Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε διπλά τους συνταξιούχους - Οι σημερινές αυξήσεις ψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με 10% πληθωρισμό δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του από το Αιγάλεω.

Συνάντηση με συνταξιούχους σε καφενείο στο Αιγάλεω είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απηύθυνε ομιλία και στη συνέχεια είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί τους, να ακούσει τα προβλήματα, τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέδειξε την διπλή εξαπάτηση των συνταξιούχων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που περιέκοψε την 13η σύνταξη, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τη διατηρήσει, και δεν έδωσε τα αναδρομικά από δώρα και επικουρικές συντάξεις με βάση την απόφαση του ΣτΕ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αθροιστικά οι περικοπές αυτές αγγίζουν ήδη τα 6,5 δισ. και έως τον Μάιο θα φτάσουν 7,5 δισ.

Από την άλλη, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους συνταξιούχους για επαναφορά της 13ης σύνταξης και επιστροφή των αναδρομικών. Προανήγγειλε μέτρα για την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά, ενώ δεσμεύθηκε και για μέτρα αντιμετώπισης της αισχροκέρδειας που ροκανίζει το εισόδημα των συνταξιούχων.


Τα βασικά σημεία των παρεμβάσεων του Αλ. Τσίπρα
Βρίσκομαι σήμερα εδώ για να συζητήσουμε τα προβλήματα που απασχολούν κυρίως τους ανθρώπους που είναι απόμαχοι της εργασίας, τους συνταξιούχους, που βεβαίως αυτή την περίοδο έχω την αίσθηση ότι είναι σε ιδιαίτερη πίεση, όπως άλλωστε και η μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών τον τελευταίο χρόνο, ιδιαίτερα με τις τρομακτικές αυξήσεις κυρίως στην ενέργεια αλλά όχι μόνο, στα προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, στο σούπερ μάρκετ που έχει γίνει ένας εφιάλτης.

Τα χαρτιά μας λένε, τα στοιχεία δηλαδή που συσσωρεύουμε εμείς – αλλά αλλιώς είναι να τα βλέπεις στα χαρτιά και αλλιώς να τα ζεις στην καθημερινότητα – ότι οι συνταξιούχοι που παίρνουν την βασική σύνταξη αλλά και αυτοί που έχουν κάτι περισσότερο από τη βασική, την εθνική σύνταξη, έχουν τρομακτικές απώλειες εισοδήματος, ότι χρειάζονται δύο συντάξεις τον χρόνο μόνο για να πληρωθεί το ηλεκτρικό ρεύμα και ότι για εισοδήματα – λένε οι έρευνες – μέχρι 800 ευρώ το μήνα υπάρχει απώλεια του 40% της αγοραστικής δύναμης, που σημαίνει ότι αυτά που αγοράζατε πέρσι τέτοια εποχή με το εισόδημά σας, τώρα – φέτος παίρνετε 40% λιγότερα, τα μισά σχεδόν.

Και θέλω σήμερα εδώ να κουβεντιάσω μαζί σας, να ακούσω την αγωνία σας, να ακούσω τη σκέψη σας και γι’ αυτό ήθελα να έρθω να βρω τους ανθρώπους που είναι θαμώνες εδώ. Δεν θέλω να είναι μια συγκέντρωση που θα ακούσουμε μονάχα απόψεις φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να μιλήσουμε την γλώσσα της αλήθειας, να ακούσουμε και την κριτική, αλλά θέλουμε να αποκαταστήσουμε και κάποιες αλήθειες. Διότι επί τέσσερα χρόνια τώρα οι συνταξιούχοι στην χώρα μας έχουν εξαπατηθεί σε καθημερινή βάση και από τον κ. Μητσοτάκη με όσα έλεγε τότε, όσα έταξε προεκλογικά και όσα έκανε μετεκλογικά, τρεισήμισι χρόνια, αλλά και από την πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης.


Διότι θέλω να σας θυμίσω τι ακριβώς παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Άδεια ταμεία, 1 δισ. έλλειμμα στον ΕΦΚΑ και περικομμένες συντάξεις 12 συνεχόμενες φορές από το 2010 έως το 2014. Κάνανε 12 περικοπές στις συντάξεις, το 50% μεσοσταθμικά των συντάξεων είχε περικοπεί μέσα στην τετραετία. Αν ρωτήσετε κάποιους από αυτούς που βγαίνουν κάθε Σαββατοκύριακο στα κανάλια και απευθύνονται στους συνταξιούχους, η ιστορία της χώρας ξεκίνησε από το 2015 και μετά, δεν υπήρξε πιο πριν, από το 2015 και μετά ξεκίνησαν όλα. 50% λοιπόν περικοπές, 12 συνεχόμενα χαράτσια και περικοπές στις συντάξεις που επέβαλε πράγματι η Τρόικα.

Δεν λέω ότι το επιθυμούσαν, αλλά αυτή είναι η αλήθεια και οι δεσμεύσεις που είχαν πάρει από το 2014 με το mail Χαρδούβελη, το περιβόητο, για να κοπεί το ΕΚΑΣ, το οποίο πράγματι εμείς δεν καταφέραμε να αντικρούσουμε, όπως καταφέραμε μια σειρά από άλλες περικοπές στις οποίες είχαν δεσμευτεί.

Θυμάστε τη μεγάλη εκείνη συζήτηση που έβγαιναν στη Βουλή χωρίς θράσος και χωρίς ντροπή και λέγανε ότι ξεπουλάω τη Μακεδονία για να σώσω τις συντάξεις; Και τις έσωσα τις συντάξεις. Αλήθεια, αφού τις έσωσα τις συντάξεις πώς είμαστε εμείς αυτοί που τις κόψαμε και διαλύσαμε τους συνταξιούχους; Η αλήθεια είναι ότι υπερασπιστήκαμε και τα εθνικά συμφέροντα και τη σύνταξη, όταν η Τρόικα ήθελε να επιβάλει επιπλέον περικοπές 30% στις κύριες και στις επικουρικές.

Τι έγινε, όμως, αμέσως μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια; Καταρχάς, και τα τέσσερα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης, παρά την πολύ μεγάλη πίεση που είχαμε τότε από την Τρόικα, κάθε Δεκέμβρη δίναμε κοινωνικό μέρισμα, πρωτίστως στους συνταξιούχους και στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Τι μας λέγανε τότε; Ότι αυτά είναι ψίχουλα.

Όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, θεσμοθετήσαμε την 13η σύνταξη έως συντάξεις 500 ευρώ και ένα πολύ σημαντικό συμπλήρωμα από 70%, 50% έως και 30% για τις μεγαλύτερες συντάξεις για όλους τους υπόλοιπους. Προεκλογικά μας είπαν ότι αυτή την 13η που την λοιδόρησαν τότε – αυτή ήταν η δημοσιονομική δυνατότητα – αλλά ήταν για 800.000 ανθρώπους που έπαιρναν χαμηλές συντάξεις, μια ολόκληρη σύνταξη και για όλους τους υπόλοιπους ένα σημαντικό συμπλήρωμα, είπαν προεκλογικά ότι θα τη κρατήσουν. Όσο την είδατε εσείς το 2020, το 2021, το 2022, άλλο τόσο την είδαμε κι εμείς. Επί τρία συνεχόμενα χρόνια αθροιστικά οι συντάξει αυτές δεν καταβλήθηκαν στους συνταξιούχους κάθε άνοιξη, κάθε Πάσχα, όπως είχαμε ορίσει εμείς – θα μπορούσε να αλλάξει αυτό και να γίνει Χριστούγεννα – αλλά δεν καταβλήθηκαν ποτέ. Σύνολο, πάνω από 4 δισ. τώρα χρωστάει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, διότι δεν τήρησε την υπόσχεση να καταβάλει την 13η σύνταξη. Και αν φτάσουμε μέχρι τέλος της θητείας, όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης, άλλη μία θα προστεθεί, τέσσερις συνεχόμενες συντάξεις, τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, δεν θα έχουν καταβληθεί. Πρώτη λοιπόν εξαπάτηση.


Δεύτερη εξαπάτηση, τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Τα αναδρομικά τι είναι; Τα αναδρομικά είναι αυτά τα οποία η ίδια η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί ότι παρανόμως κόπηκαν από τους συνταξιούχους σε κύριες συντάξεις, δώρα και επικουρικά από την κυβέρνηση Σαμαρά την περίοδο 2012-2014. Οι προσφυγές στη δικαιοσύνη οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα, στην απόφαση του ΣτΕ. Είτε είμαστε ευνομούμενη πολιτεία και σεβόμαστε τους νόμους των δικαστηρίων είτε να μην έχουμε δικαστήρια. Δεν μπορεί οι αποφάσεις της δικαιοσύνης να είναι αλά καρτ.

Τι έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη; Είπε αρχικά ότι εμείς δεν μπορούμε να τα δώσουμε, προσφύγετε στη δικαιοσύνη. Μόλις βγήκε ένα κύμα προσφυγών βγήκε και κορόιδεψε τους συνταξιούχους λέγοντας τους, μην στεναχωριέστε, θα τα δώσουμε τελικά σε όλους, είτε προσφύγετε είτε όχι. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε περίπου 300.000 προσφυγές και εν τέλει γυρνάει πάλι άποψη και λέει, θα τα δώσουμε μόνο σε όσους προσέφυγαν. Οι υπόλοιποι, 2,5 εκ. συνταξιούχοι δεν θα πάρουν τίποτα. Ποια είναι τα αναδρομικά τελικά που δεν δόθηκαν; Είναι αυτά που αφορούν στα δώρα και στις επικουρικές. Και αυτά που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις, δόθηκαν κουτσουρεμένα γιατί υπερφορολογήθηκαν. 2,6 δισ. ευρώ τα αναδρομικά για τις επικουρικές και τα δώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε με το έτσι θέλω παρά την απόφαση του δικαστηρίου να μην δοθούν στους συνταξιούχους.


Να κάνουμε τη σούμα; 4 δισ. από την 13η σύνταξη που δεν έχουν δώσει – μπορεί να ξεπεράσει τα 5 όταν ολοκληρωθεί ο τέταρτος χρόνος – και 2,5 δισ. τα αναδρομικά που δεν έχουν δοθεί, 6,5 – 7,5 δισ. το Μάιο – είναι τα χρήματα που έπρεπε να είχαν πάει στους συνταξιούχους και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μην πάνε στους ανθρώπους του μόχθου, τους απόμαχους της δουλειάς, να μην πάνε, εξαπατώντας τους και προεκλογικά και καθ’ όλη τη διάρκεια των τρεισήμισι αυτών χρόνων που βιώνουμε σήμερα.

Και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν σε αυτές τις συνθήκες, της τρομακτικής συρρίκνωσης του εισοδήματος και ιδιαίτερα των ανθρώπων που επιβιώνουν με 500, με 600, με 700, με 800 ευρώ, έχει το δικαίωμα μια κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Να εξαπατά, να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις και ταυτόχρονα να κουνάει και το δάχτυλο, να ρίχνει τις ευθύνες σε άλλους και να πανηγυρίζει στις εκπομπές του Σαββατοκύριακου. Δεν θέλω να αναπτυχτώ περαιτέρω, θέλω όμως δυο πράγματα ακόμη να πω για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και για αυτά τα οποία εμείς υποσχόμαστε για την επόμενη ημέρα.

Όταν παραλάβαμε το 2015 βρήκαμε πάνω από 400.000 εκκρεμείς συντάξεις, πέρα από τις περικοπές και τα άδεια ταμεία που παραλάβαμε. Μειώσαμε τις εκκρεμείς συντάξεις κατά τα 2/3, εκδώσαμε πάνω από 800.000 νέες συντάξεις στην τετραετία. Τον Ιούλιο του 2019 που παρέλαβε η ΝΔ είχαν μείνει περίπου 100.000 εκκρεμείς συντάξεις. Τότε έλεγαν ότι με ένα κουμπί θα εκδίδεται η σύνταξη και δεν θα υπάρχει ούτε μία εκκρεμής σύνταξη. Λίγους μήνες μετά, όχι μόνο δεν βρήκαμε το κουμπί να πατήσουμε, αλλά οι 100.000 συντάξεις ξαναέγιναν 400.000. Και αντί να προσλάβουν ανθρώπους εισήγαγαν τη fast track διαδικασία και “συντάξεις εμπιστοσύνης”.

Δηλαδή, λέγε εσύ συνταξιούχε πόσα υπολογίζεις ότι δικαιούσαι από το κράτος και εμείς θα στα δίνουμε. Το νομοθέτησαν και στην εφαρμογή του από παντού ακούμε ότι όχι μόνο δεν δίνουν αυτό που οι συνταξιούχοι δικαιούνται αλλά δίνουν πολύ λιγότερα. Και το κράτος των αρίστων τα έχει κάνει θάλασσα στη διαδικασία επανυπολογισμού.

Παρά το γεγονός ότι ενώ δεν υπάρχει προσωπικό στον ΕΦΚΑ, έχουν διορίσει εκατοντάδες γενικούς διευθυντές και διευθυντές, τα λεγόμενα γαλάζια golden boys, για να παίρνουν παχυλούς μισθούς.

Έκοψαν τη δεύτερη εθνική σύνταξη για χήρες, χήρους και ανάπηρους, ενώ θεσμοθέτησαν δεύτερη εθνική σύνταξη για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και αξιωματούχους.

Και εν κατακλείδι, προχώρησαν στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ώστε τα χρήματα που δεν δίνουν πλέον στους συνταξιούχους για τη λεγόμενη 13η σύνταξη να πηγαίνουν σε ιδιώτες, στα funds και τις μεγάλες ιδιωτικές ασφαλιστικές, που παίρνουν τα λεφτά από τις εισφορές των εργαζόμενων για να έχουν συντάξεις οι επόμενες γενιές και τα παίζουν στο τζόγο. Τα επόμενα 50 χρόνια αυτό θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ στο ελληνικό δημόσιο.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook