Στις 11 ξεκίνησε η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύσκεψη πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς που τα κόμματα τους εισέρχονται στη Βουλή μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Επρόκειτο για μια ύστατη ενέργεια που απορρέει από το Σύνταγμα για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά την επιστροφή των διερευνητικών εντολών από τους Κυριάκο Μητσοτάκη, Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη.
Η σύσκεψη ήταν τυπική , όπως ήταν αναμενόμενο και κράτησε μόνο μισή ώρα.

Μετά το πέρας της συνάντησης τους που είχε διάρκεια σχεδόν μισής ώρας οι πολιτικοί αρχηγοί αποχώρησαν από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

Κατά την έξοδο τους μαζί βγήκαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Βελόπουλος οι οποίο μιλούσαν χαλαρά και χαμογελαστά μεταξύ τους και στη συνέχεια εξήλθαν Νίκος Ανδρουλάκης και Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η σύσκεψη – Πως κάθισαν στο τραπέζι
Χωροταξικά δεξιά της Προέδρου της Δημοκρατίας κάθισαν Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Κυριάκος Βελόπουλος ενώ στα αριστερά της οι Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί αντάλλαξαν χειραψίες τόσο μεταξύ τους όσο και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου όταν μπήκε τελευταία στην αίθουσα συσκέψεων.

Οι αφίξεις

Στις 11 έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τους στενούς συνεργάτες του, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Κύρα Κάπη, ο οποίος είχε χειραψίες με τους Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη και Κυριάκο Βελόπουλο με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να του λέει «εγώ έφτασα πρώτος».

Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους,

Είχε προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, 10 λεπτά πριν τις 11, ο οποίος εξέφρασε την έκπληξή του όταν είδε άδειο το τραπέζι αφού οδηγήθηκε στον χώρο στον οποίο διεξάγεται η σύσκεψη ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ είχε μια σύντομη συζήτηση με τους πρακτικογράφους

Ο δεύτερος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν λίγα λεπτά αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος αντάλλαξε χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα πριν να πάρει τη θέση του στο τραπέζι.

Περίπου πέντε λεπτά πριν τις 11 την πύλη του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής επικρατείας, Δημήτρης Μάντζος, και η διευθύντρια του γραφείου τύπου του, Στεφανία Μουρελάτου. Ο κ. Ανδρουλάκης πριν να πάρει τη θέση του είχε χειραψία τόσο με τον κ. Βελόπουλο όσο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τελευταίος έφτασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος εξήγησε προς τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ότι άργησε γιατί τον καθυστέρησε ένα τουριστικό λεωφορείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας  για τη σύσκεψη που εκδόθηκε χτες αναφέρει: “Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά την κατάθεση των τριών διερευνητικών εντολών σχηματισμού κυβέρνησης, καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο αύριο 24 Μαΐου στις 11:00, σύμφωνα με το άρθρο 37 παρ. 3 εδάφιο γ΄ του Συντάγματος».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλεί τους Μητσοτάκη, Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα, Βελόπουλο σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο. Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, η κυρία Σακελλαροπούλου θα επιδιώξει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή για να διενεργήσει εκ νέου εκλογές.

Υποψήφιοι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί είναι οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων: Η Μαρία Γεωργίου, πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η Ευαγγελία Νίκα πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οποίος φέρεται ως ο επικρατέστερος.

Θεωρείται πιθανό, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός να ορκιστεί την Πέμπτη και μια ημέρα αργότερα η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Αναμένεται, επίσης, η έκδοση νέου προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει ότι η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα συγκληθεί και θα ορκιστεί την ερχόμενη Κυριακή.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή του προεδρείου και την ίδια ημέρα η Βουλή θα διαλυθεί και θα θυροκολληθεί το προεδρικό διάταγμα με την προκήρυξη των εκλογών.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook