Μετά από διαδικασία που κράτησε 6 μήνες το Ειδικό Δικαστήριο έκρινε ένοχο για δύο παραβάσεις καθήκοντος αναφορικά με την υπόθεση της Novartis τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ενώ αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες η Ελένη Τουλουπάκη.

Ένοχος κατά πλειοψηφία για δύο παραβάσεις καθήκοντος κρίθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Σε χρηματική ποινή 10.000 ευρώ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η ποινή σε βάρος του πρώην υπουργού επιβλήθηκε κατά πλειοψηφία, μετά την αναγνώριση από το Ειδικό Δικαστήριο δύο ελαφρυντικών, του πρότερου εντίμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Η εισαγγελέας της έδρας Όλγα Σμυρλή πρότεινε νωρίτερα στο Δικαστήριο για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο χρηματική ποινή χιλίων ευρώ.

Eιδικότερα η καταδίκη του ήταν κατά πλειοψηφία, για τις καταγγελίες σε βάρος του από την εισαγγελέα Ελένη Ράικου που αφορούσε σε πιέσεις που της άσκησε για ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Novartis.
Αντίθετα,οι ανώτατοι δικαστές κήρυξαν αθώο ομόφωνα τον κατηγορούμενο πρώην υπουργό για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας (της Ελένης Τουλουπάκη που αθωώθηκε) και αθώο επίσης κατά πλειοψηφία για άλλες τρεις περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κρίθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία για δυο παραβάσεις καθήκοντος:

– Η μία σε βάρος της Ελένης Ράικου, αναφορικά με την υπόθεση της Novartis κατά πλειοψηφία 7-6 και η δεύτερη σε βάρος του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου ότι δέχτηκε πιέσεις για την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα κατά πλειοψηφία 8-5.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ αθωώθηκε κατά πλειοψηφία για καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ότι παρενέβη για την υπόθεση του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και για τις καταγγελίες του εισαγγελέα Παν. Αθανασίου για υποθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου και του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, όπως και την υπόθεση του δημοσιογράφου των Νέων Γιώργου Παπαχρήστου.

Aθώα η Τουλουπάκη


Αθώα έκρινε το Εισικό Δικαστήριο την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την οποία πείστηκαν ότι δεν έχει διαπράξει το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας που την οδήγησε στο εδώλιο.

Η πρόταση της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Όλγας Σμυρλή ήταν απαλλακτική προς το Ειδικό Δικαστήριο για τον πρώην υπουργό, αλλά και την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Η κυρία Σμυρλή στην αγόρευση της είχε υποστηρίξει,ότι οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν αποδείχθηκαν στο δικαστήριο.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν εμφανίστηκε στο Ειδικό Δικαστήριο καθώς είναι ασθενής ενώ παρούσα και σήμερα ήταν η Ελένη Τουλουπάκη.

Σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης, λέει η Ελένη Τουλουπάκη

Σε δηλώσεις της μετά την απόφαση του δικαστηρίου η κυρία Τουλουπάκη τόνισε ότι: «σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης».

Και πρόσθεσε: «Το Ειδικό Δικαστήριο με την απόφαση του αποκατέστησε την αλήθεια. Υπό τις παρούσες τραγικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες γίνεται άλλη μια φορά φανερό ποσό σημαντική είναι η ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης για την δικαίωση εκείνων που την αναζητούν. Εκείνοι που προσπάθησαν να κάμψουν το ελεύθερο φρόνημα των λειτουργών της Δικαιοσύνης δεν επεδίωξαν τίποτα λιγότερο από το να αυθαιρετούν χωρίς περιορισμούς. Όρθια Δικαιοσύνη σημαίνει όρθια Ελλάδα! Γι’ αυτό υπόσχομαι ότι θα μείνω όρθια».
Παράλληλα, ο συνήγορος της κυρίας Τουλουπάκη, Ιωάννης Μαντζουράνης υπογράμμισε: «Η αθώωση της κ. Ελένης Τουλουπάκη αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στους “ανέγγιχτους”, δηλαδή τους ισχυρούς της οικονομίας και πολιτικής, που σχεδίασαν και κατασκεύασαν την γνωστή “θεωρία της σκευωρίας” σε βάρος τoυς, με σκοπό την υποταγή των έντιμων εισαγγελέων και δικαστών στις εντολές τους.


Όσοι θεωρούν ότι είναι υπεράνω υποψίας, κριτικής και εντέλει των νόμων σήμερα ηττήθηκαν, αφού το προμελετημένο σχέδιό τους σε βάρος εισαγγελέων και δημοσιογράφων κατέρρευσε με πάταγο μπρος στην αλήθεια μιας έντιμης και γενναίας εισαγγελικής λειτουργού, η οποία έπραξε το καθήκον της στο ακέραιο κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis, που οι διώκτες της επιδίωξαν και δυστυχώς πέτυχαν να μείνει αδιερεύνητο και στο βαθύ σκοτάδι της διαπλοκής.

Ωστόσο, η Ελληνική Δικαιοσύνη, όταν είναι ανεξάρτητη και ελεύθερη, με τις αποφάσεις της προσφέρει στους πολίτες παραδείγματα προς μίμηση και έτσι ενισχύει το κράτος δικαίου και το δημοκρατικό πολίτευμα».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook