Πέντε από τα οκτώ κόμματα της Βουλής τοποθετήθηκαν θετικά στο νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων – Αρνητική στάση είχαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική λύση

Με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων στη συζήτηση επί της αρχής που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής , διαφάνηκε μια ευρύτατη πλειοψηφία 220 βουλευτών για την ψήφιση του νομοσχεδίου αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων αίροντας τα εμπόδια που υπήρχαν μέχρι το τώρα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού
Κατά την πρώτη ανάγνωση των προωθούμενων ρυθμίσεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας, τάχτηκαν υπέρ ττου επίμαχου νομοσχεδίου σε αντίθεση με ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Ελληνική λύση

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα καθώς φαίνεται να διαμορφώνεται η απαιτούμενη συναίνεση», ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μετά τις τοποθετήσεις των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων επί της αρχής του σχεδίου νόμου «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού» στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στην άποψη της διατήρησης των προϋποθέσεων που κατά την άποψή τους διασφαλίζουν ότι θα διευκολυνθούν για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μόνο οι απόδημοι που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα. Στην συγκεκριμένη άποψη φαίνεται ότι προσχωρεί και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου καθώς αμφισβήτησε την ισοτιμία της ψήφου των απόδημων αν και επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην τελική ψηφοφορία του νομοσχεδίου.

Η συζήτηση ξεκίνησε με την αρχική εισήγηση της Υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως που υπογράμμισε την ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την άρση όλων των εμποδίων στην διαδικασία ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Η κ. Κεραμέως, με παρέμβασή της, σχολίασε πως από τη «θετική στάση των κομμάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, των Σπαρτιατών, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας στο νομοσχέδιο φαίνεται να διαμορφώνεται η αυξημένη πλειοψηφία των 200 βουλευτών για την ισχύ του νόμου. Είναι μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ όλες τις παρατάξεις γι’ αυτό. Θα είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ενδελεχή συζήτηση. Θεωρώ μείζονος σημασίας αυτήν την ημέρα, με τη διαμόρφωση αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας να υπάρχει μία ιστορική συναίνεση και ευχαριστούμε τα κόμματα για αυτήν τη συνεργασία».

Ο κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την διαφωνία του λέγοντας πως «Η πρόταση για κατάργηση των κριτηρίων γεννά κίνδυνο για τη δημοκρατία, καθώς δημιουργείται συνθήκη υπονόμευσης της αυτοκυβέρνησης του λαού»

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής τόνισε πως «Οι θέσεις μας δεν υπαγορεύονται από την συγκυρία ή απο πολιτικό ωφελιμισμό. Οι θέσεις μας στηρίζονται στις πεποιθήσεις και στις αρχές μας και η διευκόλυνση της άσκησης του δικαιώματος των απόδημων είναι θέση αρχής για εμάς. Στην στάθμιση που κάνουμε οι αρχές μας είναι μεγαλύτερες από τις επικοινωνιακές ενέργειες της κυβέρνησης. Εμείς δεν ψηφίζουμε γιατί θεωρούμε ότι έχουμε δεσμευτεί ή μας έχετε στριμώξει. Ψηφίζουμε παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέλει να διαμορφώσει μια εικόνα ότι εμείς σερνόμαστε στην ψήφιση».

Την αντίθετη άποψη του ΚΚΕ με τις προωθούμενες ρυθμίσεις εξέφρασε το ΚΚΕ με τον αγορητή Γιάννη Γκιόκα να λέει μεταξύ άλλων πως «οι ρυθμίσεις διαμορφώνουν ένα άλλο εκλογικό σώμα από ψηφοφόρους που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα ή έρχονται μόνο για διακοπές».

Ο αγορητής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης είπε πως «Χαιρόμαστε για τη ρύθμιση καθώς είμαστε υπερ της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των απόδημων ελλήνων. Το νομοσχέδιο κινείται προς την θετική κατεύθυνση. Γι αυτό και παρά τις ελλείψεις θα το υπερψηφίσουμε».

Ο Παύλος Σαράκης της Ελληνικής Λύσης είπε ότι αν και το κόμμα του πριν τις εθνικές εκλογές είχε υποστηρίξει την ανάγκη άρσης των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων Ελλήνων σήμερα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις για την ορθότητα εκείνης της στάσης.

Όπως εξήγησε: «Έχουμε την εμπειρία των εκλογών και απαιτείται χρόνος για την εξαγωγή συμπερασμάτων» και σε άλλο σημείο υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει ισοτιμία μεταξύ της ψήφου των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό και δεν έχουν άμεση εμπειρία για την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με όσους ζουν εντός της επικράτειας.

«Είμαστε στο πλευρό του απόδημου Ελληνισμού. Οι απόδημοι Έλληνες είναι στην πλοειοψηφία τους συντηρητικοί και πατριώτες. Φοβάται κανείς την ψήφο τους;» είπε ο αγορητής της Νίκης Γιώργος Αποστολάκης για να προαναγγείλει ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει το σχέδιο νόμου.

Ο Πέτρος Αποστολάκης από τη Νίκη να επισήμανε: «Η επιδίωξη της άρσης κάθε υφιστάμενου κωλύματος, που εξασφαλίζει το δικαίωμα του εκλέγειν σε κάθε απόδημο, υπηρετεί το πνεύμα του Συντακτικού νομοθέτη να χορηγείται το δικαίωμα αυτό. Η πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει περιορισμούς και να τους άρει».

Υπερ του νομοσχεδίου τοποθετήθηκε και ο κ. Αλέξανδρος Καζαμίας από την Πλεύση Ελευθερίας σημειώνοντας ότι: «Υποστηρίζουμε ως ένα πρώτο θετικό βήμα το νομοσχέδιο, θεωρούμε ότι ενδυναμώνει πολιτικά μια ολόκληρη γενιά που μετανάστευσε σε τεράστιους αριθμούς»

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook