Τη Θάσο επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τη Θάσο επισκέφθηκε το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ως προσωπικό στοίχημα, όπως είπε, την αναμόρφωση του ΕΣΥ. «Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις δυσκολίες. Έχω πει προσωπικά ότι για μένα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία. Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Σε αυτή την κάλπη, συγκρούονται ουσιαστικά δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες για το πώς αντιλαμβανόμαστε και την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, για τη μεγάλη μας λαϊκή προοδευτική παράταξη, το κύριο μέλημα είναι πώς θα «μεγαλώσει η πίτα». Και συνέχισε:

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Οι αντίπαλοί μας εισηγούνται μία άλλη συνταγή, την οποία τη δοκιμάσαμε και αυτή. Αυξημένοι φόροι κυρίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τη μεσαία τάξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα μοιράζεται τελικά δίκαια σε όλες και σε όλους.

Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Περιφερειάρχα, αγαπητοί υποψήφιοι στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, φίλες και φίλοι, Νεοδημοκράτισσες και Νεοδημοκράτες, δεν μπορούσα να ολοκληρώσω τη δεύτερη προεκλογική περίοδο μέσα σε δύο μήνες χωρίς να κάνω ένα σταθμό στην αγαπημένη μου Θάσο.

Είμαι σήμερα εδώ, κατ’ αρχάς για να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Η Θάσος ψήφισε εκκωφαντικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, με ποσοστά πρωτόγνωρα για το νησί σας, αλλά ποσοστά τα οποία πιστεύω ότι με τον τρόπο τους μπορούν να ερμηνευθούν. Γιατί -όπως είπε και ο Δήμαρχος- αυτά τα τέσσερα χρόνια αν κάτι αποδείξαμε ως κυβέρνηση, είναι ότι στεκόμαστε κοντά στα προβλήματα των πολιτών και στηρίζουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως χρώματος, για να βελτιώσει τη δική σας καθημερινότητα.

Έχει δίκιο ο Δήμαρχος όταν λέει ότι «τα κονδύλια τα οποία εκταμιεύτηκαν όχι μόνο για τη Θάσο, αλλά συνολικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτή την τετραετία, δεν έχουν προηγούμενο» και το αποτύπωμα αυτών των παρεμβάσεων εσείς το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα.

Όπως βλέπετε και το οικονομικό αποτύπωμα μιας πολιτικής η οποία έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη, στη στήριξη της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, στην τόνωση του τουρισμού και στη βελτίωση των εισοδημάτων για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Αυτό πιστεύω ότι έχει μία ξεχωριστή σημασία σε ένα νησί όπως η Θάσος, που όπως είπατε είναι η «ναυαρχίδα» του τουρισμού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εσείς εδώ βλέπετε τα απτά αποτελέσματα της επιτυχημένης οικονομικής μας πολιτικής.

Ο τουρισμός πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ. Το προϊόν της Θάσου αναβαθμίζεται, καινούριες επενδύσεις γίνονται, ανεβαίνουν οι μισθοί για τους εργαζόμενους όταν οι επενδύσεις οι οποίες γίνονται είναι πιο ποιοτικές και όταν αυξάνει η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Έτσι έρχεται η ποιοτική ανάπτυξη για όλους. Αποδείξαμε ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε πράξη εδώ και τέσσερα χρόνια και σας ζητώ να μας δώσετε τη δύναμη να συνεχίσουμε σταθερά, τολμηρά σε αυτή την πορεία.

Γιατί πράγματι, και σε αυτή την κάλπη, συγκρούονται ουσιαστικά δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες για το πώς αντιλαμβανόμαστε και την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Για εμάς, για τη Νέα Δημοκρατία, για τη μεγάλη μας λαϊκή προοδευτική παράταξη, το κύριο μέλημα είναι πώς θα «μεγαλώσει η πίτα».

Εμείς ξέρουμε πολύ καλά ότι μειώνοντας τους φόρους έρχονται επενδύσεις και δημιουργούνται νέες δουλειές. Το αποδείξαμε, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε. Οι αντίπαλοί μας εισηγούνται μία άλλη συνταγή, την οποία τη δοκιμάσαμε και αυτή. Αυξημένοι φόροι κυρίως για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, για τη μεσαία τάξη. Είδαμε τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε σε αυτό το παρελθόν. Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί ότι η οικονομία μας μπορεί να παραμείνει σε μία σταθερή τροχιά ανάπτυξης, ότι οι φόροι θα εξακολουθούν να μειώνονται, αλλά και ότι το πλεόνασμα της συλλογικής ευημερίας θα μοιράζεται τελικά δίκαια σε όλες και σε όλους.

Διότι αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι ως Νέα Δημοκρατία -και νομίζω ότι μας το ανταπέδωσαν οι πολίτες στην κάλπη- είναι το γεγονός ότι σταθήκαμε δίπλα στον κάθε πολίτη, στον κάθε επιχειρηματία, όταν αυτοί δοκιμάστηκαν από μία σειρά από πρωτοφανείς κρίσεις που μας χτύπησαν την πόρτα.

Θυμηθείτε λίγο εδώ στη Θάσο το δύσκολο καλοκαίρι του κορονοϊού, όταν αναγκαστήκαμε με μία απόφαση να κλείσουμε ουσιαστικά όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Εμείς ήμασταν αυτοί που στηρίξαμε τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Και τα καταστήματα τα οποία δουλεύουν σήμερα και αναπτύσσονται και προσλαμβάνουν παραπάνω κόσμο και είναι συγκρατημένα αισιόδοξα, είναι ακριβώς σε αυτή τη θέση επειδή εμείς δαπανήσαμε αυτή την τετραετία παραπάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για να στηρίξουμε την κοινωνία απέναντι στην πανδημία και απέναντι στην εισαγόμενη ενεργειακή κρίση.

Διότι χρέος της δικής μας παράταξης είναι να στηρίζει πάντα τους πιο αδύναμους. Εμείς είμαστε εδώ για τους πολλούς, όχι για τους λίγους. Είμαστε μία παράταξη βαθιά λαϊκή, η οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα στρέφει το βλέμμα της στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αυτούς που χρειάζονται τη στήριξη του κράτους.

Αυτή λοιπόν η επιτυχημένη οικονομική πολιτική της λελογισμένης μείωσης των φόρων, της στήριξης, της ανάπτυξης, των επενδύσεων πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία, ώστε αυτή η πορεία προκοπής, την οποία έχουμε χαράξει, να μην διακοπεί.

Αυτό τελικά είναι και το πραγματικό ζητούμενο των επόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου, εκλογές στις οποίες δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι πολίτες όχι απλά θα επανεπιβεβαιώσουν την επιλογή που έκαναν την 21η Μαΐου, αλλά θα μας δώσουν ακόμα υψηλότερα ποσοστά. Εδώ, στην Καβάλα, δεν κρύβουμε το στόχο μας: εδώ πάμε για το 4 – 0. Πάμε να βγάλουμε τέσσερις βουλευτές.

Όμως, όσο ικανοποιημένοι είμαστε για το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της 21ης Μαΐου, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας ούτε να είμαστε αλαζόνες, ούτε να θεωρήσουμε δεδομένο το αποτέλεσμα της δεύτερης κάλπης.

Εδώ το «σκορ» της προηγούμενης κάλπης δεν μετράει στη δεύτερη κάλπη. Μετράει στον βαθμό που έστειλε η ελληνική κοινωνία ένα μήνυμα για το ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία, αλλά οι κάλπες πρέπει να ξαναγεμίσουν.

Θέλω να ζητήσω από την καθεμία και από τον καθένα σας ξεχωριστά, και από τους παλιούς αγωνιστές μας, αλλά και από τους νέους φίλους μας, να κάνουν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια της επιπρόσθετης κινητοποίησης, ώστε να είμαστε απολύτως σίγουρες και σίγουροι ότι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου δεν θα πάει καμία ψήφος χαμένη.

Όλοι όσοι μας ψήφισαν να μας ξαναψηφίσουν και ενδεχομένως να μπορέσουμε να κερδίσουμε και κάποιους ακόμα τους οποίους θα πείσουμε. Πώς, φίλες και φίλοι; Όχι με ακρότητες, με ύβρεις, με τοξικότητα, αλλά με συγκεκριμένο και τεκμηριωμένο προγραμματικό λόγο.

Θα εξακολουθώ να μην κουράζομαι, Δήμαρχε, Περιφερειάρχα, φίλες και φίλοι, να μιλώ για το τι θέλουμε να κάνουμε την επόμενη τετραετία. Να εξηγώ στους πολίτες, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, πώς η ζωή τους θα γίνει καλύτερη. Πώς θα μειώσουμε κι άλλο την ανεργία, πώς θα βελτιωθούν κι άλλο οι μισθοί, και ειδικά για τα νέα παιδιά τα οποία δουλεύουν στον τουρισμό. Είναι μεγάλη έγνοια για μένα να ξέρω, ότι ειδικά οι νέοι μας αισθάνονται ότι την επόμενη μέρα θα μπορούν να έχουν καλύτερους μισθούς από αυτούς που έχουν σήμερα.

Έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 20%. Τον πήραμε στα 650 ευρώ, τον πήγαμε στα 780 ευρώ. Και λέμε ότι, ναι, ο κατώτατος μισθός μπορεί να πάει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας και οι μέσες αποδοχές, ο μέσος μισθός για τον ιδιωτικό τομέα να πάει στα 1.500 ευρώ. Αλλά αυτό δεν θα γίνει μαγικά, δεν θα γίνει με συνταγές υπερφορολόγησης της επιχειρηματικότητας. Θα γίνει μέσα από επενδύσεις, θα γίνει μέσα από κίνητρα, θα γίνει μέσα από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες επειδή και οι ίδιες θα έχουν περισσότερα κέρδη και καλύτερη απόδοση, θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενους τους με καλύτερους μισθούς. Άλλη φόρμουλα δεν υπάρχει.

Αν πάμε να υπερφορολογήσουμε ξανά τις επιχειρήσεις, μην περιμένουμε να έχουμε καλύτερους μισθούς την επόμενη μέρα. Εδώ η δική μας προσέγγιση για το πώς λειτουργεί η ελεύθερη οικονομία είναι πολύ σαφής σε σχέση με τους αντιπάλους μας.

Τονίζω, είναι μια στρατηγική η οποία επιβραβεύτηκε στην πράξη. Σήμερα η Ελλάδα αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Από εκεί που ήμασταν ουραγοί, έχουμε γίνει πρωταγωνιστές. Η επενδυτική βαθμίδα -για την οποία μιλάμε συχνά και η οποία μπορεί σε κάποιους από εσάς να φαντάζει ως ένας τεχνοκρατικός όρος- θα έχει τεράστια σημασία την επόμενη μέρα. Διότι θα είναι μια σφραγίδα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, θα «ξεκλειδώσει» δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίων τα οποία θα έρθουν να επενδυθούν στη χώρα μας και θα μειωθούν περισσότερο τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία σήμερα είναι πολύ υψηλά λόγω της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Όλα αυτά, φίλες και φίλοι, μόνο η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να τα εγγυηθεί. Όπως μόνο η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί και μια κοινωνική πολιτική με περιεχόμενο. Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τις δυσκολίες. Έχω πει προσωπικά ότι για μένα η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία.

Είδαμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στην πανδημία. Ξέρουμε τις προκλήσεις, γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στα νοσοκομεία, στα κέντρα υγείας. Τα προβλήματα που δυστυχώς υπάρχουν ακόμα και σήμερα με το ΕΚΑΒ, πρέπει να τα διορθώσουμε. Και θα τα διορθώσουμε. Να μας έχετε εμπιστοσύνη. Θα είναι ένα προσωπικό μου στοίχημα η αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως βέβαια και οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτική προστασία. Θυμάμαι τις δύσκολες μάχες που δώσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, μαζί με τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, σε μία ακόμα δύσκολη φωτιά, την οποία καταφέραμε και ελέγξαμε εδώ στη Θάσο.

Θα ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα του Δημάρχου. Πρέπει να γνωρίζουμε πια ότι η Πολιτική Προστασία δεν είναι μια περιφερειακή πολιτική, είναι μια πολιτική η οποία αποτελεί κορμό των πολιτικών κάθε σοβαρής κυβέρνησης, κάθε σοβαρού ευνομούμενου κράτους. Θα πρέπει και εν όψει της επομένης αντιπυρικής περιόδου να εξακολουθούμε να έχουμε αυτή την εξαιρετική συνεργασία, για να μπορούμε να την περάσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες ζημιογόνες φωτιές.

Όμως, φίλες και φίλοι, επειδή είμαι εδώ στη Βόρεια Ελλάδα, είμαι εδώ στη Μακεδονία, δεν μπορώ να μην κάνω και μία αναφορά σε έναν ακόμα λόγο για τον οποίον οι πολίτες πρέπει να σκεφτούν πολύ σοβαρά -και αυτοί που δεν μας ψήφισαν- να μας εμπιστευτούν στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από τα εθνικά θέματα. Η χώρα χρειάζεται σήμερα να συνεχίσει την αξιόπιστη, σοβαρή, στιβαρή εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Κατ’ αρχάς, θέλω να ξέρετε ότι η ταχύτητα με την οποία προμηθευτήκαμε τα 24 Rafale -που άλλαξαν τις ισορροπίες μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας- ήταν πρωτοφανής. Ήταν απόδειξη μιας συγκροτημένης πολιτικής ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και μιας εξωτερικής πολιτικής, η οποία μπορεί να τείνει χείρα φιλίας προς την Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα δεν υποχωρεί ούτε πόντο από την υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Και ότι μόνο μία ισχυρή Ελλάδα με ισχυρή οικονομία και με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με την Τουρκία τη μία βασική γεωπολιτική μας διαφορά: την Οριοθέτηση Θαλασσίων Ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μπορούμε να το κάνουμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε μόνο από θέση ισχύος και όχι από θέση αδυναμίας.

Η πολιτική, λοιπόν, αυτής της κυβέρνησης, η οποία χτίζει συμμαχίες και καθιστά την Ελλάδα καθοριστικό παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, η πολιτική αυτής της κυβέρνησης η οποία προστατεύει τα σύνορα και δεν κάνει την Ελλάδα ξανά «ξέφραγο αμπέλι», όπως ήταν για μια τετραετία, η πολιτική μίας κυβέρνησης η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι από το υστέρημα του ελληνικού λαού -πρέπει, όμως, να γίνονται όταν έχουμε απέναντί μας έναν μεγάλο και απειλητικό γείτονα- αυτή η πολιτική, σας το εγγυώμαι, εδώ από τη Μακεδονία, από τη Θάσο, θα συνεχιστεί με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αδιαπραγμάτευτα, χωρίς καμία υποχώρηση.

Όπως θα συνεχιστεί και η πολιτική της ανάδειξης του ρόλου της πατρίδας μας ως σημαντικού ενεργειακού παίκτη, σε αυτό το νέο ενεργειακό πεδίο το οποίο διαμορφώνεται, τόσο σημαντικό εδώ, όχι μόνο για την περιοχή της Καβάλας, αλλά συνολικά και για την περιοχή της Θράκης. Όλες αυτές είναι πολιτικές επιλογές, φίλες και φίλοι, που έκαναν πια την Ελλάδα να ακούγεται παντού.

Είμαι υπερήφανος, ναι, γιατί σήμερα η φωνή της πατρίδας μας ακούγεται στις Βρυξέλλες, ακούγεται στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ακούγεται σε όλες τις σημαντικές πρωτεύουσες του κόσμου. Δεν είμαστε πια κομπάρσοι, δεν είμαστε πια ουραγοί, δεν είμαστε πια η χώρα – «επαίτης», η οποία ενοχλεί τους φίλους μας μόνο και μόνο όταν πρόκειται να τους ζητήσει οικονομική στήριξη. Αυτές οι μέρες ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Γι’ αυτό λοιπόν, αυτή η κάλπη της 25ης Ιουνίου έχει τόσο μεγάλη κρισιμότητα. Κι επειδή τίποτα δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο, θα επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η συνολική κινητοποίηση όλου του κομματικού μας μηχανισμού για τις επόμενες 18 μέρες. Διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε αυτές τις εκλογές μπορεί να έχουμε περισσότερα κόμματα τελικά στη Βουλή και όσο περισσότερα κόμματα έχουμε στη Βουλή, τόσο ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Την επόμενη μέρα, αυτό το οποίο χρειάζεται η χώρα είναι μία σταθερή, ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να φέρει εις πέρας τις μεγάλες αλλαγές και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Κανείς δεν θα ήθελε μία κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία, για λόγους που νομίζω όλοι σας αντιλαμβάνεστε. Και ο λόγος για τον οποίο ζητώ μία ασφαλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν είναι αυτάρεσκος. Είναι γιατί ακριβώς γνωρίζω ότι μέσα από τις ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες τελικά στηρίζονται οι μεγάλες αλλαγές τις οποίες πρέπει να κάνουμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο τον οποίο έχουμε πορευτεί αυτή την τετραετία. Και αυτό τελικά είναι το κρίσιμο ζητούμενο σε αυτή την κάλπη.

Μάλιστα, αυτή η κάλπη έχει και μία άλλη ιδιαιτερότητα, ότι ουσιαστικά άλλη πρόταση διακυβέρνησης δεν υπάρχει. Οι αντίπαλοί μας έχουν παραιτηθεί από την ευθύνη της διακυβέρνησης. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση.

Τους απαντώ: ψηφίζουμε την 25η Ιουνίου για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι στο Μέγαρο Μαξίμου, ποιος θα διαχειριστεί τις κρίσιμες αποφάσεις της επόμενης τετραετίας. Ψηφίζουμε για το ποιος θα διαχειριστεί τους πολύ σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ την επόμενη τετραετία, σημαντικά συμπληρωματικά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία αυτή η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε.

Πάνω από 180 εκατομμύρια πρόσθετοι πόροι για το δικό σας περιφερειακό πρόγραμμα, ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης της δικής μας κυβέρνησης και 31 δισεκατομμύρια ευρώ πρόσθετοι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαπραγματεύτηκε, το οποίο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπόρεσε να υλοποιήσει και του οποίου είμαστε πρωταγωνιστές σε όλη την Ευρώπη. Έχοντας ήδη εκταμιεύσει παραπάνω από 11 δισ. ευρώ και περιμένοντας να εκταμιεύσουμε άλλα 20 μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτά, λοιπόν, φίλες και φίλοι, είναι τα βασικά ζητούμενα. Τα διλήμματα είναι πολύ καθαρά. Οι πολίτες πια νομίζω ότι μας γνωρίζουν όλους. Δεν πρόκειται να πειστούν από οποιαδήποτε απόπειρα οβιδιακής μεταμόρφωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να μας πείσουν τώρα, ότι σε τέσσερις εβδομάδες θα αλλάξουν και θα πετύχουν όλα αυτά τα οποία δεν πέτυχαν τέσσερα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Τους ξέρουμε, τους μάθαμε. Ο ελληνικός λαός τους απέρριψε. Συνετρίβη ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κάλπη. Αλλά δεν συνετρίβη μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνετρίβη και μια ολόκληρη πολιτική φιλοσοφία και κουλτούρα: η τοξικότητα, οι ύβρεις, ο «πολακισμός», η χυδαιότητα. Δεν τα θέλουν αυτά άλλο οι Έλληνες, δεν τα θέλουν. Να το καταλάβουν πια, όλοι στην αντιπολίτευση.

Ο κόσμος έχει προβλήματα πολλά και περιμένει από εμάς να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα και να τα λύσουμε. Ή τουλάχιστον να κάνουμε το καλύτερο δυνατό το οποίο μπορούμε. Να δουλέψουμε σκληρά και όταν κάνουμε λάθη να έχουμε το θάρρος να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας λέμε, «ναι, κάναμε λάθος και θα πάμε να το διορθώσουμε». Αυτό περιμένει από εμάς ο κόσμος. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση της κάλπης της 21ης Μαΐου: ένα νέο υπόδειγμα πολιτικής το οποίο δίνει έμφαση στον ορθό πολιτικό λόγο, στα τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Μια ελληνική κοινωνία η οποία προόδευσε και η οποία άφησε πίσω της -ενταφίασε, θα έλεγα- πολιτικές οι οποίες γεννήθηκαν μέσα στην κρίση. Αλλά τώρα που η Ελλάδα δεν είναι πια σε κρίση και κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον, αυτές οι πολιτικές δεν έχουν πια καμία θέση στο σημερινό πολιτικό στερέωμα.

Θέλω, λοιπόν, και εδώ, από την Θάσο, καταλήγοντας και ευχαριστώντας σας για ακόμα μια φορά για την στήριξη σας, να σας ζητήσω να δώσουμε μαζί και αυτόν τον όμορφο αγώνα. Τώρα έχουμε τον αέρα στα πανιά μας. Το βλέπω και από τα χαμόγελά σας και από τον ενθουσιασμό σας. Αλλά, θα το ξαναπώ για ακόμα μια φορά, έστω και αν μπορεί να γίνομαι κουραστικός: 25η Ιουνίου το πρωί, στις 7:00 η ώρα θα ανοίξουν οι κάλπες, θα είναι άδειες. Το βράδυ, όταν θα κλείσουν και θα καταμετρηθούν τα ψηφοδέλτια, όλη η Ελλάδα θα είναι και πάλι γαλάζια, όπως γαλάζια θα είναι η Θάσος. Όπως το γαλάζιο του Αιγαίου, το γαλάζιο του ουρανού, το γαλάζιο της σημαίας μας, το γαλάζιο της Νέας Δημοκρατίας.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη και καλό αγώνα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής όπου τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταύρος Αρβανιτάκης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης αλλά και το πωλητήριο του Συνεταιρισμού.

Ο κ. Αρβανιτάκης ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που προσέφερε την τελευταία τετραετία στον αλιευτικό κλάδο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σημειώνοντας πως για ό,τι δεσμεύτηκε προεκλογικά το 2019 αυτό έγινε πράξη, ενώ ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως πρόκειται για ένα έμπρακτο παράδειγμα του πώς η μείωση των φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη και επεσήμανε τη σημασία των ποιοτικών προϊόντων και της τυποποίησής τους για την περαιτέρω ανάδειξη του ελληνικού πρωτογενούς τομέα.

«Εδώ είναι ένα έμπρακτο παράδειγμα, πώς η μείωση των φόρων οδηγεί στην ανάπτυξη. Σας μειώσαμε τους φόρους για την οργάνωση των παραγωγών, σας μειώσαμε τα μισθώματα κι εσείς μεγαλώνετε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε μέτρα στήριξης του κλάδου όπως η καθιέρωση χαμηλού φορολογικού συντελεστή 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα, η μείωση στο 5%, από 10% που ήταν προηγουμένως, του ετήσιου μισθώματος εκτάσεων για τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς και η δυνατότητα αύξησης της χωρητικότητας ή της ισχύος του κινητήρα των σκαφών.

Στη συνέχεια, πριν την αναχώρησή του για τη Θάσο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περπάτησε στο λιμάνι της Κεραμωτής και συνομίλησε με αλιείς, καταστηματάρχες, κατοίκους αλλά και τουρίστες που επισκέπτονταν την περιοχή.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook