«Άπληστος» για χρήματα ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, λέει ο Αντόνιο Παντσέρι που παραδέχεται τον αρχηγικό του ρόλο στο σκάνδαλο του Κατάρ.

Όπως λέει ο Αντόνιο Παντσέρι συνολικά με τον Φραντσέσκο Τζόρτζι πήραν 2,6 εκατομμύρια ευρώ από το Κατάρ το Μαρόκο και την Μαυριτανία για να τα μοιράσουν σε ευρωβουλευτές, ανάμεσα τους και η Εύα Καϊλή, η οποία φέρεται να πήρε 250.000 ευρώ για την ευρωπαϊκή προεκλογική της εκστρατεία το 2019.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Le Soir περιλαμβάνει τις καταθέσεις του Παντσέρι μετά τη συμφωνία που έκανε με τις βελγικές εισαγγελικές αρχές για να ελαφρύνει τη θέση του.

Με τίτλο «Οι νέες κατηγορίες του μετανοημένου Αντόνιο Παντσέρι», η εφημερίδα Le Soir αποκαλύπτει ότι ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι, έλαβε τουλάχιστον 2,6 εκατ. ευρώ από Κατάρ, Μαρόκο και Μαυριτανία, βάζοντας στο κάδρο Φραντσέσκο Τζόρτζι και Εύα Καϊλή.

Ειδικότερα το άρθρο της Le Soir, σημειώνει ότι «στις πρόσφατες ανακρίσεις, ο κ. Παντσέρι παραδέχεται ότι έλαβε –με αυτόν που φαίνεται να είναι το δεξί του χέρι, Φραντσέσκο Τζόρτζι– τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ευρώ από τα τρία ξένα κράτη που αναφέρονται. Η συντριπτική πλειοψηφία σε μετρητά. Μέρος αυτών των ποσών αναδιανεμήθηκε, σύμφωνα με τον μετανοημένο, σε ευρωβουλευτές και βοηθούς βουλευτών μεταξύ 2018 και 2022. Το Κατάρ θα ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, ο κύριος «πελάτης» της οργάνωσης της οποίας παραδέχεται ότι ηγήθηκε. Το Μαρόκο είχε πληρώσει τουλάχιστον 180.000 ευρώ σε μετρητά (πέρα από τα δώρα και τα ταξίδια) και η Μαυριτανία 200.000 ευρώ μόνο στους δύο «συνεργάτες» Παντσέρι και Τζόρτζι».

H εφημερίδα προσθέτει ότι «ο πρώην ευρωβουλευτής εξαπολύει βαριές κατηγορίες σε βάρος του Βέλγου Μαρκ Ταραμπέλλα–τον οποίο είχε ήδη «κατηγορήσει» από την πρώτη του ανάκριση μετά τη σύλληψή του– αλλά και κατά των ευρωβουλευτών Αντρέα Κοτσολίνο, Εύας Καϊλή και Λάρα Κόμι. Το όνομα της Ιταλίδας ευρωβουλευτή από το Forza Italia (συντηρητική δεξιά, από την ομάδα του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), που δεν εξελέγη το 2019 αλλά αντικατέστησε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι τον Νοέμβριο του 2022, εμφανίζεται συγκεκριμένα για πρώτη φορά σε αυτόν τον φάκελο».

«Ο Αντόνιο Παντσέρι δηλώνει ότι έχει δώσει δώρα ή χρήματα σε δύο βοηθούς και πολιτικούς συμβούλους της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D)» συμπληρώνει η Soir.

«Άπληστος ο Τζόρτζι»
Επίσης, επισημαίνεται ότι «ο Αντόνιο Παντσέρι επιβεβαιώνει ένα πράγμα μεταξύ των δύο ανακρίσεων που μπόρεσε να συμβουλευτεί η Soir: τον κεντρικό ρόλο –λέει– του Φραντσέσκο Τζόρτζι. Για τον κοινοβουλευτικό του βοηθό όταν ήταν ευρωβουλευτής, ο Παντσέρι λέει ότι ήταν άπληστος για χρήματα, μετρητά, αν ήταν δυνατόν, ότι ήταν σε όλες τις συναντήσεις (ή σχεδόν), σε όλα τα ταξίδια. Ο νεαρός Ιταλός, σύντροφος της Εύας Καϊλή, είχε παραδεχτεί στον ανακριτή λίγο μετά τη σύλληψή του ότι ήταν ο «διαχειριστής του ταμείου» της εγκληματικής οργάνωσης, κάτι που επιβεβαιώνει πολύ συχνά ο Παντζέρι».

Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι, μετά το 2019 και την αποχώρησή του από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε λάβει το ρόλο του «μαέστρου».«Το καθήκον του Φραντσέσκο Τζόρτζι ήταν να κάνει την εσωτερική διαχείριση και να βοηθήσει τους βουλευτές και τους μη κοινοβουλευτικούς να παρέμβουν. Όσο για μένα, ήταν μια εξωτερική ενέργεια γιατί δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω στις συναντήσεις» φέρεται να έχει πει ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής.

Σχετικά με την Εύα Καϊλή , η Soir αναφέρει ότι «η Έλληνίδα ευρωβουλευτής του S&D θα έμενε, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του Αντόνιο Παντσέρι, για μια εβδομάδα το 2017 ή το 2018 μαζί με τον ίδιο και τον Τζόρτζι σε ένα από τα πολυτελή δωμάτια του Mamounia, στο Μαρακές. Όλα τα έξοδα θα πληρώνονταν από τον Αμπντεραχίμ Ατμνούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες ομολογίες του μετανοημένου, θα είχε αποφασιστεί από τον Αλ Μαρί σε συνάντηση στη Ντόχα που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, να στηρίξει την ευρωπαϊκή εκστρατεία της Εύας Καϊλή –η ψηφοφορία έγινε στις 26 Μαΐου στην Ελλάδα– μέχρι έως 250.000 ευρώ. Ελπίζοντας να μπορέσει να προσφέρει αργότερα μια υπηρεσία στους ευεργέτες της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής θα είχε συμμετάσχει στους βουλευτές της αντιπροσωπείας της Βουλής για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο της FIFA

Επίσης, σύμφωνα με τον Αντόνιο Παντσέρι κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η ευρωβουλευτής θα είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, να παρέμβει στον Εμμανουέλ Μακρόν ώστε να ενθαρρύνει το ευρωπαϊκό σχέδιο απαλλαγής από τη βίζα του Κατάρ για είσοδο στη ζώνη Σένγκεν. . «Δεν ξέρω αν το έκανε», παραδέχεται ο κ. Παντσέρι μπροστά στο μικρόφωνο και την κάμερα των ανακριτών.

Τι έλεγε η Καϊλη στο τηλέφωνο μετά τη σύλληψη της 

Τέλος, σύμφωνα με τις υποκλοπές επικοινωνιών της κυρίας Καϊλή από τη φυλακή Χάρεν, θα είχε ζητήσει από έναν από τους συγγενείς της να συλλέξουν ένα κινητό τηλέφωνο και USB που ήταν αποθηκευμένα σε μια από τις κατοικίες της. Ένας από τους λόγους της πρόσφατης παράτασης της κράτησης της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου; Οι συνήγοροί της, Σβεν Μαρί και Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αρνήθηκαν να σχολιάσουν».

Ο ρόλος του Ταραμπέλα

Όσον αφορά στον Μαρκ Ταραμπέλα, ο Αντόνιο Παντσέρι, αναφέρει η εφημερίδα, «επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον του ανθρώπου που ήταν φίλος του για περισσότερα από δέκα χρόνια. Η πρώτη ανταλλαγή χρημάτων – 20.000 ευρώ, τα οποία ο Παντσέρι ισχυρίζεται ότι έβγαλε από την τσέπη του – φέρεται να έγινε λίγο μετά τις ευρωεκλογές του 2019 σε εστιατόριο στο Σεν-Ζιλ. Η δεύτερη δόση, ισόποσα, θα γινόταν σε άλλο εστιατόριο, παρουσία του Φραντσέσκο Τζόρτζι αυτή τη φορά. Στη συνέχεια θα ακολουθούσαν άλλες δωρεές, σε σύνολο «από 120.000 έως 140.000 ευρώ» μεταξύ Ιουνίου 2019 και Ιουνίου 2022.. «Η φιλοδοξία ήταν, λέει ο κ. Παντσέρι, ότι ο Μαρκ Ταραμπέλλα θα είχε λάβει στο τέλος της θητείας το 2024, συνολικά 250.000 ευρώ».

Η ανάμιξη της Ιταλίδας ευρωβουλευτή 

Σχετικά με την Ιταλίδα Λάρα Κόμι, «ο Αντόνιο Παντσέρι κατηγορεί τώρα την δεξιά αιρετή ότι συμμετείχε σε συνάντηση στο Κατάρ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2019, όπου έγινε η συμφωνία για κρυφή χρηματοδότηση της εκστρατείας του (οι εκλογές έγιναν αμέσως μετά, τον Μάιο), και να επωφελείτο από το μερίδιό της των 250.000 ευρώ, όπως οι άλλοι παίκτες της συμφωνίας Ωστόσο, σε αντίθεση με τους άλλους αιρετούς, ο κ. Παντσέρι δεν θυμάται αν ο Φραντσέσκο Γκιόργκι της είχε δώσει το δικό της μερίδιο από το γλυκό».
Επίσης, ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είπε ότι «ο Κοτσολίνο πάντα αναζητά οικονομικούς πόρους. Θέλει πάντα περισσότερα χρήματα. Με ρώτησε τι μπορούσαμε να κάνουμε με το Μαρόκο».

Η “μοιρασιά” με τον Τζόρτζι  – 60/40 και μετά 50/50 

Η εφημερίδα Soir αναφέρει επίσης ότι « με τον μελλοντικό και νυν υπουργό Εργασίας του εμιράτου του φυσικού αερίου (Κατάρ), μιλούν πολύ γρήγορα για πολλά λεφτά. «Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και εγώ έχουμε συμφωνήσει να κάνουμε κάποια δουλειά lobbying. Αποφασίστηκε να χρησιμοποιηθεί 1 εκατομμύριο ευρώ το 2018 και το 2019 και 250.000 ευρώ το κεφάλι και τον επόμενο χρόνο, από το 2020 έως το 2024», υποστηρίζει ο μετανοημένος. Κορυφαίος ο Παντσέρι: είναι 60/40 με τον Τζόρτζι. «Και μετά 50/50. »

Σε απόσπασμα του περιοδικού Knack, σημειώνεται ότι «λίγους μήνες μετά την αποχώρησή του από το κοινοβούλιο, «τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο» του 2019, διαβάζουμε σε ένα εκπληκτικό απόσπασμα από ανάκριση, ο Παντσέρι και ο βοηθός του, Φραντσέσκο Γκιόργκι, αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται δωρεάν. Κανόνισαν μια συνάντηση με τον Ατμούν σε ένα εστιατόριο των Βρυξελλών, κοντά στο σπίτι του Παντσέρι. «Μιλήσαμε για πολύ καιρό και αποφασίστηκε να λαμβάνουμε 50.000 ευρώ ο καθένας ετησίως». Ο Παντσέρι είπε στους ανακριτές ότι έλαβε 20.000 ευρώ για το τρέχον τρίμηνο σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, ενώ ο Τζόρτζι έπρεπε να αρκεστεί στο μισό συν ένα δωρεάν ταξίδι στο Μαρόκο.

«Το 2020 και τις αρχές του 2021, τα σχέδια δεν μπορούσαν να προχωρήσουν λόγω της πανδημίας και των προβλημάτων υγείας ενός εκ των τριών, αλλά τα πράγματα βελτιώθηκαν τον Ιούνιο του 2021. Οι δύο Ιταλοί οδήγησαν με αυτοκίνητο στο Παρίσι, όπου ο Ατμούν– που εν τω μεταξύ είχε γίνει πρέσβης του Μαρόκου στην Πολωνία – έχει σχέσεις. Ο Παντσέρι και ο Τζόρτζι επέστρεψαν με 50.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα των 50 και 100.

Τον Οκτώβριο του 2022 έδωσαν άλλο ένα ραντεβού στο Παρίσι. Αυτή τη φορά ταξίδεψαν με τους Thalys. Πήραν ο καθένας τους είπε ο Παντσέρι κατά την ανάκρισή του, 25.000 ευρώ. Αλλά στο δρόμο της επιστροφής λέει ότι συνάντησε έναν διακριτικό, αλλά ιδιαίτερα τυχερό πορτοφολάκια. «Είχα μοιράσει το ποσό: 10.000 ευρώ στη βαλίτσα μου και 15.000 ευρώ στο σακίδιό μου. Όταν έφτασα στις Βρυξέλλες, η τσάντα μου ήταν ακόμα εκεί, αλλά τα χρήματα που ήταν κρυμμένα εκεί δεν υπήρχαν πια. Μου είχαν κλέψει 15.000 ευρώ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook