Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο υπό τον Ιωάννη Σαρμά

Μετά την ορκωμοσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο οι υπηρεσιακοί υπουργοί κατευθύνθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Κατά την εισήγησή του ο κ. Σαρμάς έδωσε το στίγμα της πολιτικής και της κατευθυντήριες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι υπηρεσιακοί υπουργοί.

«Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως να σταθμίζουμε τις πράξεις μας γιατί είναι εύκολο η πράξη να θεωρείται ως μη έχουσα πολιτικό χααρκτήρα, ωστε να μην στοιχειοθετείται ότι αποτελούν παρέμβαση υπέρ της μίας ή της άλλης πολιτικής παράταξης στην προεκλογική περίοδο που είναι σε εξέλιξη» τόνισε ο Ιωάννης Σαρμάς.

«Εύχομαι σε όλους και καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο υπουργικό γιατί θα ήθελε να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις ενόψει του αυριανού υπουργικού συμβουλίου που θα είναι το κανονικό. Η συζήτηση θα γίνει αύριο όπου θα καθορίσουμε όσα ορίζει το Σύνταγμα την κυβερνητική πολιτική, που δεν είναι κανονική άλλα για μερικές εβδομάδες». είπε αρχικά.Και συνέχισε:


«Πρέπει να έχουμε μια κατεύθυνση. Το πρώτο που ήθελα να είναι ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή που προεδρεύεται από έναν εκ των τω προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων. Έτσι, θέλησε ο Συνταγματικός νομοθετικής. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι ανεξαρτησία και η αμεροληψία και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν δικαστικό λειτουργό γι αυτή την περίοδο θέλησε μια ανεξάρτητη εκλογικά και κομματικά και αμερόληπτη κυβέρνηση αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος έναντι του δημοκρατικού πολιτεύματος», πρόσθεσε.

Αναλυτικά η εισήγηση του πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά προς το Υπουργικό Συμβούλιο:

«Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα Υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο.
Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο Πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής.
Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η Κυβέρνησή μας – το είπα και χθες – είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης.

Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος.

Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί.»
Η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου κράτησε περίπου 45 λεπτά.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook