Μεγάλες ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα για την Εργατική Πρωτομαγιά. Πλήθος κόσμου στο Σύνταγμα παρά το συννεφιασμένο καιρό.

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Δευτέρας στα Προπύλαια, η συγκέντρωση και πορεία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, συλλογικοτήτων και συνδικάτων. Αποχώρησε και το ΠΑΜΕ από το Σύνταγμα, ενώ στην κυκλοφορία δόθηκαν Πανεπιστημίου, Σταδίου και Βασιλίσσης Αμαλίας.


Η συγκέντρωση στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι της Πρωτομαγιάς με υψωμένες γροθιές και τον ύμνο της Διεθνούς, ενώ λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στους δρόμους.

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε νωρίτερα η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών στο μπλοκ του ΠΑΜΕ
Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι «θα συνεχίσουν αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο, δεν θα υποταχθούν στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους, για να πληρώσουν με νέες θυσίες την κρίση και τον πόλεμο».


Από το πρωί της Πρωτομαγιάς, στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και την Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Από νωρίς το πρωί πολλοί δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα παρέμειναν κλειστοί.

Στην πορεία βρέθηκε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς και οι Κώστας Σκανδαλίδης, Γιώργος Παπανδρέου και Παύλος Χρηστίδης.


Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν – Les peoples gagneront».

Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Κουτσούμπας: «Δυνατό ΚΚΕ, για δυνατό το εργατικό – λαϊκό κίνημα»


Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε από το Σύνταγμα: «Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!» δήλωσε , στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook