Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιχειρείται να μπεί μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη να κατέβει στις επικείμενες εκλογές χρησιμοποιώντας τρικ με προσχηματική αλλαγή ηγεσίας.

Όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης «εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει».

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η τροπολογία η απόφαση για την κάθοδο ή μη ενός κόμματος θα ληφθεί από όλα τα μέλη – δικαστές του αρμόδιου Τμήματος Α1 του Αρείου Πάγου και όχι από μια υποεπιτροπή και πως τα μέλη του τμήματος μπορούν να ζητήσουν τεκμηρίωση από άλλες δικαστικές ή μη αρχές για την θωράκιση της τελικής τους απόφασης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «o έλεγχος των προϋποθέσεων που αφορά στο δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών όπως διαμορφώθηκε τελευταία τροποποιείται ως προς δύο επιμέρους σημεία:

«Αφενός ο ανωτέρω έλεγχος ανατίθεται σε δικαστικό σχηματισμό με αυξημένα εχέγγυα αμεροληψίας και απροσωπόληπτης κρίσης. Συγκεκριμένα η συνδρομή των προϋποθέσεων της παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου – στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του.
Αφετέρου για την ενίσχυση της πληρότητας, της αποτελεσματικότητας και της λυσιτέλειας του σχετικού ελέγχου, ο οποίος άλλωστε διενεργείται αυτεπαγγέλτως, προβλέπεται και ρητώς ότι το οικείο Τμήμα λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές».

Η τροπολογία ενισχύει την βασική αρχή που καθιερώθηκε πρόσφατα νομοθετικά και ορίζει το πλαίσιο αποτροπής συμμετοχής σε εθνικές εκλογές εγκληματικών οργανώσεων υπο τον μανδύα πολιτικών κομμάτων.

Η τροπολογία έρχεται επί της ουσίας να αντιμετωπίσει το θέμα που έχει ανακύψει με το κόμμα του καταδικασθέντος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, του Χρυσαυγίτη Ηλία Κασιαδιάρη , “Έλληνες» , την ηγεσία του οποίου ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστάσιος Κανελλόπουλος.

Στην τροπολογία ξεκαθαρίζεται ότι για την συμμετοχή κόμματος στις εκλογές, πρέπει «η πραγματική ηγεσία» του κόμματος να μην έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη για συγκεκριμένα αδικήματα.

Διευκρινίζεται ότι ως «πραγματική ηγεσία» ορίζεται ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, εμφανίζεται να ασκεί τη διοίκηση του κόμματος.

«Στο πλαίσιο του παρόντος άρθρου, η πραγματική ηγεσία έχει την έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους της διοικούσας επιτροπής ή νόμιμου εκπροσώπου με συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, ή να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, ή να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς το εκλογικό σώμα»

Η τροπολογία θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τη Μεγάλη Τρίτη.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού – Διατάξεις για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Συγκεκριμένα, το πέμπτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’57) τροποποιείται με την προσθήκη της φράσης «στη σύνθεση του οποίου συμμετέχουν ο Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, το οποίο λαμβάνει ή δύναται να ζητεί σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές ή άλλες αρχές» και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

Τι αναφέρεται στη ρύθμιση:
Ρυθμίσεις σχετικά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και βαθμού – Διατάξεις για ευζωία των ζώων συντροφιάς -Διατάξεις για ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα – Λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες επείγουσες διατάξεις»

Άρθρο
Έλεγχος των προϋποθέσεων για κατάρτιση συνδυασμών από ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου -Τροποποίηση παρ. άρθρου 32 π.δ. 26/2012 εδάφιο παρ. του άρθρου 32 του π.δ. 26/2012 (Α’57) τροποποιείται προσθήκη ψράσης «, σύνθεση του οποίου συμμετέχουν Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, λαμβάνει δύναται να σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές άλλες αρχές» και παρ. διαμορφώνεται ως εξής:
«1. Στις βουλευτικές εκλογές λαμβάνουν μέρος συνδυασμοί υποψηφίων κόμματος, συνδυασμοί συνασπισμού περισσότερων του συνεργαζόμενων κομμάτων, συνασπισμοί ανεξάρτητων υποψηφίων, μεμονωμένοι υποψήφιοι. Για κατάρτιση συνδυασμού πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) κόμμα να έχει ιδρυθεί νόμιμα.

β) Ο πρόεδρος, γενικός γραμματέας, τα μέλη διοικούσας επιτροπής, νόμιμος εκπρόσωπος και πραγματική ηγεσία του κόμματος να έχουν καταδικασθεί οποιονδήποτε βαθμό κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων του Δεύτερου Βιβλίου του Ποινικού Κώδικα, οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης. Η αποστέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμών, σύμφωνα παρούσα περίπτωση, ισχύει για χρονική διάρκεια επιβληθείσας ποινής και υπολογίζεται από ημέρας οριστικής καταδικαστικής απόφασης.

Η έκτιση ποινής παραγραψή αυτής ασκεί επιρροή υπολογισμό του ανωτέρω χρονικού διαστήματος. πλαίσιο του παρόντος άρθρου, πραγματική ηγεσία έχει έννοια ότι πρόσωπο άλλο από εκείνο που κατέχει τυπικά θέση προέδρου, γενικού γραμματέα, μέλους διοικούσας επιτροπής νομίμου εκπροσώπου συγκεκριμένες πράξεις του εμφανίζεται να ασκεί διοίκηση του κόμματος, να έχει τοποθετήσει εικονική ηγεσία, να έχει ηγετικό πολιτικό ρόλο προς εκλογικό σώμα.

γ) Η οργάνωση και δράση του κόμματος να εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Η κρίση περί του ότι δράση του πολιτικού κόμματος εξυπηρετεί ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δύναται να λάβει χώρα όταν υφίσταται καταδίκη οποιονδήποτε βαθμό υποψηφίων βουλευτών ιδρυτικών μελών διατελεσάντων προέδρων για τα αδικήματα των άρθρων 134, 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα.
Σε περίπτωση συνασπισμού κομμάτων οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για καθένα από τα κόμματα που απαρτίζουν συνασπισμό.

Η συνδρομή των προϋποθέσεων παρούσας ελέγχεται αυτεπαγγέλτως από ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου, σύνθεση του οποίου συμμετέχουν Πρόεδρος αυτού και όλα τα μέλη του, λαμβάνει δύναται να σχετική τεκμηρίωση από τις κατά περίπτωση αρμόδιες δικαστικές άλλες αρχές. Προς υποβοήθηση κρίσης του, δικαίωμα να υποβάλουν υπόμνημα στοιχεία τεκμηρίωσης μέχρι τη λήξη προθεσμίας παρ. του άρθρου 34, έχουν:

1) τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί Κομμάτων που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους Βουλή των Ελλήνων στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος συνασπισμού,

2) τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το ΑΙ Τμήμα του Αρείου Πάγου σε περίπτωση αυτεπάγγελτου ελέγχου υποβολής υπομνημάτων στοιχεία τεκμηρίωσης για τα οριζόμενα, καλεί οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο ελεγχόμενο κόμμα, να λάβει γνώση και να υποβάλει υπόμνημα τις απόψεις του.».

Στην τοποθέτησή του το μεσημέρι στη Βουλή, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι «είναι αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος».

Συγκεκριμένα, επισήμανε:

Ξεκαθαρίζουμε την κυβερνητική πρόθεση. Θεωρούμε αδιανόητο το να υπάρχει καταδικασμένος για ηγεσία εγκληματικής οργανώσεως ο οποίος να υποδύεται τον πολιτικό αρχηγό, τον πολιτικό καθοδηγητή τον πολιτικό εκφραστή, τον αρχηγό κόμματος, τον φαινόμενο ή κρυπτόμενο αρχηγό κόμματος. Ό,τι έχουμε πει, τα έχουμε πει στη διάταξή μας αυτά. Επειδή βλέπω μια συζήτηση, σα να περιμένει κάποιος αυτή η νομοθετική μας βούληση όπως εκφράστηκε να μην ευοδωθεί, θα παρακαλούσα όποιος το θέλει αυτό, όποιος εν τέλει θέλει το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας να είναι να κατέβει το κόμμα Κασιδιάρη να μας το πει ευθαρσώς με όποιο επιχείρημα έχει, εγώ δεν έχω αντίρρηση. Εμείς λέμε ότι αυτό δεν είναι νοητό και έχουμε κάνει μία νομοθεσία συγκεκριμένη. Και έχουμε φτάσει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο φτάσαμε μετά από πολλή σκέψη μετά από πολλή βάσανο μετά από μεγάλη ανάλυση μιας σειράς δεδομένων.

Προφανώς σε συζητήσεις συνταγματικές όλοι έχουν τις απόψεις τους, έχουμε μιλήσει εκτενώς κατά τη διάρκεια της ρύθμισης. Εμείς εκείνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να ενισχύσουμε τη δικαστική κρίση, να τη θωρακίσουμε ώστε αυτή η δικαστική κρίση να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως όπου αυτή καταλήξει. Ούτε προδικάζουμε, ούτε ξέρουμε τι θα πει ο Άρειος Πάγος, ούτε έχουμε μιλήσει με οποιονδήποτε, ούτε οτιδήποτε πει σχετικό. Απλώς τί θέλουμε; Θέλουμε να είναι ισχυρή. Να μην έχει κανένα περιθώριο αμφισβητήσεως. Γι’ αυτό και σε αυτή την κατεύθυνση, της ενισχύσεως της δικαστικής κρίσης, θα είναι η εκδήλωση της συμπληρωματικής παρέμβασής μας στη διάταξη που έχει καταστρωθεί. Η διάταξη αυτή, φαντάζομαι ότι εντός την σήμερον θα κατατεθεί, άρα θα υπάρχει χρόνος».

Μετά τις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, είχε προηγηθεί νωρίτερα και η αρχική επιβεβαίωση δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών στην ΕΡΤ. «Το θέμα με τον Κασιδιάρη είναι ότι είναι καταδικασμένος για κακουργηματικές πράξεις. Δεν μπορεί να υπάρχει μια βαθιά αντίφαση».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook