«Η ομαλοποίηση της κατάστασης, για τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις, θα γίνει σταδιακά και έως το τέλος Ιανουαρίου», είπε ο Θάνος Πλεύρης για το πρόβλημα που έχει ανακύψει επισημαίνοντας ότι είναι παγκόσμιο.

Έκτακτη συνέντευξη τύπου πραγματοποιείται στο υπουργείο Υγείας, με αφορμή τις σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα.

Συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου μιλούν για την αντιμετώπιση των ελλείψεων σε συγκεκριμένα φάρμακα.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη.

Τα σκευάσματα παρακεταμόλης, αντιβιώσεις και εισπνεόμενα είναι αυτά που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα στην τροφοδοσία της αγοράς, είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, και υπογράμμισε ότι παρά την παγκόσμια έλλειψη και τη μειωμένη παραγωγή σε αυτά τα σκευάσματα, στη χώρα μας καταγράφεται αύξηση στην κατανάλωση 25-40%, πράγμα που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη επάρκεια από άλλες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα ο Θάνος Πλεύρης αναφέρθηκε σε δύο κατηγορίες προβλημάτων:

1)Τα φάρμακα που παρουσιάζουν διαχρονική έλλειψη και

2)την τωρινή έλλειψη φαρμάκων με παρακεταμόλη και άλλων παρόμοιων σκευασμάτων, όπως αντιβιώσεις και εισπνεόμενα, που η έλλειψη αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μείωση παραγωγής, ως απότοκο της πανδημίας, στην έλλειψη πρώτων υλών και στην αύξηση των εποχικών λοιμώξεων

Η κατανάλωση στην Ελλάδα είναι 25% με 40% περισσότερη και παρά τη μειωμένη παραγωγή, η χώρα μας φρόντισε να έχει προμηθευτεί. Γι’ αυτό η χώρας μας αντιμετωπίζει μικρότερο πρόβλημα σε σχέση με άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι μεγάλες χώρες της ΕΕ. Έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μία ισχυρή εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και παραγωγή γενοσήμων.

Συνεχίζοντας τις δηλώσεις του για το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν είναι πρόβλημα τιμών και εξαγωγών, αλλά μειωμένης παραγωγής σε παγκόσμιο κλίμακα.

«Τα νοσοκομεία μας έχουν γενόσημα, δεν αντιμετωπίζουν ελλείψεις φαρμάκων. Το πρόβλημα είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία και σε συγκεκριμένα επώνυμα φάρμακα».

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά, λάβαμε μέτρα από το καλοκαίρι για την επάρκεια και για τα φθηνά φάρμακα βάλαμε πλαφόν και γι’ αυτό δεν έχουν εξαφανιστεί σήμερα».

Εκτός των μέτρων που έχουμε λάβει έως τώρα, λαμβάνουμε και επιπλέον μέτρα, τα οποία είναι:

1)ελέγχονται 9 μεγάλες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες για το αν κρατούν αποθέματα

2)εντείνεται η παραγωγή των γενοσήμων σε δραστικά φάρμακα

3)συνεχής ενημέρωση από τον ΕΟΦ ώστε σε επώνυμα φάρμακα ποιυ παρουσιάζουν έλλειψη, με ποια αντίστοιχα

φάρμακα μπορεί να αναζητήσει κάποιος με το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα

4)ίδια ενημέρωση και στους γιατρούς για τη συνταγογράφηση

5)τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σε έλλειψη, μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Στόχος να πάμε σε όλα τα φάρμακα σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στα παιδικά αντιπυρετικά και φάρμακα, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες με ελληνικά γενόσημα.

Σε φάρμακα που έχουμε πλήρη εξάρτηση από πρώτες ύλες από την Ασία, θα διευρυνθούν οι παραγγελίες στον ΙΦΕΤ, ώστε να υπάρξει ομαλοποίηση της αγοράς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, η ομαλοποίηση της κατάστασης, για τα φάρμακα στα οποία υπάρχουν ελλείψεις, θα γίνει σταδιακά και έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook