Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ υπερψηφίσθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε, για το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» που σηματοδοτεί το μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη .

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετήθηκε με το «παρών» ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Μέρα 25 καταψήφισαν την τροπολογία.
Πρόκειται για την ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση με την οποία αποκλείονται από τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Σε μια προσπάθεια εξασφάλισης ευρύτερης συναίνεσης ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησε σε περαιτέρω βελτιώσεις ενσωματώνοντας παρατηρήσεις και προτάσεις που ακούστηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΠΑΣΟΚ.

Περιόρισε το θέμα της κατάθεσης υπομνημάτων για την υποβοήθηση της κρίσης του Τμήματος του Αρείου Πάγου μέχρι την λήξη της προθεσμίας, να την έχουν μόνο πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που έχουν εκλέξει εκπροσώπους στην Βουλή των Ελλήνων και στην Ευρωβουλή.

«Αυτό», είπε, «περιορίζει το δικαίωμα κατάθεσης υπομνημάτων και θεωρούμε ότι βελτιώνουμε την διάταξη και υποβοηθάμε το Τμήμα του Αρείου Πάγου να δουλέψει παραγωγικά σε αυτή την κατεύθυνση».

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του να ψηφίσει «παρών» στην τροπολογία,  ο Μάκης Βορίδης είπε ότι «εγώ καταλαβαίνω ότι έχετε περιπέσει σε βαθύτατη αμηχανία καθώς σε ένα τέτοιο μείζον θέμα η θέση «παρών» φανερώνει την ένδειά σας». Και αναρωτήθηκε τι σημαίνει «παρών» σε ένα τέτοιο ζήτημα ή συμφωνείτε με την κεντρική στρατηγική ή διαφωνείτε όπως έχουν κάνει άλλα κόμματα. Το ναι, μεν αλλά σε τέτοιο μείζον πολιτικό θέμα δεν υπάρχει.

Παρατήρησε, πως η αντισυνταγματικότητα κρίνεται από δύο Σώματα, την Βουλή και στα Δικαστήρια. Και στην Βουλή, δεν υπήρξε πολιτική δύναμη που να εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της τροπολογίας

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι κατά συρροήν απών από τις μεγάλες προκλήσεις. Την ώρα αυτή -που η θεσμική και ιστορική ευθύνη επιβάλλει αρραγές μέτωπο για τη ριζική αντιμετώπιση των εγκληματικών οργανώσεων που εμφανίζονται σαν κόμματα- συνεχίζει να κρύβεται πίσω από προσχήματα, ανιστόρητους ισχυρισμούς και δικολαβικά τερτίπια, ώστε να δικαιολογήσει ότι αποτελεί και πάλι εξαίρεση». Για να προσθέσει: «Αλλά αυτοί που δεν έβρισκαν τάχα αίθουσα για να δικάσουν τη Χρυσή Αυγή, που έλεγαν υπαινικτικά ότι “στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι” προκειμένου να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο, που εφαρμόζουν κατά λέξη το εγχειρίδιο του τραμπισμού για να προκαλέσουν κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική αρρυθμία, ούτε μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές στη Νέα Δημοκρατία, η οποία θαρραλέα ξεσκέπασε και οδήγησε στο εδώλιο τη Χρυσή Αυγή και μάχεται έμπρακτα, από συστάσεώς της, κάθε έκφανση της ακροδεξιάς, ούτε να νομίζουν ότι θα δραπετεύσουν χωρίς να πάρουν καθαρή θέση, λειτουργώντας πάλι πονηρά».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει πως «η υπευθυνότητα του καθενός μετριέται στις πράξεις, γι’ αυτό και η Ιστορία στους απόντες επιφυλάσσει περιφρόνηση και κατάκριση».

Τσαπανίδου: Με ευθύνη της κυβέρνησης χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία
«Πάει πολύ να κουνάει η ΝΔ το δάχτυλο στην Αριστερά και τη Δημοκρατική Παράταξη, ειδικά μετά και τη χθεσινή ύβρι του κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει το ΕΑΜ “από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας”» τονίζει εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πόπη Τσαπανίδου, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αναφερομένη στην τροπολογία της κυβέρνησης για το εκλογικό «στοπ» στον Ηλία Κασιδιάρη και τους ομοιδεάτες του, τονίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε σήμερα ότι κάθε άλλο παρά τη συναίνεση επιδίωκε».

«Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ δέχτηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από την αρχική του πρόταση και να προτείνει τελικά ως συμβιβαστική λύση την πρόταση των συνταγματολόγων Αλιβιζάτου – Κοντιάδη, η κυβέρνηση επέμεινε στη δική της προβληματική διάταξη. Με ευθύνη της κυβέρνησης, λοιπόν, χάθηκε η ευκαιρία να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία σε ένα ζήτημα που μας ενώνει όλους».

Όσον αφορά στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Πόπη Τσαπανίδου σημειώνει ότι «περισσεύει η υποκρισία» αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά κρατούσε στο συρτάρι τις δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή μέχρι την τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, συνομιλούσε με τον Κασιδιάρη.

» Η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που δεν έστειλε βουλευτή της να καταθέσει στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

» Η ΝΔ φιλοξενεί την “σοβαρή Χρυσή Αυγή”, ήταν μαζί με τη ΧΑ στα συλλαλητήρια για τη Συμφωνία των Πρεσπών και δεν καταδίκασε ποτέ τη φασιστική βία που δέχτηκαν τότε οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» σχολιάζει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ίδια, καταλήγοντας υπογράμμισε δε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε τον Κασιδιάρη ανεξέλεγκτο επί δύο χρόνια να οργανώνει τους οπαδούς του από τη φυλακή ακόμη και με διαδικτυακές εκπομπές, ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η ΧΑ πήρε άδεια να κάνει συγκέντρωση στην Αθήνα ως “πολιτικό κόμμα”».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook