Το κολαστήριο της Μόριας δεν υπάρχει πια και είμαι εξαιρετικά υπερήφανος που τήρησα τη δέσμευση που είχα δώσει ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό, είπε από τη Λέσβο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σε μια διαφορετική καλύτερη από το 2019 Λέσβο» βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί, όπου συμμετείχε στην παρουσίαση της αξιοποίησης του χώρου που αγοράστηκε από το Δήμο Μυτιλήνης με χρηματοδότηση του Υπουργείου μετανάστευσης και ασύλου στα πλαίσια της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

«Έρχομαι σε μια Μόρια που λειτούργησε ως κολαστήριο με πάνω από 20.000 ανθρώπους και πλέον δεν υπάρχει. Τήρησα την υπόσχεση μου, ξεπεράσαμε τα εμπόδια, ακολουθήσαμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική, προστατεύσαμε τα σύνορα μας από ξηράς και θαλάσσης αποδεικνύοντας ότι η θάλασσα έχει σύνορα και μπορούμε να τα φυλάμε. Από 600.000 άτομα που πέρασαν από το νησί την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ φτάσαμε στα χρόνια της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία μόλις στις 10.000» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως όλα αυτά τα χρόνια «κλείσαμε εκκρεμότητες, αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα και στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες».
Ο κ. Μηταράκης υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό στο πρώην ΚΥΤ, όπως είπε, «σε μια καλύτερη Λέσβο». Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».


Παράλληλα μίλησε για τη στήριξη στις τοπικές κοινωνίες με περισσότερα από 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις μέσα από το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και από έκτακτες επιχορηγήσεις και δημοτικά τέλη. «Ενισχύσαμε πανελλαδικά 45 δήμους και τους οργανισμούς τους, με ποσά άνω των 110 εκατ. ευρώ για έργα και δράσεις. 65 εκ. μέσω του Ταμείου και 47 εκ για αποζημιώσεις και δημοτικά τέλη. Στο βόρειο Αιγαίο δόθηκαν 60 εκατομμύρια μέσα σε τρία έτη, δηλαδή συγκριτικά, το 1/5 του Περιφερειακού Επιχειρησιακού προγράμματος Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και το 1/7 του 2021-2027», είπε ο κ. Μηταράκης.

Ας σημειωθεί ότι στο χώρο του πρώην ΚΥΤ σχεδιάζεται η κατασκευή σχολικών και πανεπιστημιακών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Στο σημερινό πρώτο σταθμό του Πρωθυπουργού στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας παραβρέθηκε και χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης.

Από πλευράς του ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Κύτελης επεσήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως η περιοχή θα μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και μάθησης.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχθηκαν στη Λέσβο οι υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, πλην της Αφροδίτης Βατή η οποία μετέβη απευθείας στο χώρο του ΚΥΤ.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ Μόριας
«Κύριε Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχα, κ. Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι. Με πολύ μεγάλη χαρά επισκέπτομαι σήμερα μία διαφορετική Λέσβο. Μια καλύτερη Λέσβο απ΄ αυτήν την οποία είχαμε παραλάβει το 2019, όταν ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τη μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης του τόπου.

Θυμάμαι τις επισκέψεις μου σε αυτόν εδώ τον χώρο, ο οποίος έφτασε να «φιλοξενεί» παραπάνω από 20 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, σε άθλιες συνθήκες.

Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας.


Πράγματι, όπως είπε και ο Υπουργός, εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία.

Οι αριθμοί τους οποίους ανέφερε ο Υπουργός είναι νομίζω ενδεικτικοί: παραπάνω από 600 χιλιάδες αφίξεις είχαμε μόνο εδώ στη Λέσβο τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κάτι παραπάνω από 10 χιλιάδες επί δικών μας ημερών.
Σήμερα υπάρχουν λίγο παραπάνω από δύο χιλιάδες αιτούντες άσυλο στο νησί. Και βέβαια ο χώρος, αυτός εδώ, της Μόριας, έχει καθαριστεί πλήρως, οι ιδιωτικές εκτάσεις έχουν αποδοθεί στους ιδιοκτήτες τους και η έκταση αυτή, η δημόσια έκταση, έχει αγοραστεί πια από τον Δήμο Μυτιλήνης με στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης, έτσι ώστε ο χώρος αυτός να μεταμορφωθεί σ’ ένα χώρο εκπαίδευσης, ένα χώρο καινοτομίας, ένα χώρο πολιτισμού.

Χαίρομαι πραγματικά γιατί υπάρχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία εδώ Ειδικού και Μουσικού σχολείου, αλλά και για την προσθήκη σημαντικών εγκαταστάσεων για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εύχομαι πραγματικά σε κάποια χρόνια από τώρα, να μπορώ να επιστρέψω στο χώρο αυτό ως Πρωθυπουργός και πάλι της Ελλάδος, για να εγκαινιάσω αυτές τις σημαντικές νέες υποδομές.


Σήμερα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παρουσιάζουν μια τελείως διαφορετική όψη. Απαλλαγμένα πια από το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού μπορούν, κ. Περιφερειάρχα, να ξεδιπλώσουν πλήρως την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να παρουσιάσουμε το αναπτυξιακό μας σχέδιο για το Βορειανατολικό Αιγαίο, ένα σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεννόηση με την Περιφέρεια και με τους Δήμους των νησιών μας. Πιστεύω ότι θα διαπιστώσετε κι εσείς ότι έχουμε ένα όραμα για το Βορειανατολικό Αιγαίο, το οποίο μπορούμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε, εφόσον ο ελληνικός λαός μας εμπιστευθεί και πάλι.

Κλείσαμε, λοιπόν, τις εκκρεμότητες που είχαμε με το παρελθόν, αντιμετωπίσαμε δραστικά το προσφυγικό πρόβλημα, στηρίξαμε τις τοπικές κοινωνίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να δουν και να ατενίσουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Μπορούμε πια να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον όλου του Βορειανατολικού Αιγαίου, αλλά κυρίως για το μέλλον της Λέσβου, των δύο Δήμων, για να μπορούμε να κοιτάμε σταθερά, τολμηρά, μόνο μπροστά, για μία Ελλάδα πιο ισχυρή, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και κυρίως με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Σας ευχαριστώ πολύ».


Η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε την τελευταία τριετία να αποσυμφορήσει τα νησιά όπως είχε δεσμευτεί
Σημειώνεται ότι την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 2015 – 2019 έφτασαν στη Λέσβο 643.000 αιτούντες άσυλο. Στην τετραετία της ΝΔ ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 32.000 εκ των οποίων μόνο οι 5.000 αφορούν τη διετία 2021-22, με αποτέλεσμα οι διαμένοντες στη δομή, στο Μαυροβούνι, σήμερα, να είναι λιγότεροι από 2.000, γεγονός που σημαίνει πως επετεύχθη 90% μείωση σε σχέση με τους μεγαλύτερους αριθμούς ανθρώπων που είχαν καταγραφεί.


Η κυβέρνηση της ΝΔ κατόρθωσε την τελευταία τριετία να αποσυμφορήσει τα νησιά όπως είχε δεσμευτεί. Το 2019 διέμεναν στα νησιά 40.000 άτομα, ενώ σήμερα περίπου 4.000.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, επισκέφθηκε το Κάστρο της Μυτιλήνης όπου πραγματοποιούνται έργα αποκατάστασης.
Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού, την τελευταία τριετία, πραγματοποιεί αρχαιολογικά έργα κυρίως αναστηλωτικού και στερεωτικού χαρακτήρα συνολικού προϋπολογισμού ύψους 11 εκατ. ευρώ με σκοπό την ανάδειξη και την μεταμόρφωση του εμβληματικού αυτού πυρήνα πολιτισμού, από εστία παραβατικότητας σε πολυχώρο πολιτισμού και πνεύμονα πρασίνου για την περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών αναστήλωσης που διενεργούνται στους χώρους και συνομίλησε με τους εργαζόμενους ευχαριστώντας τους για τις εργασίες που προσφέρουν.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook