Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για το δάνειο του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης.

Σε αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση και το δάνειο της εταιρείας ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ στο οποίο ήταν εγγυητής, προχώρησε η Eurobank με ανακοίνωση της, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχει ανακτήσει το 75% του κεφαλαίου της αρχικής πίστωσης, ενώ έχει εξαντλήσει όλα τις σχετικές νομικές ενέργειες (καταγγελία σύμβασης, έκδοση διαταγής πληρωμής, εκπλειστηρίαση ακινήτων, αγωγές κατά των εγγυητών, αναδιάρθρωση Πιστούχου μέσω του Πτωχευτικού Κώδικα κ.ά.).

Η ανακοίνωση της τράπεζας έρχεται μετά τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento ότι ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, κατάφερε και πέτυχε κούρεμα των οφειλών του προς την Eurobank κατά 96,5%, ή όπως αναφέρει το δημοσίευμα «σε απόλυτα νούμερα από τα 1.458.548,29 ευρώ που όφειλε το 2015 από τη σύμβαση ανοικτού αλληλόχρεου λογαριασμού που είχε υπογράψει ως εγγυητής, και με τους τόκους υπερημερίας να έχουν ανεβάσει την οφειλή σε 2,065 εκατ. ευρώ διακανόνισε (μετά την έκδοση της πρωτόδικης απόφασης που τον καταδίκασε για καταδολίευση δανειστών) ώστε να πληρώσει 50.000 ευρώ.»

Συγκεκριμένα, η Eurobank αναφέρει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν δανειακή σύμβαση μεταξύ της εταιρίας «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και της Eurobank, σημειώνονται τα εξής:

1. H Eurobank (Τράπεζα) χορήγησε το 2005 πίστωση ύψους €1.500.000 στην εταιρεία με την επωνυμία «ΔΟΜΟΠΟΛΙΣ S.P. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (Πιστούχος), εγγράφοντας προσημείωση υποθήκης σε ακίνητα ιδιοκτησίας της. Το 2007 το ποσό της πίστωσης αυξήθηκε κατά 500.000 σε 2.000.000 ευρώ, οπότε καταρτίστηκε και σύμβαση εγγυήσεως με τον κ. Νικόλαο Παπαθανάση (Εγγυητής).

2. Επί σειρά ετών το εν λόγω δάνειο εξυπηρετήθηκε κανονικά, με καταβολή των συμβατικών τόκων και αποπληρωμές κεφαλαίου.

3. Στις 28.8.2015, η Τράπεζα κατήγγειλε τη σύμβαση με συνολική λογιστική απαίτηση ύψους €1.054.674 πλέον τόκων υπερημερίας (σύνολο €1.458.548) και δρομολόγησε όλα τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα, με σκοπό τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση του δανείου, όπως έκδοση διαταγής πληρωμής, αγωγές διάρρηξης, πλειστηριασμούς, εξυγίανση της Πιστούχου κ.λπ. Συγκεκριμένα:

4. Το 2015 εκδόθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το παραπάνω ποσό.

5. Το ίδιο έτος 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση λόγω γονικής παροχής (2011) της κυριότητας του ½ εξ αδιαιρέτου ακινήτων ιδιοκτησίας του στο Αγρίνιο (αγροτεμάχια) και την Καλλιθέα (αποθήκη). Ενόψει της αγωγής, η κυριότητα των ακινήτων αναμεταβιβάστηκε στον Εγγυητή και η Τράπεζα ενέγραψε προσημείωση υποθήκης για 60.000 ευρώ, ποσό αντίστοιχο της αξίας των αγροτεμαχίων, ενώ για την μικρής αξίας αποθήκη ο Εγγυητής κατέβαλε ποσό σε μετρητά.

6. Το Δεκέμβριο του 2015, η Τράπεζα άσκησε αγωγή κατά του Εγγυητή για τη μεταβίβαση με γονική παροχή (2010) του ½ εξ αδιαιρέτου διαμερίσματος 102,5 τ.μ., 4ου ορόφου, στη Ν. Σμύρνη, με θέση στάθμευσης και αποθήκη. Το διαμέρισμα βαρυνόταν ήδη με πρώτη προσημείωση υπέρ άλλου πιστωτικού ιδρύματος. Το 2020, εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία έκανε δεκτή την αγωγή. Ασκήθηκε έφεση από τον Εγγυητή και λίγο αργότερα καταρτίστηκε συμφωνία μεταξύ του Εγγυητή και της doValue Greece, ως διαχειρίστρια του ειδικού διαδόχου της Τράπεζας, για την καταβολή από τον Εγγυητή ποσού σε μετρητά. Το σχετικό ποσό υπερβαίνει αυτό που θα μπορούσε να διεκδικηθεί μέσω αναγκαστικής εκποίησης, λαμβανομένου υπόψη και της ύπαρξης προσημείωσης υπέρ άλλου πιστωτή που προηγείται στη σειρά κατάταξης.

7. Το 2018, η Τράπεζα εκπλειστηρίασε τέσσερα ακίνητα ιδιοκτησίας της Πιστούχου.

8. Παράλληλα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία εξυγίανσης της Πιστούχου, με είσοδο τρίτου επενδυτή, στο πλαίσιο του Άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τους όρους του σχεδίου εξυγίανσης, η doValue Greece θα λάβει επιπλέον ποσό σε μετρητά κατ’αναλογία, σε σχέση με την ανωτέρω πίστωση.

9. Οι ανακτήσεις από το σύνολο των ανωτέρω ενεργειών ανέρχονται στο ποσό των €550.000 περίπου, σε μετρητά, που αντιστοιχεί στο 52% του λογιστικού υπολοίπου της απαίτησης, ενώ το ύψος των ανακτήσεων αθροιστικά από την έναρξη τη σύμβασης, εάν συμπεριληφθούν και οι αποπληρωμές κεφαλαίου κατά την περίοδο εξυπηρέτησης του, φθάνει περίπου το 75% του αρχικού κεφαλαίου της πίστωσης.»

Η αντίδραση του Νίκου Παπαθανάση
Από την πλευρά του την απόφασή του να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη, γνωστοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, με ανάρτησή του στο Twitter.
Όπως έγραψε χαρακτηριστικά:
«Για την συνεχιζόμενη δεινή συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος μου και την βαρύτατη προσβολή της προσωπικότητάς μου από τον κ. Βαξεβάνη δηλώνω ότι τον λόγο πλέον θα τον έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη».

Μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «ο κ. Βαξεβάνης, το Documento και ο ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζονται. Δολοφονούν χαρακτήρες και κανιβαλίζουν. Όλα είναι ψέματα, έχω πάρα πολλά ένσημα. Έχω πληρωμένα ένσημα 35 χρόνια, διπλές εισφορές. Έχω μηδενική οφειλή και στον ΕΦΚΑ και στο Δημόσιο. Δεν χρωστάω».

«Ο κ. Βαξεβάνης και το Documento συνεχίζει αυτή την στοχοποιημένη κατάσταση εναντίον μου. Δεν οφείλω ούτε ένα λεπτό του ευρώ σε κανένα δημόσιο ταμείο. Έχω ένα δάνειο για το σπίτι μου, το οποίο εξυπηρετώ. Δεν έχω καταδικαστεί ποτέ, δεν έχω κανένα ποινικό αδίκημα και δεν έχω καμία εκκρεμή δίκη στον αέρα. Ανέτρεξαν 18 χρόνια πίσω σε μία εγγύηση που είχα δώσει. Δεν μπορούν να συγκριθούν στην ανάπτυξη, θέλουν να απαξιώσουν το έργο που έχει γίνει. Φτάνει πια με αυτή την ελεεινή συμπεριφορά του Documento και του κ. Βαξεβάνη. Φτάνει πια, είμαι στοχοποιημένος. Λένε ψέματα, είναι ψεύτες» πρόσθεσε ο κ . Παπαθανάσης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook