2022.

Παρά τις αλλεπάλληλες δυσκολίες το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020 και το 2022 καλύτερο από το 2021. Και σήμερα είμαι εδώ για να διαβεβαιώσω ότι το 2023 θα είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια. Και θα ολοκληρώσουμε τον πρώτο κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας.

Τονίζω και θυμίζω ότι πριν από δέκα ημέρες το Eurogroup ενέκρινε εκταμίευση 725 εκατ. ευρώ από κέρδη τραπεζών.

Δείτε live την ομιλία του πρωθυπουργού

Κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

Στην πράξη, οι εξελίξεις απαλλάσσουν από δεσμεύσεις και βάρη τη δημοσιονομική μας πολιτική και οδηγούν σε μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά 6 δισ. ευρώ. Εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης στο διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η πρόβλεψη για το ’23 είναι ότι ο ρυθμός θα είναι σχεδόν τριπλάσιος. Στη διεθνή ύφεση, εμείς μιλάμε με ανάπτυξη. Οι εξαγωγές καταρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

-Τον τόπο μας εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί. Η ανάπτυξη καταπολεμά και τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Το 2019 η Ισπανία είχε χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από την Ελλάδα, σήμερα συμβαίνει το ανάποδο. Κάτω από 12% στην Ελλάδα, 13% στην Ισπανία. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε το 2022, αντίστροφη πορεία με το δημόσιο χρέος. Μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέου στην Ευρώπη είχε η Ελλάδα. Η Ισπανία; Αύξηση 15%. Χρήσιμη η σύγκριση.

-Για τη μείωση των φόρων: Ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί κατά 34%. Όλοι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν. Ποιους αφορά; Τους πλούσιους; Οταν μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές μόνο οι μεγάλοι ωφελούνται; Οταν καταργούμε τις γονικές παροχές δεν ενισχύουμε τη μεσαία τάξη;

-Δεν θα ωραιοποιήσω δύσκολη κατάσταση. Η διεθνής ακρίβεια ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα. Εδώ και δεκαπέντε μήνες η Πολιτεία αποδεικνύει ότι είναι στο πλευρό της κοινωνίας, κάτι που πιστεύω ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν. Αλλοι φώναζαν για φόρους στα υπερέσοδα των εταιρειών και άλλοι τους επέβαλαν και τους εισπράττουν. Υπήρξε άλλη ευρωπαϊκή χώρα που εισέπραξε υπερκέρδη από παραγωγούς ενέργειας; Πείτε μου μία. Απαξιώσατε αυτό τον μηχανισμό, της αυτόματης παρακράτησης των υπερκερδών στην πηγή, έσπευσαν να τον υιοθετήσουν κι άλλες χώρες. Το ίδιο συμβαίνει με το καλάθι του νοικοκυριού. δεν είναι πανάκεια, αλλά έχει ρίξει την τιμή. Νομίζετε ότι δεν τους νοιάζει αυτή η μείωση τους συμπολίτες μας;

-Για το τι συμβαίνει με τα μεγάλα έργα, το ξέρουν οι πολίτες στην επικράτεια. Στο δρόμο Πάτρα- Πύργος οι εργασίες είναι δύο μήνες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Επί ημερών σας κ.Σπίρτζη έγιναν πολλά και να παίρνει δουλειές ο αγαπημένος σας εργολάβος ο κ.Καλογρίτσας, εκτός από το δρόμο. Παραδόθηκε η παράκαμψη της Αμφιλοχίας, στη θεσσαλία ολοκληρώνεται ο Ε-65, το ίδιο συμβαίνει και με τους κάθετους άξονες στη Μακεδονία, μεθαύριο υπογράφεται η σύμβαση του περιφερειακού flyover της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά δεν έτυχαν, πέτυχαν. Επιτέλουν στην Κρήτη θα κατασκευαστεί ο ΒΟΑΚ και επεκτείνεται το αεροδρόμιο Καστελίου. Ο Πειραιάς συνδέεται πια με το αεροδρόμιο, στη Θεσσαλονίκη τέτοια εποχή του χρόνου θα έχουν και μετρό, και όχι μουσαμάδες εξαπάτησης.

-Όπως γνωρίζουν οι πολίτες και στο Ελληνικό διαμορφώνεται η πιο μεγάλη ανάπλαση της Ευρώπης και τα όνειρά σας για κοινωνικό λαχανόκηπο έμειναν ευτυχώς στο συρτάρι. Νέα προοπτική για Ελαιώνα και Βοτανικό. Στο ΟΑΚΑ αξιοποιούνται οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που είχαν εγκαταληφθεί στην τύχη τους.

-Ολα αυτά είναι μόνο κάποιες πλευρές εκτέλεσης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου με αναπτυξιακή και κοινωνική διάσταση. Οι πολίτες μπορούν, πράγματι, να συγκρίνουν. Μου έκανε εντύπωση ότι είχατε την ανάγκη να μιλήσετε για το 2015 και να χρεώσετε τη ΝΔ. Οι πολίτες θυμούνται καλά. Και όλα όσα ειπώθηκαν – η χώρα ήταν χρεοκοπημένη μας είπατε- όταν συνεργαστήκατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά (ακούγονται έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ)… Αναρωτιέμαι, γιατί τάξατε πρόγραμμα Θεσσαλονίκης; Ήσασταν αδαείς ή ψεύτες; Η Ιστορία έδωσε την απάντησή της.

-Το έργο της κυβέρνησης είναι στην κρίση των πολιτών. Νέα ψηφιακή πραγματικότητα, στην Παιδεία 25.000 νέοι διορισμοί, νέες δεξιότητες στα σχολεία, σύστημα δημόσιας υγείας που στρέφεται σε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για όλους, σε περιβάλλον ασφάλειας λόγω επιλογών που έγιναν στην άμυνα, στο μεταναστευτικό, την πολιτική προστασία και την αστυνόμευση. Και όλα αυτά σε περιβάλλον αξιοπρέπειας με συγκεκριμένες πολιτικές- από την εξυπηρέτηση πολιτών με αναπηρία, έως την έγκαιρη απονομή συντάξεων; Πόσο αξιοπρεπές ήταν να περιμένουν τρία και τέσσερα χρόνια; Το αυτονόητο κάναμε, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμό, αλλά ούτε και για μηδενισμό.

-Η πατρίδα αμύνθηκε σθεναρά στις μεταναστευτικές εισβολές. Αξίζει να σταθμίσουμε που βαδίζουμε, ενθυμούμενοι που ξεκινήσαμε. Σ’ αυτό το υπόβαθρο εδράζεται ο προϋπολογισμός του 2023. Δεν παραγνωρίζουμε τα εμπόδια που έρχονται- αστάθεια και πληθωριστικές επιθέσεις. Προετοιμαζόμαστε, δεν φοβόμαστε τις δυσκολίες. Διαχειριζόμαστε σε τρία επίπεδα: Στήριξη εισοδήματος, προστασία και ανάπτυξη.

-Μετά από 12 χρόνια 1 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 8% και άλλοι τόσοι θα δουν ελάφρυνση από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Εννιά στους δέκα θα δουν αύξηση. Πιο ωφελημένοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για πολλούς θα πρόκειται για μόνιμη σύνταξη πρόσθετη, ετησίως. Σε 2,3 εκατ. στις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί επίδομα 250 ευρώ. Αύξηση και σε 20.000 γιατρούς του ΕΣΥ και μόνιμη αύξηση σε επιδόματα όσοι υπηρετούν σε ΜΕΘ, ΕΚΑΒ, και ενίσχυση με 600 ευρώ σε λιμενικούς και αστυνομικούς.

-Την 1η Μαϊου νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

-Για το ενεργειακό κόστος, θα συνεχισθούν οι στοχευμένες ενέργειες- το συμβούλιο υπουργών θα αποφασίσει τη Δευτέρα πλαφόν στο φυσικό αέριο- η δική μας απάντηση κοστολογείται πάνω από 8 δισ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Εχουμε εφεδρεία 1 δισ. για κάποιο απρόοπτο. Ο,τι και να λέμε, οι πολίτες βλέπουν το λογαριασμό και την κρατική επιδότηση. Αυτές οι επιδοτήσεις θα εξακολουθήσουν. Αλλα 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για αυξημένο επίδομα θέρμανσης. Και προσέθεσε: «Προχωράμε σε μια νέα πρωτοβουλία για να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά. Η περίμετρος του μέτρου απλώνεται μέχρι και για εισοδήματα 24.000 ευρώ για ένα ζευγάρι, με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Ώστε από τη νέα πρωτοβουλία να ωφεληθεί και η μεσαία τάξη. Από τον ερχόμενο Φεβρουάριο και για 6 μήνες η Πολιτεία θα καλυπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ, αλλά και σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων: φούρνους, κρεοπωλεία, οπωροπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ιχθυοπωλεία».

-Για τις παρακολουθήσεις ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ακολουθήσει στη λάσπη και την αναταραχή. Δηλώσατε θαυμαστής της δράσης των Βέλγων για την υπόθεση Καϊλή. Εγιναν παρακολουθήσεις, τις οποίες εδώ καταγγέλετε. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Σας άκουσα να λέτε να αφήσουμε τους δικαστές ελεύθερους. Ποιος τους κρατάει; Εσείς δεν πήγατε στον κ.Ντογιάκο; Την αφήνουμε να κάνει τη δουλειά της τη Δικαιοσύνη. Εχετε ήδη αρχίσει να χτίζετε το σενάριο της αμφισβήτησης. μας απειλείτε ότι την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς και έρχεστε να εμφανιστείτε υπέρμαχοι, με δύο υπουργούς σας στο ειδικό δικαστήριο. Την ώρα που ο κ.Τσίπρας αποδεικνύεται υποκριτής, ο αρχηγός σας ο κ.Ανδρουλάκης επέλεξε να τον ακολουθήσει.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook