Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο περιλαμβάνεται η τροπολογία για τις αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία κατατέθηκε νωρίς το πρωί της Τετάρτης (22/2) και μεταξύ άλλων προβλέπει ότι στο εξής οι απορρίψεις ρυθμίσεων από τράπεζες και servicers θα πρέπει να είναι αιτιολογημένες.

H ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» και την τροπολογία για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Μόνιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η στήριξη των αδύναμων τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει και τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για την επιλογή να απέχει από την κοινοβουλευτική διαδικασία, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα απών από όσα αφορούν την κοινωνία και μόνιμα παρών στην τοξικότητα. Οι πολίτες, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπορούν να ξεχωρίσουν την πράξη από το ψέμα, τον μετρημένο ρεαλιστή από τον υποκριτή.

«Είστε μονίμως παρόντες στην τοξικότητα και τον διχασμό αλλά απόντες από μέτρα στήριξης της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ .

Ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο ήρθε να ρυθμίσει εκκρεμότητες, ήρθε να λύσει έναν γόρδιο δεσμό μεταξύ του κράτους και των πολιτών. Πάνω από το 90% των δημόσιων και ανταλλάξιμων κτημάτων έχουν καταπατηθεί. Ενα ετερόκλητο σύνολο. Κτήματα που η Πολιτεία τα διεκδικούσε και ο πολίτης τα ζούσε.
Καθορίζονταν πρόστιμα που δεν εισπράττονταν και γινόντουσαν δίκες χωρίς αποφάσεις, είπε και συνέχισε: Οι πολίτες τα χρησιμοποιούσαν χωρίς να τους ανήκουν. Η αντιφατική και άδικη κατάσταση τελειώνει σήμερα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να εξαγοράσουν νόμιμα τους χώρους που κατοικούν ή ασκούν το επάγγελμα τους ενώ το κράτος θα εισπράξει έσοδα» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξηγώντας τη ρύθμιση αυτή ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το τίμημα εξαγοράς βασίζεται στις αντικειμενικές αξίες, στην εξίσωση όμως μπαίνουν και πρόσθετα κοινωνικά κριτήρια με εκπτώσεις για πολύτεκνους άτομα με αναπηρία ή όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Κριτήρια θα αποτελούν είδος ακινήτου και διάρκεια χρήσης του. Προβλέπονται όμως και σαφή αντίβαρα ώστε αυτή η διευθέτηση να μην εξελιχθεί σε μαζική και άτακτη τακτοποίηση καταπατημένων. Ρυθμίζονται και μια σειρά αντιφάσεις για τις οποίες ευθύνεται το κράτος με χαράξεις ή απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν ποτέ».

Για τις φορολογικές ρυθμίσεις – Η απήχηση του Market Pass
Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται και μία σειρά φορολογικών ρυθμίσεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή.

«Να ξεχωρίσω την απαλλαγή του ΕΝΦΙΑ για το 2023 σε περιοχές που έχουν χτυπηθεί από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές. Η στοχευμένη στήριξη των πιο αδυνάμων αποτελεί μόνιμη κυβερνητική προτεραιότητα. Νοιώθουμε, ακούμε και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται ταυτόχρονα με την υλοποίηση του market pass. Είναι ένα ακόμα σημαντικό ανάχωμα της πολιτείας απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Επειδή μας κατηγορούσε η αντιπολίτευση ότι όλα αυτά είναι ψίχουλα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις 700.000 αιτήσεις και εκτιμώ ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
Όπως είπε ο πρωθυπουργός μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και διμερών ρυθμίσεων έχουν ρυθμιστεί δάνεια που ξεπερνούν τα 35 δισ. ευρώ, ωστόσο , όπως ανέφερε η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

«Ακούγοντας με προσοχή δικαιολογημένα αιτήματα πολιτών και επιχειρήσεων προχωρούμε σε ορισμένες αλλαγές και συμπεριλαμβάνουμε και οφειλέτες με έναν πιστωτή ενώ το δίχτυ ασφάλειας γίνεται πιο πυκνό αφού ο πιστωτής θα πρέπει να αποδεχθεί 420 δόσεις και κούρεμα εως 90%. Η πολιτεία πρέπει να κατανοεί όχι να τιμωρεί για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι συμπολίτες μας». είπε για τη ρύθμιση του εξωδιαστικού μηχανισμού ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε, δε, με νόημα ότι «ακούμε ξανά ξαναζεσταμένα ψέματα για χιλιάδες πλειστηριασμούς από αυτούς που νομοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μας λένε ότι 25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι πολλοί».

«Με το θεσμικό πλάίσιο που υπάρχει κάθε ευάλωτος έχει την δυνατόττα να “παγώσει” κάθε αρνητική εξέλιξη να στηριχθεί από το κράτος για να αποπληρώσει. Μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό σπιτιών και από αυτά οι πρώτες κατοικίες έχουν δυνατότητα προστασίας και επίλυσης των προβλημάτων» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας ότι «με τροπολογία παρατείνονται και οι αμοιβές σε εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ενώ ρυθμίζονται ζητήματα ομογενών από πρωην Σοβιετική Ένωση».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook