Τι λέει ο εκπρόσωπος του Φαρμακευτικού Συλλόγου για την αλλαγή δεδομένων στις τιμές των φαρμάκων που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι . Οι διαφορές στα χρήματα ξεκινούν από το 1 ευρώ μπορεί να αγγίξουν και τα 20 ευρώ ανάλογα με την αξία του γενοσήμου»,

Νέα ρύθμιση ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας για τα γενόσημα φάρμακα και τη συμμετοχή των πολιτών σε αυτά, μετά τις αντιδράσεις των τελευταίων ημερών.

Όπως προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα μπει «κόφτης» έτσι ώστε οι πολίτες να μην επιβαρύνονται με περισσότερα από συνολικά 3 ευρώ, ανεξαρτήτως της τιμής των γενοσήμων.

Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας έρχεται μετά την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την περασμένη Δευτέρα και τη διαπίστωση στην πράξη, μπροστά στους πάγκους των ιδιωτικών φαρμακείων, ότι σε κάποιες περιπτώσεις φαρμάκων το ποσό της συμμετοχή των ασφαλισμένων είναι αισθητά αυξημένη, παρότι δεν έχει αυξηθεί το ποσοστό.
Ο α’ αντιπρόεδρος του πανελλήνιου φαρμακευτικού συλλόγου, Σεραφείμ Ζήκας μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την αλλαγή δεδομένων στα φαρμακεία.

«Στις 12/2 εφαρμόστηκε το νέο δελτίο τιμών που συνέπεσε με τον νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και δη των γενοσήμων. Αυτός ο νέος τρόπος άλλαξε τα δεδομένα. Πριν στα γενόσημα, η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥ ταυτιζόταν με την τιμή λιανικής. Άρα κάποιος που επέλεγε γενόσημο πλήρωνε μονο την συμμετοχή και δεν υπήρχε διαφορά. Διαφορά υπήρχε μόνο σε σχέση με τα φάρμακα που είχε λήξει η πατέντα τους. Υπήρχε ένα θεσμικό πλεονέκτημα που συνέβαλε στην διείσδυση των γενοσήμων. Αυτό ήρθε και ήρθη. Καταργήσαμε την εξίσωση τιμή της λιανικής με την τιμή της αναφοράς της αποζημίωσης, μειώνοντας σημαντικά την τιμή αποζημίωσης. Αυτοί δεν έβαλαν την τιμή αποζημίωσης στην δραστική ουσία, αλλά στην θεραπευτική κατηγορία», είπε αρχικά.

Για την ρύθμιση που προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Ζήκας υπογράμμισε πως, «για να αλλάξει αυτό και να πάει σε τιμή της αποζημίωσης επί της δραστικής ουσίας, θέλει κάποιον χρόνο. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όποια διαφορά είναι πάνω από τα 3 ευρώ, μένουμε στα 3 ευρώ. Ούτως η άλλως θα υπάρξει επιβάρυνση, και ο καινούριος τρόπος θα βάλει ένα ταβάνι στη διαφορά στα 3 ευρώ. είπε ο κ. Γεωργιάδης ότι θα βάλει την τιμή αναφοράς στην δραστική ουσία και όχι στην θεραπευτική κατηγορία. Άρα και εκεί θα υπάρχουν επιβαρύνσεις αλλά θα είναι μικρότερες».

«Η φαρμακευτική δαπάνη τελεί σε ένα βαθύ και παρατεταμένο μνημόνιο. Πρέπει να δοθούν χρήματα. Δεν είναι δυνατόν να μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων και να πληρώνουν περισσότερα οι ασφαλισμένοι. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων που είναι ίδια και ισοδύναμα φάρμακα, που θα ωφελήσουν την εθνική οικονομία γιατί έχουμε και βιομηχανία παραγωγής γενοσήμων και την ίδια ώρα να επιβαρύνουμε τα γενόσημα. Οι διαφορές στα χρήματα ξεκινούν από το 1 ευρώ μπορεί να αγγίξουν και τα 20 ευρώ ανάλογα με την αξία του γενοσήμου», σχολίασε στην συνέχεια ο κ. Ζήκας.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook