«Η μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι αυτή της απώλειας της ανθρώπινης ζωής», είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις φωτιές.

«Δεν μπορείτε να χειροκροτείτε τους πυροσβέστες και την ίδια ώρα να τους κατηγορείτε ότι δεν σβήνουν τη φωτιά» είπε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Λέτε ό,τι σαχλαμάρα σας κατέβει» είπε στον Κυριάκο Βελόπουλο για το «επιβραδυντικό στην Πάρνηθα»

«Γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στη Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα» είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στο κόμμα των Σπαρτιατών.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την πρωτολογία του. «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο.

«Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μ.ό. στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».

«Το 2018 χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι»
«Οι στατιστικές μπορούν να διαβαστούν με πολλούς τρόπους και οι αριθμοί. Ας μην τους χρησιμοποιούμε αποσπασματικά» τόνισε ο πρωθυπουργός, παραπέμποντας στα στατιστικά στοιχεία για τις πυρκαγιές από το 2006, όπως είναι αναρτημένα στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων. «Αν δείτε τα γραφήματα – δεν θα μπω στην λεπτομέρεια των στοιχείων – θα διαπιστώσετε ότι στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει κυκλικότητα στο φαινόμενο. Έχουμε κάποιες καλές χρονιές ως προς την έκταση των καμένων και κάποιες κακές χρονιές. Και πράγματι η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε 3 πολύ κακές χρονιές. Το 2007, το 2021 και το 2023».

«Στα μεσογειακά κλίματα δυστυχώς είχαμε κι θα έχουμε πυρκαγιές. Αυτή είναι η πραγματικότητα των αριθμών. Σίγουρα είναι επιβεβλημένο να συνομιλούμε με άλλες μεσογειακές χώρες και να ανταλλάσουμε γνώση και πρακτικές. Συνομιλήσαμε με τους Πορτογάλους που έχουν ένα πολύ καλό σύστημα για να φτιάξουμε και το δικό μας σύστημα Πολιτικής Προστασίας», είπε.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν προτεραιοποίηση των στόχων, εξηγώντας ότι δεν έχουν όλα τα στρέμματα την ίδια αξία. «Όταν καίγεται ένα πουρνάρι που αναγεννιέται σε 2 χρόνια δεν έχει την ίδια αξία με ένα δέντρο που δεν αναπληρώνεται ποτέ».

Παράλληλα, ανέφερε: «Το 2018 ήταν πολύ καλή χρονιά στατιστικά. Χάσαμε λίγα στρέμματα αλλά χάσαμε 108 ανθρώπους στο Μάτι και αυτές οι απώλειες δεν αναπληρώνονται».

«Κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών», τόνισε, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Πολύ άδικο και πολύ ανέντιμο να δολοφονούνται χαρακτήρες που ρίχνονται στη φωτιά», πρόσθεσε. «Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο εδώ και 13 ημέρες; Γιατί έγινε μία mega φωτιά που με πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια θα σβήσει», είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής».

«Είμαι πολύ περήφανος για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

Τα «πυρά» στην Κωνσταντοπούλου και η αναφορά στο Μάτι
Στη συνέχεια, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην επίθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά στο Μάτι και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νόμιζα κυρία Κωνσταντοπούλου, είστε και υπηρέτης της νομικής επιστήμης, ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Καλό είναι να μην συγχέετε τις ιδιότητες σας. Καλό είναι να είστε πολύ πιο προσεκτική, γιατί αυτοί οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε μπορεί να είναι τώρα στη Δαδιά και να επιχειρούν! Αν ο κάθε αξιωματικός καταδικαστεί, η Δικαιοσύνη θα έχει κάνει τότε τη δουλειά της, αλλά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι απαράδεκτο να έρχεστε εδώ και να δολοφονείτε χαρακτήρες».
Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να μπαίνω στην λεπτομέρεια της υπόθεσης. Μεταφέρατε εδώ στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη και μέχρι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Γιατί δε σβήνει φωτιά στον Έβρο 13 μέρες;», διερωτήθηκε. «Γίνεται κάτι λάθος; Απαντήστε μας. Αν γίνονται λάθη να μας το πείτε, γιατί αυτά θα σχετίζονται με την πυροσβεστική. Δυστυχώς έχει γίνει μία mega φωτιά η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει. Και μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό στην διαχείριση της πυρκαγιάς να μας το πείτε»

.
Και συνέχισε: «Επειδή μιλήσατε κύριε Φάμελλε για αντιστρεπτή ζημιά, αυτή είναι μία η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Όσοι βρέθηκαν μέσα στην καρδιά τους δάσους, και είναι τραγικό αυτό που έγινε, δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκονται εκεί. Με ένα 112 το οποίο είχε εκπέμψει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ; Οι οποίες έχουν εικόνα; Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που έγινε. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».

Επίθεση και στον Κυριάκο Βελόπουλο – «Λέτε σαχλαμάρες, νισάφι πια!»
«Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνω καμία απάντηση. Επιτρέπονται μέσα στα δάση ανεμογεννήτριες υπό προϋποθέσεις. Είναι ντροπή κύριε Βελοπούλε, να προσέχετε λεξιλόγιο σας, να προσέχετε λίγο, είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια διακινητές fake news, λέτε όποια σαχλαμάρα και όταν σας απαντάμε, εκνευρίζεστε κιόλας, ε νισάφι πια! Δεν θα είστε στο απυρόβλητο άλλο. Μας είπατε το εξής αμίμητο. Έσβησε η φωτιά στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιός σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;».

«Ποια αεροπλάνα ρίχνουν επιβραδυντικό; Να σας το εξηγήσω για να αντιληφθείτε τι μέγεθος της σαχλαμάρας. Επιβραδυντικό χρησιμοποιούν μόνο τα Πετζεντελ και το χρησιμοποιούμε ελάχιστα και έχει ελάχιστη συνεισφορά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς», ανέφερε.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook