Ήδη σε 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές βρίσκονται ως πληρώματα του ΕΚΑΒ 191 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για την ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) καθώς και το σχέδιο για τη ψήφο των ομογενών μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αποκαλύπτοντας ότι αύριο Τρίτη θα δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πρόσλήψη 250 διασωστών.

Ειδικότερα o Παύλος Μαρινάκης τόνισε ότι σε εξέλιξη είναι το σχέδιο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα του ΕΚΑΒ καθώς ήδη 191 άτομα από τις Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε νησιά, ενώ σε έξι νησιά (Σύρο, Μύκονο, Νάξο και Σαντορίνη, Ρόδο, Πάρο) έχουν πάει μοτοσικλετιστές – διασώστες.

Αναλυτικά η ομιλία του κυβερνητικού εκπροσώπου :
«Ολοκληρώνεται σήμερα η διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση των περιορισμών στην διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση εντός της επόμενης εβδομάδας .

Το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί προς διαβούλευση δεν διευρύνει το δικαίωμα ψήφου.

Απλώς αίρει τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το 2019, για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε όσες Ελληνίδες και όσοι Έλληνες μένουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Θα μπορούσε οποιαδήποτε Ελληνίδα και οποιοσδήποτε Έλληνας που κατοικεί στο εξωτερικό, να πάρει ένα αεροπλάνο για παράδειγμα, και να έρθει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Αυτό που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι ότι οι συμπολίτες μας αυτοί μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο που διαμένουν μόνιμα, μια πρακτική που εφαρμόζεται και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ιστορική αυτή ευκαιρία έχει δημιουργήσει ένα πρωτοφανές κύμα εκδηλώσεων υποστήριξης από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έχουν δημιουργήσει ένα ψήφισμα σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συγκεντρώνοντας υπογραφές, ενώ Ελληνικές Κοινότητες, Οργανώσεις Ελλήνων, Σωματεία και Σύλλογοι από όλο τον κόσμο υπογράφουν ανοικτή επιστολή που ζητά την άρση των περιορισμών και την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.

Ελπίζουμε πως και οι πολιτικές δυνάμεις που είχαν στηρίξει ακριβώς την ίδια διάταξη και το 2021 θα δείξουν συνέπεια και θα ανταποκριθούν σε ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού.

Θα ήταν ένα θετικό μήνυμα να δούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να στηρίζουν αυτό το νομοσχέδιο, παρότι η χθεσινή ανακοίνωση τη Ελληνικής Λύσης φέρνει επίπλαστα προσκόμματα για να μην το πράξει, σε μια άνευ προηγουμένου αναδίπλωση.

Είναι αυτονόητο δικαίωμα των Ελλήνων, από όπου κι αν βρίσκονται, να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας τους, να έχουν φωνή και να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν.

Και αυτός είναι ο στόχος αυτού του νομοσχεδίου. Να μην αποκλείσουμε ξανά, καμία Ελληνίδα και κανέναν Έλληνα που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους από όσα γίνονται στην πατρίδα τους.

Η ευθύνη όλων των βουλευτών και των πολιτικών δυνάμεων είναι μεγάλη. Είναι καθήκον όλων τους να συμβάλλουν στη νομοθέτηση αυτής της εμβληματικής μεταρρύθμισης.

Να μην κλείσουμε τα μάτια σε ένα αυτονόητο αίτημα των Ελλήνων όλου του κόσμου.

Προτεραιότητα η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ
Μια από τις πρώτες και κεντρικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού είναι η βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ιδιαίτερα η αναδιάρθρωση του ΕΚΑΒ.

Για το ζήτημα του ΕΚΑΒ σας αναφέρω συνολικά 3 πρώτες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί μέσα σε τρεις εβδομάδες:

1. 191 άτομα από τις Ένοπλες δυνάμεις, με ειδική εκπαίδευση, βρίσκονται ως πληρώματα ασθενοφόρων με βάση την ΠΝΠ, σε συνολικά 61 νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές.

2. Σε έξι νησιά με πολύ υψηλή τουριστική κίνηση (Σύρο, Πάρο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και Ρόδο) έχουν φτάσει ήδη μοτοσικλετιστές προκειμένου να συνδράμουν παρεμβαίνοντας άμεσα σε περιστατικά.

3. Αύριο, ανεβαίνει στην πλατφόρμα της 1ης ΥΠΕ, προκήρυξη για την πρόσληψη 250 ατόμων για πληρώματα ΕΚΑΒ στην Αττική.

Είναι αυτονόητο ότι θα συνεχίσουμε με ταχύτητα προκειμένου να υλοποιήσουμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας προς τους Έλληνες πολίτες.

Πώς ανταποκρίθηκε ο κρατικός μηχανισμός στον καύσωνα
Οι προηγούμενες ημέρες λόγω του καύσωνα ήταν ιδιαίτερα δύσκολες. Παρ’ όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός ήταν σε πλήρη ετοιμότητα τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση ζητημάτων.

Μόνο το Σάββατο η Πυροσβεστική κλήθηκε να αντιμετωπίσει 46 δασικές πυρκαγιές, τις οποίες έθεσε υπό έλεγχο χωρίς να επεκταθούν σε κατοικημένες περιοχές.
Όπως ενημερώνει η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας υπήρξαν καταγγελίες για περιπτώσεις που η Υπουργική Απόφαση όριζε την παύση εργασιών και αυτό δεν τηρήθηκε.
Ανταποκρίθηκαν αμέσως κλιμάκια ελεγκτών που ήταν σε επιφυλακή ανά την Ελλάδα, έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες και έγινε εφαρμογή της εγκυκλίου, φτάνοντας και στην επιβολή προστίμων.
Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα δεν υπήρξαν ούτε στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Φυσικά το φορτίο ήταν αυξημένο λόγω καύσωνα, ωστόσο όλα κύλησαν ομαλά.

Καθώς ενημερωνόμαστε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία πως το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, ο κρατικός μηχανισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επιφυλακή.

Θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία για τις συνθήκες του καύσωνα και τα μέτρα αντιμετώπισής του, επομένως όλοι οι πολίτες και ιδιαιτέρως όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών για την ασφάλειά τους.

Σήμερα ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Από την Τετάρτη 19 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επισκέψεις του σε Υπουργεία και θα βρεθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook