Η Ρωσία κλείνει το μάτι στην Τουρκία…
Οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Ρωσίας του Σεργκέι Λαβρόφ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν από ελληνικά ΜΜΕ ως απολύτως θετικές για την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η αλήθεια είναι ότι οι δηλώσεις Λαβρόφ είναι στη γραμμή …ΗΠΑ και Ευρωπαίων. «Πηγαίνετε να τα βρείτε με την Τουρκία» μας είπε.
«Από τη Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας απορρέει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως και 12 μίλια. Όταν η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι διευρύνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, είπαμε ακριβώς αυτό: είναι απολύτως νόμιμη απόφαση.
Άλλο πράγμα, όταν τα χωρικά ύδατα που καθορίζει ένα κράτος έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα ενός γειτονικού κράτους. Εάν διαπιστωθεί ότι αυτά τα συμφέροντα είναι νόμιμα σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι απαραίτητο να αναζητηθούν λύσεις μέσω διαλόγου και ισορροπίας συμφερόντων. Καλούμε ενεργά όλα τα προβλήματα που σχετίζονται με τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τόσο της Ελλάδας, όσο και της Κύπρου να επιλυθούν μέσω διαλόγου.
Άκουσα για τις συνεννοήσεις μεταξύ του συναδέλφου μου, Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια και του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για τις διερευνητικές επαφές στα τέλη του Ιανουαρίου. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σωστός τρόπος, με τον οποίο πρέπει να συζητούνται και να επιλύονται τα προβλήματα.
Βεβαίως κανείς δε θέλει στρατιωτικές πράξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Εάν η Ρωσία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε οτιδήποτε, να αξιοποιήσει τις καλές σχέσεις της με τις εμπλεκόμενες χώρες, είμαστε έτοιμοι, εάν βέβαια σε μας απευθυνθεί αίτημα να το κάνουμε».
Με πληροφορίες από το militaire
Ολες οι Ειδήσεις
- Under The Greek Sun: Λαμπερή πρεμιέρα στην Αθήνα με επώνυμες παρουσίες και ισχυρό κοινωνικό μήνυμα
- Η Ελένη Μενεγάκη έκλεισε τα 57: Οι οικογενειακές φωτογραφίες και η ευχή του γιου της, Άγγελου Λάτσιου
- Eleni Alexandris: «The voice» and «The face» that sounds familiar
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Ξανά στην κορυφή της τηλεθέασης
- Η Κριστίν Λαγκάρντ παραιτείται από την προεδρία της ΕΚΤ στις 7 Φεβρουαρίου – Ξεκινά η διαδικασία διαδοχής
- To Sing for Greece 2027 έρχεται στις 9, 11 και 13 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη
- «Νταντά της Γειτονιάς»: Πρεμιέρα απόψε στις 21:00 στο MEGA – Δείτε το τρέϊλερ
- Ισπανία: Στους 69 αυξήθηκαν οι νεκροί της σιδηροδρομικής τραγωδίας – Τριήμερο πένθος στη χώρα – Φόβοι και γι άλλα θύματα κάτω από τα συντρίμμια – Τρία ηχητικά ντοκουμέντα πριν τη σύγκρουση και τα μοιραία λάθη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr
Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook