Η πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα αλλάζει τα δεδομένα στο εσωκομματικό τοπίο προκαλώντας την αντίδραση ακόμη και στελεχών που ανήκουν στο προεδρικό «μπλοκ»

Εν μέσω σκληρών αντιπαραθέσεων πραγματοποιείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία,που θα συνεχιστεί και αύριο.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα ξεκινήσει ομιλία του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος χθες (10/11/23) πρότεινε δημοψήφισμα μεταξύ των μελών για το θέμα των διαγραφών των τεσσάρων στελεχών.

Με την πρόταση φέρονται να διαφωνούν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Παππάς, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Πηγές εκτιμούν πως η διαφωνία Φλαμπουράρη-Γεροβασίλη, που αποτελούν στενούς συνομιλητές του Αλ. Τσίπρα, αντανακλούν και την ανησυχία που πιθανόν υπάρχει ή εκφράζεται στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα, στελέχη από το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου εκτιμούν ότι η κίνηση Κασσελάκη «υπερέβη τις κόκκινες γραμμές», ενώ απέναντι στην πρόταση στέκεται και ο Διονύσης Τεμπονέρας. Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα στελέχη της Ομπρέλας αναμένεται να δώσουν το «παρών» στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ανακοινώνοντας την αποχώρησή τους εντός της διαδικασίας.

Την ίδια ώρα, ηχηρές ήταν οι αποχωρήσεις Σκουρλέτη και Βούτση από τον ΣΥΡΙΖΑ με σκληρή κριτική προς τον πρόεδρο του κόμματος.

Έπεται όμως και αποχωρήσεων συνέχεια από τα στελέχη της «Ομπρέλας» που κοιτούν προς την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής μεδ τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να το έχει ήδη προαναγγείλει. .

Πρόταση Κασσελάκη για δημοψήφισμα
Όπως προανήγγειλε την Παρασκευή με βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οΣτέφανος Κασσελάκης θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να εγκρίνει δημοψήφισμα προκειμένου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος να αποφασίσουν για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών που έχει παραπέμψει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, τους: Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανο Τζουμάκα.

Συγκεκριμένα στο μήνυμά του ο κ. Κασσελάκης αναφέρει: «Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι διεφθαρμένη όπως είναι η κυβέρνηση αλλά άρρωστη, με στελέχη που προσβάλλουν τον πρόεδρό τους και τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Δεν θα κάνω πίσω, θα τιμήσω την εντολή που έλαβα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα ενιαίο υγιές κόμμα με μόνη τάση την δημοκρατία από την βάση. Η λειτουργία ενός κόμματος, πόσω μάλλον της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα για να γίνεται θέμα αναβολών και σκόπιμων ή μη καθυστερήσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα ζητήσω από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των 4 στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας. Εάν η Κ.Ε. αρνηθεί, θα προχωρήσω στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς όπως προβλέπει το καταστατικό μας».

Η απόφαση του κ. Κασσελάκη αιφνιδίασε και προκάλεσε αντιδράσεις από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους αλλά και συζητήσεις μεταξύ των υποστηρικτών του στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι ενδεικτικό ότι χθες το βράδυ συνεδρίαζαν διαφορετικές τάσεις του κόμματος, οι «προεδρικοί», η Ομπρέλα και η «6+6» για να εξετάσουν τα δεδομένα και να προσδιορίσουν την στάση τους στην Κεντρική Επιτροπή .

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook