Bloomberg: Επιστολή Μητσοτάκη και Τουσκ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αντιαεροπορικής ασπίδας
Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ για δημιουργία ευρωπαϊκής αντιεροπορικής ασπίδας.
Επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με την οποία ζητούν τη δημιουργία μίας κοινής ασπίδας για την αεράμυνα της Ευρώπης, με κοινοτική χρηματοδότηση, απέστειλαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, οι δύο ηγέτες ζητούν το θέμα να τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 27-28 Ιουνίου.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, που είναι υποψήφια για δεύτερη θητεία στις ευρωεκλογές του επόμενου μήνα, φάνηκε να ενστερνίζεται την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ντόναλντ Τουσκ, σημειώνοντας σε ανάρτησή της στο X: «Ας συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε την άμυνά μας. Χρειαζόμαστε λιγότερο κατακερματισμό και περισσότερα κοινά projects, όπως μία αντιαεροπορική αμυντική ασπίδα που προτείνουν ο @kmitsotakis και ο @donaldtusk».
Στην επιστολή τους, οι δύο πρωθυπουργοί προτείνουν η ασπίδα να προστατεύει την Ευρώπη από εχθρικά αεροσκάφη, πυραύλους και drones, ενώ τονίζουν ότι η έγκριση ενός τέτοιου έργου σε ευρωπαϊκό επίπεδο να έστελνε ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την αποφασιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Ελλάδα και Πολωνία είναι, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα μέλη του NATO που πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ τους το 2023.
Οι δύο ηγέτες επισημαίνουν επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, πως η κατασκευή μίας κοινής ασπίδας θα λειτουργούσε καταλυτικά υπέρ της αναβάθμισης και ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, δρομολογώντας παράλληλα μεγαλύτερο βαθμό συνεργασίας στον τομέα αυτό.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα στηρίζει κι άλλες κοινές πρωτοβουλίες, όπως η πιθανή έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων για αμυντικές δαπάνες ή η σύσταση ενός κοινοτικού ταμείου για τη χρηματοδότηση εξοπλιστικών προμηθειών.
Όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε το ζήτημα της ασπίδας -που ο ίδιος έχει παρομοιάσει σε πρόσφατες δηλώσεις του με το ισραηλινό αντιπυραυλικό και αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που χρησιμοποιεί το Ισραήλ- όταν συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία τον Απρίλιο.
Ολες οι Ειδήσεις
- Κρήτη: Στη φυλακή o δολοφόνος του 21χρονου Νικήτα και η σύζυγος του – Εν κρυπτώ και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι απολογίες τους.
- Δημοσκοπήσεις Pulse & MRB: Προβάδισμα της ΝΔ με διπλάσια ποσοστά , στάσιμο το ΠΑΣΟΚ, τι απαντούν οι πολίτες για Τσίπρα και Καρυστιανού
- Κλέλια Ανδριολάτου – Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Αγκαλιά στα γυρίσματα του Maestro – Φωτογραφίες
- Ο Χρήστος Μάστορας δεν κρύβει τον έρωτα του για την Γαρυφαλλιά Καληφώνη: «Είναι το πιο μυρωδάτο λουλούδι» (βίντεο)
- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο δημοσιογράφος Δημήτρης Γκιώνης
- Αιχμές Γεωργιάδη για Δένδια: «Κάποιοι θα πάνε και στη Σελήνη για να μη μιλήσουν» – “Αμφισβητείται ο ρόλος του βουλευτή από μια ‘ακτιβίστρια’ εισαγγελέα” είπε ο Βορίδης – «Κάποιοι δεν ιδρώνουν με τον ίδιο ενθουσιασμό την φανέλα», η παρατήρηση Μητσοτάκη
- Κορυφαία ευρωπαϊκή διάκριση για την Allwyn Hellas και το Pamestoixima.gr στα SBC Awards 2026 – Τιμητική βράβευση για την καμπάνια “King Of Promos” και τη χορηγία της ΜΠΑΜ FC
- Κρήτη: Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο που σκοτώθηκε ο γιος του Κώστα Παρασύρη και άνοιξε τον «κύκλο αίματος»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook