Στα ύψη η κόντρα Κασσελάκη με την εσωκομματική αντιπολίτευση με αφορμή την υπόθεση Τζουμάκα.

Δύο στρατόπεδα έχουν σχηματιστεί μετά την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Τζουμάκα.

«Η επίκληση αυτή του Νίκου Φίλη ότι η δήλωση του Στέφανου Τζουμάκα αφορούσε πολιτική ή και προσωπική κριτική στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι προσχηματική», υποστηρίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ που δείχνουν την πόρτα της εξόδου στο άλλοτε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκ των διεκδικητών της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.

«Μάλλον ο Νίκος Φίλης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν διάβασε την αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα στον ΣΚΑΪ ότι ”έχει εγκατασταθεί η ολιγαρχία και η διαπλοκή” μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, στρεφόμενος ευθέως συνολικά εναντίον του κόμματος και των μελών του», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στον πρώην υπουργό.

«Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος ή μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα, γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;», καταλήγουν οι ίδιες πηγές, ανεβάζοντας το εσωκομματικό θερμόμετρο.

Υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, για την απόφασή του σχετικά με τον Στέφανο Τζουμάκα, τάχθηκαν ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Καρανίκας, η Ελένη Αυλωνίτου και η Ελένη Ζάχου.

Ανοιχτά διαφώνησαν πέραν του Νίκου Φίλη, η Αννέτα Καββαδία, ο Θεόφραστος Βαμβουρέλλης, η Μαρία Καραμεσίνη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος, που τάχθηκαν υπέρ του Στέφανου Τζουμάκα:

Η ανάρτηση του Νίκου Φίλη
«Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε μια απαράδεκτη ενέργεια απέναντι στον Στέφανο Τζουμάκα, που βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας.

Στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στ. Τζουμάκα για την πολιτική κριτική που ασκεί και για όσα είχε αναφέρει την εποχή που διεκδικούσε την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αλλά και προχθές στην Πολιτική Γραμματεία χωρίς να λάβει οποιαδήποτε απάντηση.

Με ανάρτηση από το Μαϊάμι ο κ. Κασσελάκης δείχνει πως εννοεί την περιβόητη «αδιαμεσολάβητη εκπροσώπηση» των μελών του κόμματος. Δείχνει επίσης πώς εννοεί το Συνέδριο, τη διεξαγωγή του οποίου συνεχώς αναβάλλει. Με διαγραφές διαφωνούντων!

Είναι χρέος όλων μας να στηρίξουμε τον Στέφανο Τζουμάκα και να μην επιτρέψουμε τον περαιτέρω εκφυλισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί το καλύτερο δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Αιχμές Τσακαλώτου για τη διαγραφή Τζουμάκα: «Σημεία των καιρών είναι και αυτά»
Γεμάτο ερωτήματα καθώς και υποννοούμενα ήταν το σχόλιο του Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Κασσελάκη.

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, με ανάρτησή του στο Facebook, για τη διαδικασία αποπομπής του κ. Τζουμάκα, σχολιάζει:

Υπάρχει το “θέτει τον εαυτό του εκτός κόμματος”. Υπάρχει επίσης η “παραπομπή στην επιτροπή δεοντολογίας”».
Ενώ στη συνεχεία ξεκαθαρίζει πως δυσκολεύεται να κατανοήσει «πως τα δυο μπορούν να ισχύουν την ίδια στιγμή».
Τέλος, ο κ. Τσακαλώτος κλείνει το σχόλιο του με αιχμηρό τρόπο αφού σημειώνει: «Σημείο των καιρών και αυτό.»

Νάσος Ηλιόπουλος: «Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στεφανου Τζουμάκα»

Ο Nάσος Ηλιόπουλος τοποθετήθηκε αρνητικά στη διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα από τον Στέφανο Κασσελάκη, συνεχίζοντας τον «χορό των αντιδράσεων» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με ανάρτηση του το βράδυ της Παρασκευής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στεφανου Τζουμάκα. Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του για τις οποίες τον λόγο θα έπρεπε να έχουν τα αρμόδια όργανα».

Ολόκληρη η ανάρτηση του:
«Στην τελευταία συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας η πλειοψηφία απέρριψε πρόταση που αφορούσε το απαράδεκτο φαινόμενο των δημοσίων δηλώσεων κεντρικών στελεχών για την υπερψήφιση ψηφοδελτίων της ΝΔ και ανεξάρτητων δεξιών και την ανάγκη δημόσιας αποδοκιμασίας αυτών. Οι δηλώσεις αυτές υπονόμευσαν την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημιουργώντας εικόνα πολυφωνίας και απουσίας ενιαίας στάσης απέναντι σε μια κρίσιμη μάχη. Ο ίδιος ο πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης παρέπεμψε αόριστα το θέμα στο μέλλον.
Σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε την αντικαταστατική διαγραφή του Στεφανου Τζουμάκα. Δεν θα κρίνω τις δηλώσεις του για τις οποίες τον λόγο θα έπρεπε να έχουν τα αρμόδια όργανα. Αλλά θα πω το εξής: η επίκληση της συλλογικότητας και των κανόνων δεν μπορεί να είναι επιλεκτική και κυρίως δεν μπορεί να ανοίγει το δρόμο για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές πρακτικές στις γραμμές μας».

Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας που θα αποφασίσουν για την διαγραφή Τζουμάκα -Τι προβλέπει το καταστατικό για την παραπομπή και την  διαγραφή 

Ο Στέφανος Τζουμάκας, παραπέμφθηκε, από τον πρόεδρο του κόμματος Στέφανο Κασσελάκη, στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας μπορεί να επιβάλει αναστολή της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφή με αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων των μελών της.

Ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας
Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας, όπως προέκυψαν από το 3ο συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2022, είναι τα εξής:

Βαρτζελή Ρεγγίνα
Βεντούρας Ερρίκος
Γιαννακίδου Χαρίκλεια
Θεοδωρακοπούλου Αναστασία
Κακουλάκης Γεώργιος
Καλογήρου Μιχαήλ
Καπράνας Ζήσης
Κοτσακάς Αντώνης
Κουντούρη Κυριακή
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Πορτάλιου Αμαλία
Σακελλίων Σταμάτης
Σπουρδαλάκης Μιχαήλ
Σταματάκη Ελένη
Χρήστου – Διαούρτα Λίνα

Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιτροπή δεοντολογίας:
Άρθρο 19 – Επιτροπή Δεοντολογίας
1. Η Επιτροπή Δεοντολογίας αποτελείται από δεκαπέντε (15) μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την Επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε (5) ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.

2. Η Επιτροπή Δεοντολογίας συντάσσει Κανονισμό Λειτουργίας και Κώδικα Δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.

3. Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:

(α) Σύσταση,
(β) Επίπληξη,
(γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο,
(δ)Διαγραφή.
Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

4. Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:

(α) αυτεπαγγέλτως,
(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,
(γ) μετά από παραπομπή από:

– την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
– την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
– την ΚΕ, τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.

5. Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

6. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία.

Κασσελάκης για Τζουμάκα: «Έθεσε τον εαυτό του εκτός κόμματος»
Ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, με ανάρτησή του στο Facebook, ενημέρωσε πως παραπέμπει τον κ. Τζουμάκα στην επιτροπή δεοντολογίας του κόμματος. «Έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κασσελάκης.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια ανάρτηση με αυστηρό τροπο δηλώνει πως «η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook