Μία μέρα μετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Bloomberg , το πρακτορείο σε άρθρο επανέρχεται και αναφέρεται στα σχέδια της νέας κυβέρνησης και τις προσπάθειες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιταχύνει τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στην αρχή της δεύτερης θητείας του, καθώς προσπαθεί να αξιοποιήσει την επιβλητική πλειοψηφία για να παραδώσει τα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα στην ιστορία», γράφει το Bloomberg για τον βασικό στόχο του πρωθυπουργού στο άρθρο που ακολουθεί τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στο ειδησεογραφικό δίκτυο.

Το πρωτοσέλιδο άρθρο του πράκτορείου θυμίζει πως σε ένα σαφές μήνυμα προς τους επενδυτές, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να προβεί σε πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια και έθεσε ως στόχο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έως τα τέλη του έτους. Όπως σχολιάζει η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης που ανήκει ακόμη στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και η έξοδος από αυτή θα ήταν «μία συμβολική στιγμή, 13 χρόνια αφότου τα πρώτα κύματα της κρίσης χρέους την είδαν να υποβαθμίζεται».

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο κ. Μητσοτάκης έθεσε μια σειρά από σχέδια και στόχους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια που στοχεύουν στην εδραίωση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από χρόνια οικονομικής δυσπραγίας. Δεσμεύτηκε να φέρει τα εισοδήματα των Ελλήνων σημαντικά πιο κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης του χρέους ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αυξάνοντας τις εξαγωγές στο 60% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 50%.

«Είναι μια δέσμευση προς τους επενδυτές», δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη στην Αθήνα. «Δεν πρόκειται μόνο για διαχείριση. Δεν είναι μόνο να παίζεις άμυνα. Έχει να κάνει πραγματικά με την αλλαγή της χώρας».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γράφει το Bloomberg, κέρδισε ηχηρή πλειοψηφία τον περασμένο μήνα για άλλα τέσσερα χρόνια στην εξουσία, δίνοντας στη συντηρητική κυβέρνησή του εντολή να εφαρμόσει φιλικές προς τους επενδυτές πολιτικές που είχε διαφημίσει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Μεταξύ άλλων απαιτείται δραστική μείωση του χρέους των 356 δισεκατομμυρίων ευρώ, που ως αναλογία του ΑΕΠ είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. «Θέλω να συνεχίσω να κάνω την Ελλάδα έναν πολύ ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις», είπε.

Η επενδυτική βαθμίδα
Η Moody’s Investors Service και η Scope Ratings δήλωσαν και οι δύο ότι η εκλογική νίκη του Μητσοτάκη ήταν ένα πιστωτικά θετικό γεγονός (credit positive) για τη χώρα. Οι επενδυτές έχουν ήδη στραφεί σε ελληνικά ομόλογα φέτος με την προσδοκία ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Οι επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο, με αποτέλεσμα η χώρα να δανείζεται πλέον από τις αγορές φθηνότερα από την Ιταλία, παρόλο που το χρέος της Ρώμης θεωρείται πιο ασφαλές από τους οίκους αξιολόγησης.

«Διαπραγματευόμαστε ήδη σαν να είμαστε χώρα επενδυτικής βαθμίδας, αλλά χρειαζόμαστε και την επίσημη σφραγίδα έγκρισης από τους οίκους αξιολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός.

Πέρα από το οικονομικό πρόγραμμα, σκιαγράφησε ένα πολιτικό σχέδιο που επιδιώκει να οικοδομήσει μια νέα συναίνεση στο επίκεντρο της ελληνικής πολιτικής.

«Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη πήρε το 40,6% των ψήφων, δίνοντάς του 158 μέλη στο κοινοβούλιο των 300 εδρών και αυξάνοντας το μερίδιο ψήφων του κόμματος μετά από μια θητεία. Ο πρωθυπουργός είπε ότι το έκανε αυτό μετατοπίζοντας την παραδοσιακή του συντηρητική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας σε πιο φιλελεύθερες θέσεις σε ζητήματα όπως οι νόμοι για την LGBTQ κοινότητα, ενώ αντιμετώπισε τα προβλήματα μετανάστευσης που βοήθησαν στην υποστήριξη των ακραίων δυνάμεων σε άλλες χώρες» αναφέρει το Bloomberg.

«Είμαι χαρούμενος γιατί ουσιαστικά, επικρατήσαμε μέσα από την πολιτική της ικανότητας και της λογικής, μετακινήσαμε το κόμμα προς το πολιτικό κέντρο. Οπότε ναι, υπάρχει μέλλον πέρα από τον λαϊκισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook