Ο Κώστας Τασούλας είναι και πάλι ο πρόεδρος της Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ και πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας εξελέγη ξανά πρόεδρος του Κοινοβουλίου από την Ολομέλεια, με 249 ψήφους

Υπερ του Κωνσταντίνου Τασούλα ψήφισαν  ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση  ενώ 51 βουλευτές δήλωσαν παρών  από Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη, Σπαρτιάτες και ΚΚΕ.

Ο κ. Τασούλας ξεκινά την τρίτη θητεία στο κορυφαίο κοινοβουλευτικό αξίωμα. Αντίστοιχο αριθμό θητειών έχουν μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο Απόστολος Κακλαμάνης. Ο κ. Κακλαμάνης είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος Βουλής (1993 – 2004) ενώ ο κ. Τασούλας κατέχει το ρεκόρ θετικών ψήφων καθώς η πρώτη του εκλογή το 2019 έγινε με 283 θετικές ψήφους.

Στην ομιλία του ο Κωνσταντίνος Τασούλας ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους βουλευτές που τον στήριξαν αλλά και τους ψηφοφόρους των Ιωαννίνων που τον έστειλαν για άλλη μια φορά στη Βουλή.

«Σας υποδέχομαι όχι με μόνο εφόδιο τη φιλοδοξία του 2019 αλλά με το πιο ισχυρό εφόδιο την εμπειρία ειδικά κατά την περίοδο της πανδημίας που όμως δεν εμπόδισε την προηγούμενη Βουλή στο έργο της» συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

«Παραλαμβάνουμε τη σκυτάλη από το παραγωγικότερο κοινοβούλιο των τελευταίων 40 ετών με περισσότερους από 400 νόμους, αριθμός αυξημένος κατά 50% από το προηγούμενο. Εμείς δικαιούμαστε από τα τέλη του 2024 να είμαστε προτείνουσα βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος. Συμμετέχουμε σε μια Βουλή που αναβαθμίστηκε ενεργειακά, σε μια βουλή που σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ συντήρησε την όψη της, που άνοιξε μετά από 12 χρόνια τα ανθοπωλεία, που αναλαμβάνει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και στο εσωτερικό και το εξωτερικό» συνέχισε ο επανεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής.

«Αντιπροσωπεύετε το έθνος μετά την ανόθευτη έκφραση της γνώμης του λαού μετά τις εκλογές του Ιουνίου» είπε προς τους βουλευτές ο Κωνσταντίνος Τασούλας και συμπλήρωσε «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια προβλήματα όπως το μεταναστευτικό, η τεχνητή νοημοσύνη και η παραπειστική ισχύ της τεχνολογίας, την πράσινη μετάβαση στην οικονομία και την ψηφιακή στο κράτος».

«Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις ή μήπως ευχές ότι αυτή η 8κομματική σύνθεση της Βουλής θά εχει θεσμικές ακροβασίες και ακρότητες που θα την έκαναν διαρκή αρένα προς άγρα δημοσιότητας. Δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτα και αν σας μίλησα για την αποστολή της Βουλής και το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο είναι η χώρα είναι γιατί ήθελα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία κωλυσιεργίας ή αλαζονείας. Η χώρα έφτασε εδώ παρά την έλλειψη πολιτικής σταθερότητας, με ορισμένα διαλείιμματα πολιτικής σταθερότητα. Είναι ανάγκη αυτό να γίνει κανόνας» έστειλε το μήνυμά του ο κ. Τασούλας

«Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Εγώ πάντως είτε μόνος είτε μετά πολλών θα διαφυλάξω την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα είμαι μόνος» κατέληξε στην πρώτη του ομιλία ο νέος πρόεδρος της Βουλής.

Το αντίο του Κακλαμάνη
Πριν την έναρξη της διαδικασίας ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δεν προτάθηκε εκ νέου για θέση αντιπροέδρου, απηύθυνε, όπως είπε, «λόγια καρδιάς για μια πορεία 8 ετών». «Μπορεί η η έδρα να φαντάζει ψηλά αλλά ουδέποτα την αντιμετώπισα αφ’ υψηλού. Επέλεξα να παραμείνω προσγειωμένος, να ενώσω και να φτιάξω γέφυρες. Από αύριο θα ξεκινήσουμε από το ίδιο υψόμετρο στα ίδια έδρανα αλλά με διαφορετικές ισορροπίες. Θέλω να επενδύσουμε στη σύνεση και την αλήθεια των προθέσεών μας» πρόσθεσε ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Κωνσταντίνο Τασούλα αλλά και τον Φρούραρχο της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ο βουλευτής της Νίκης, Γιώργος Αποστολάκης, ανακοίνωσε ότι το κόμμα του ψηφίζει «παρών» διευκρινίζοντας ότι «δεν αφορά το πρόσωπο του προέδρου αλλά λόγους ισότητας ψήφου»

Λίγα λεπτά αργότερα τον λόγο πήρε η Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ανακοίνωσε ότι η Πλεύση Ελευθερίας ψηφίζει, επίσης, «παρών» εξηγώντας ότι «για λόγους αρχής χωρίς προσωπική μομφή στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Τασούλα». Η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε, μάλιστα, δυσφορία καθώς συνέχισε στην τοποθέτησή της λέγοντας ότι «με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να δηλώσω ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας». Κατά πληροφορίες από άλλα έδρανα της Βουλής ακούστηκε η λέξη «αρχίσαμε» για την παρέμβαση της επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας.

Πως εκλέγεται ο πρόεδρος της Βουλής

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Με μοναδικό αντικείμενο την εκλογή του προέδρου του Σώματος, συνεδριάζει στις 12:00 η νέα Βουλή.

Της συνεδρίασης θα προεδρεύσει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και θα ανακοινώσει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

H ΝΔ έχει αποφασίσει να μην υπερψηφίσει τις προτάσεις για αντιπροέδρους εκ μέρους της Πλεύσης Ελευθερίας, των Σπαρτιατών και της ΝΙΚΗΣ. Το ίδιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ.

Ποιους προτείνουν τα κόμματα για το προεδρείο της Βουλής

Η ΝΔ θα προτείνει για τη θέση του προέδρου τον Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος το 2019 είχε εκλεγεί με 283 ψήφους. Για τις θέσεις των α’, β’ και γ’ αντιπροέδρων, η πρόταση της ΝΔ θα διαφοροποιηθεί, καθώς δεν θα ανανεωθεί η θητεία των Νικήτα Κακλαμάνη και Χαράλαμπου Αθανασίου. Εκτός από τον Θανάση Μπούρα, ο οποίος παραμένει, θα προταθούν οι Γιάννης Πλακιωτάκης και Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ την Όλγα Γεροβασίλη, ενώ το ΠΑΣΟΚ τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Το ΚΚΕ θα προτείνει ξανά τον Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ η Ελληνική Λύση -σε αντίθεση με τη Βουλή της μιας ημέρας, που είχε προτείνει τον Κώστα Χήτα- θα προτείνει στον Βασίλη Βιλιάρδο.

Οι «Σπαρτιάτες» αναμένεται να προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη αλλά όπως είναι γνωστό τα υπόλοιπα κόμματα δεν θα τον ψηφίσουν οπότε δεν θα εκλεγεί.

Η Νίκη θα προτείνει τον Γιώργο Αποστολάκη.

Πώς θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής
Ο νέος πρόεδρος της Βουλής θα εκλεγεί με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης θα αναγγείλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και θα καλέσει τον νέο πρόεδρο της Βουλής να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου θα εκφωνήσει και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια θα διακόψει για λίγα λεπτά και θα συνεχίσει υπό την προεδρία του νέου προέδρου της Βουλής στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής.

Η Πλεύση Ελευθερία δεν στηρίζει Τασούλα «για λόγους αρχής»

Την ίδια ώρα, η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε ότι θα δηλώσει «παρών» στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, «για λόγους αρχής».

Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου διευκρινίζει ότι με το «παρών» δεν υπάρχει προσωπική μομφή προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, με τον οποίο προσβλέπει σε μία επικοδομητική συνεργασία.
«Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της Επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πλεύσης Ελευθερίας

Στη σημερινή ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας θα δηλώσει «Παρών» για λόγους αρχής, χωρίς η τοποθέτηση αυτή να ενέχει προσωπική μομφή προς τον προτεινόμενο Πρόεδρο, με τον οποίο προσβλέπουμε σε μία εποικοδομητική συνεργασία, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Λειτουργίας.
Ως νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα θα είμαστε προσεκτικοί σε κάθε μας βήμα, για να δικαιώσουμε την εμπιστοσύνη και την προσδοκία των πολιτών, που εναποθέτουν σε εμάς τις ελπίδες τους.

Γνωρίζοντας τη σημασία του ρόλου και του έργου του Προέδρου της Βουλής, λόγω και της προηγούμενης ιδιότητας της Επικεφαλής μας, θα στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία και θα υποβάλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας και της δημοκρατίας.

Με σχετική πλειοψηφία η εκλογή των αντιπροέδρων
Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 75 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Περίπτωση μη εκλογής προτεινόμενου αντιπροέδρου καταγράφηκε στις 4/10/2015, όταν ο προτεινόμενος από τη Χρυσή Αυγή βουλευτής Ιωάννης Αϊβατίδης δεν εκλέχθηκε διότι δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη, κατά το άρθρο 67 του Συντάγματος και το άρθρο 8 παράγραφος 2 του Κανονισμού της Βουλής, πλειοψηφία.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί σήμερα με τον υποψήφιο των Σπαρτιατών.

Ορκίστηκε η νέα Βουλή την Δευτέρα
Εν τω μεταξύ, ορκίστηκε χθες η νέα Βουλή, η οποία έχει μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σχέση με τις δύο προηγούμενες συνθέσεις.

Στη Βουλή έχουν μπει οκτώ κόμματα πλέον, εκ των οποίων τα τρία είναι νέα: οι Σπαρτιάτες, η Νίκη και η Πλεύση Ελευθερίας. Την ίδια ώρα, νέα πρόσωπα απαρτίζουν κατά το 50% την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποδεκατισμένη είναι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που μετρά πλέον μόλις 47 βουλευτές.

Χτες με τη νέα σύνθεση της Βουλής και τη νέα χωροταξία προέκυψε και η πρώτη διαφωνία , με τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται στον πρόεδρο της Βουλής για το γεγονός ότι η θέση της Κ.Ο των Σπαρτιατών πίσω από τα έδρανα τους , διακόπτει τη συνέχεια των δικών τους βουλευτών και ζητούν να τους αλλάξει θέση και να μην «γειτονεύουν».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook