Παρόντες στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία είναι η δεύτερη εντός του 2023, θα είναι επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν

Κοινή συνισταμένη προς όφελος και των δύο χωρών αναμένεται να αναζητήσουν το απόγευμα στις έξι, ώρα Ελλάδος, στη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τη βασική ατζέντα στην οποία θα στηριχθούν οι τεχνικές συνομιλίες τον Οκτώβριο, αλλά και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Δεκεμβρίου. Και οι δύο πλευρές προσέρχονται με πάγιες θέσεις, αναζητώντας ωστόσο μια κοινή συνισταμένη για την επίλυση των διαφορών. Αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών παραμένει το Κυπριακό.

Παρόντες στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία είναι η δεύτερη εντός του 2023, θα είναι επίσης οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι συναντήθηκαν εκ νέου χθες για την προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης και των χρονοδιαγραμμάτων του τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν,

Η ελληνική ατζέντα
Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της πρώτης, που είχαν οι δύο ηγέτες μετά την επανεκλογή τους τον περασμένο Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ενώ λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το ραντεβού των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα, όπου ορίστηκε ο οδικός χάρτης των επόμενων επαφών των δύο χωρών στο πλαίσιο των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί στο Βίλνιους, ήτοι τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα, σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι επενδύσεις, η γεωργία, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση.

Ερντογάν: Σκληρή γραμμή στο Κυπριακό στον ΟΗΕ

Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε χτες η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ, η οποία είχε το όραμά του για τον κόσμο, το όραμά του για την Τουρκία, το πώς θέλει να αναμορφώσει τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα παίρνουν μέρος ως μόνιμα μέλη και άλλες χώρες και η Τουρκία ίσως ελπίζει να έχει ένα τέτοιο ρόλο. Το ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνεται στο γεγονός πως δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά στην Ελλάδα, ίσως να είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Αντιθέτως όμως κράτησε μια πολύ σκληρή γραμμή για το Κυπριακό όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «δεν υπάρχει πια περιθώριο για ομοσπονδιακή λύση, επομένως πρέπει η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Β. Κύπρου, όπως είπε το ψευδοκράτος.

Σημειώνεται πως η Τουρκία παγίως ζητά ουσιαστικά την αποσύνδεση του Κυπριακού από τα ελληνοτουρκικά. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει, πρακτικά όμως δεν μπορεί να γίνει εύκολα γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τα ευρωτουρκικά, τα οποία είναι ένα βασικό στοιχείο σε όλο το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού αν δεν προχωρήσουν τα ευρωτουρκικά, δεν μπορούν να βοηθηθούν και τα ελληνοτουρκικά. Όσο υπάρχει το Κυπριακό σε εκκρεμότητα, τα ευρωτουρκικά δεν θα προχωρήσουν. Η αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης που θέλει και ζητάει ο Ερντογάν δεν μπορεί να γίνει όσο δεν αναγνωρίζει την Κύπρο με την Τουρκία να έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις η Τουρκία από το 2005 για το θέμα της τελωνειακής ένωσης έναντι της Κύπρου, τις οποίες δεν έχει εφαρμόσει. Δεν αναγνωρίζει ένα κράτος – μέλος, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εμπόδιο στη διαδρομή αυτή, είτε στα ελληνοτουρκικά είτε στα ευρωτουρκικά.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως ο Ρετζέπ Τ. Ερντογάν σε συνέντευξή του, στο CNN, ήταν επιθετικός προς τους Αμερικανούς για το θέμα των F-16 αλλά και για το θέμα της Συρίας και της στήριξης που δίνει στους τρομοκράτες, όμως από την άλλη, μίλησε κολακευτικά για τη Ρωσία και τον Πούτιν, λέγοντας ότι έχω την ίδια εμπιστοσύνη στη Δύση με αυτή στον Ρώσο πρόεδρο, ενώ επιτέθηκε και στην Ευρώπη. Στην ίδια συνέντευξη μάλιστα μίλησε με πολύ ζεστά λόγια για τις σχέσεις με την Ελλάδα. Επομένως, στέλνει κάποια μηνύματα αντιφατικά.

Μπαράζ συναντήσεων έχει προγραμματίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο περιθώριο της 78ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στην αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και στην τακτική επαφή που έχουν πλέον οι δύο υπουργοί Εξωτερικών.
Όπως το θέτουν τα ίδια πρόσωπα το «να μπορούμε να συνομιλούμε με την Τουρκία, να μπορούμε να δεχόμαστε ότι τα ζητήματά μας θα μπορούν να επιλύονται μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας και όταν διαφωνούμε να μην οδηγούμε τα πράγματα στα άκρα και να μην έχουμε εντάσεις, όπως αυτές που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν με υπαιτιότητα της Τουρκίας» αποτελεί πάγια επιδίωξη της Αθήνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Κυρ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (τοπική ώρα)

Πλούσιο αλλά και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να είναι το πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη. Αναλυτικότερα:

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου

• 9.20, Συνέντευξη στο CNN και τον Richard Quest
• 11.00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
• 13:00, Γεύμα με εκπροσώπους της Ομογένειας
• 16:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη
• 18:00, Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νότιας Κορέας,

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου
• 07:30, Συναντήσεις του Πρωθυπουργού με επενδυτές
• 12:30, Ομιλία του Πρωθυπουργού σε Πανεπιστήμιο Yale
• 18:00, Ομιλία Πρωθυπουργού σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου
• Το πρωί ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων
• Στις 13.05, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με ΓΓ ΟΗΕ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι διμερείς σχέσεις στις δύο γειτονικές χώρες αναμένεται να συνεχιστούν με σταθερό πρόγραμμα συναντήσεων τους επόμενους μήνες. Αναλυτικότερα:

Τα επόμενα ραντεβού των δύο πλευρών έχουν ήδη δρομολογηθεί:
16 Οκτωβρίου

Πολιτικός διάλογος
Υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου – Μπουράκ Ακτσαπάρ.
17 Οκτωβρίου

Θετική ατζέντα στην Αθήνα
Υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης – Μπουράκ Ακτσαπάρ

Δεκέμβριος
Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο – Θεσσαλονίκη

Οι καίριες συναντήσεις Μητσοτάκη με επενδυτές και ομογένεια
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά που βρίσκονται ψηλά στη διπλωματική ελληνική ατζέντα και ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουργός θα έχει πλήθος συναντήσεων στη Νέα Υόρκη με επενδυτές και εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων, ενώ αύριο, Πέμπτη, στην ομιλία του στη 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναμένεται να δώσει έμφαση στην κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, και «χτίζει» με προσοχή και μεθοδικότητα τις διπλωματικές επαφές της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεραπετρίτης συμμετέχει στην Τριμερή Συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ, ενώ έδωσε το παρών και σε εκδήλωση των ομογενειακών οργανώσεων. Στις διμερείς επαφές του εστιάζει στην προώθηση της ελληνικής υποψηφιότητας για τη θέση μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2025-2026.

Πηγή: ertnews.gr

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook