Mε ευρεία πλειοψηφία 208 ψήφων υπέρ ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Ποιοι περιορισμού καταργούνται.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων και την άρση των εμποδίων υπερψηφίστηκε επί της Αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του από 208 βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Οι 68 βουλευτές από ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ οι 24 από «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Το σχέδιο νόμου έλαβε την αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 της Ολομέλειας που επιβάλλει το Σύνταγμα για την τροποποίηση της εκλογικής νομοθεσίας και πλέον οι Έλληνες του Εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορούν να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους χωρίς καμία προϋπόθεση.

Ειδικότερα, καταργούνται οι προϋποθέσεις που ορίζουν ότι οι εκλογείς προκειμένου να διευκολυνθούν και να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό πρέπει να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

– να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

– να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος (Ε1, Ε2, Ε3 ή Ε9).

Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει 30 έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Όπως φάνηκε από τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις τα δύο αυτά κριτήρια λειτούργησαν ανασχετικά  με αποτέλεσμα να ψηφίσουν τελικά λιγότεροι από 20.000 αν και όπως ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου υπολογίζονται σε 600.000 έως 900.000.

Κλείνοντας την διήμερη συζήτηση η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στην τραγική απώλεια των δύο πιλότων του πυροσβεστικού αεροσκάφους και σημείωσε ότι πως «σε τέτοιες ώρες περιττεύει κάθε άλλη συζήτηση για το νομοσχέδιο. Ας κρατήσουμε μόνο αυτά που μας ενώνουν και όχι εκείνα που μας χωρίζουν».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook