Στην Καστέλα συναντήθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Το γεύμα γίνεται λίγα 24ωρα μετά την αποδοχή από την μεριά του Στέφανου Κασσελάκη, της πρόσκλησης για ανοικτό διάλογο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων

Σε ψαροταβέρνα στην Κατέλλα γευμάτισαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης με τον επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Το γεύμα γίνεται λίγα 24ωρα μετά την αποδοχή από την μεριά του Στέφανου Κασσελάκη, της πρόσκλησης για ανοικτό διάλογο των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. Επί τάπητος τέθηκαν οι πολιτικές εξελίξεις.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης «ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Νίκου Κοτζιά για την ανάπτυξη ανοιχτού και ειλικρινούς διαλόγου των προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου, του απέστειλε την κάτωθι επιστολή»:

ΠΡΟΣ κ. ΝΙΚΟ ΚΟΤΖΙΑ
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Αγαπητέ Νίκο,
έλαβα την επιστολή σου και σ’ ευχαριστώ για την πρόσκληση που απευθύνεις στον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ. Χαίρομαι δε, καθώς διαπιστώνω ότι η επιστολή διαπνέεται από πνεύμα για την ανάγκη ενότητας και συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στηρίζει και προωθεί τον ανοιχτό διάλογο και τη συνεργασία με όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δέσμευσης απέναντι στην κοινωνία.

Στην παρούσα κρίσιμη ιστορική και πολιτική καμπή είναι αναγκαίο να ξεκινήσει ο διάλογος για την ανασύνταξη των προοδευτικών δυνάμεων, για την εξεύρεση των αναγκαίων ιδεολογικών συγκλίσεων και προοπτικών, για τον σχεδιασμό μακροπρόθεσμων προγραμματικών συμφωνιών με βαθιά πίστη στις δημοκρατικές αρχές και αξίες, με όρους συμπεριληπτικότητας και κοινωνικής λογοδοσίας.

Μέσα από τον πλουραλισμό και τη διεύρυνση θα προκύψει η (ανά)σύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων, θα βαθύνουν οι συνεργασίες, θα παραχθούν νέες ιδέες, θα υλοποιηθούν στόχοι και θα επιτευχθούν κοινά οράματα. Κυρίως, όμως, θα δημιουργηθούν «μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης» απέναντι στις διαρκείς πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις σ’ εθνικό και διεθνές επίπεδο. Για να μπορέσει να επέλθει η κοινωνική και πολιτική αλλαγή και να ανατραπεί η καταστροφική για τη χώρα κυβέρνηση της ΝΔ.

Για τους λόγους αυτούς είμαι ανοιχτός στον διάλογο και τη συνεργασία, αποδεχόμενος την πρόσκλησή σου.
Η επιστολή του Πράττω

Η κίνηση «Πράττω» με επιστολή που είχε στείλει στις 6 Νοεμβρίου στον Στέφανο Κασσελάκη και στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ζητούσε μεταξύ άλλων να αρχίσουν οι συζητήσεις για συνεργασία.

Αναλυτικά η επιστολή που είχε στείλει:
Προς τον Στέφανο Κασσελάκη, Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Προς την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Επιστολή των
«ΠΡΑΤΤΩ», «Σοσιαλιστική Πατριωτική Κίνηση», «Σχέδιο για την Ελλάδα»
Αγαπητέ Στέφανε, θα θέλαμε καταρχάς να σε συγχαρούμε για την εκλογή ως Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και να σου ευχηθούμε επιτυχίες.

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύντροφοι της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως γνωρίζετε, η Ελλάδα, η πατρίδα μας, περνά μια πολύπλευρη κρίση. Βρίσκεται σε πορεία παρακμής και χρειάζεται άμεσα την προώθηση μιας πολιτικής Αναγέννησής της.

Η πολιτική Αναγέννησης οφείλει, πιστεύουμε, να οδηγήσει την Ελλάδα σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο με την πλήρη αξιοποίηση των ταλέντων των Ελλήνων εργαζομένων και της νεολαίας καθώς και των δυνατοτήτων της χώρας. Στόχος μιας τέτοιας πολιτικής, ανάμεσα στα άλλα, είναι –κατά τη γνώμη μας- η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της ανεργίας. Η διασφάλιση καλύτερων μισθών και μεροκάματου σε συνδυασμό με μια πορεία ανακατανομής εισοδημάτων και ιδιοκτησίας. Η προώθηση μεγάλων φιλολαϊκών αλλαγών στην παιδεία και στην υγεία αξιοποιώντας όλα τα επιτεύγματα της επιστήμης. Αλλαγές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας. Στόχος μιας πολιτικής Αναγέννησης είναι, επίσης, η στήριξη του πολιτισμού. Η επάρκεια σε λαϊκή-κοινωνική στέγη. Η διασφάλιση φτηνής ενέργειας, καθώς και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας των εργαζομένων και της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.

Είμαστε της πεποίθησης, ότι για να αναγεννηθεί η χώρα, θα χρειαστεί να περιοριστούν τα προνόμια της Ολιγαρχίας και να κτυπηθεί η διαπλοκή. Διαφορετικά θα συνεχίζει η χώρα «να βουλιάζει» και να κυριαρχεί η σαπίλα στον δημόσιο βίο.

Η Αναγέννηση της χώρας, σημαίνει για μας την υπεράσπιση των εθνικών της δικαίων. Την δίκαιη λύση του Κυπριακού. Την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διεθνούς δικαίου προς όφελος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας. Την αποτροπή των υποχωρήσεων για τις οποίες προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε πολλά εθνικά θέματα.

Πιστεύουμε, ότι η ουσιαστική προοδευτική Αναγέννηση της χώρας θα διευκολυνθεί από ένα κοινό σχέδιο στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και τα προτεινόμενα τέσσερα σημαντικά βήματα:

Α] Από την συμπόρευση και την συνεργασία όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην ΝΔ και τις πολιτικές που προωθεί. Απέναντι στο σύστημα το οποίο εξυπηρετεί η ΝΔ. με τις πολιτικές της.
Από πλευράς μας θα συμβάλλουμε όσο είναι δυνατό, προκειμένου να αλλάξει το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό μέσα από αυτή τη συνεργασία. Καλούμε δε τον ΣΥΡΙΖΑ, να συμπράξει σε μια τέτοια πολιτική συμπόρευση, ενώ όπου μπορεί και επιθυμεί να αναλάβει δημοκρατικές πρωτοβουλίες που θα έχουν την στήριξή μας.

Β] Από την ανάπτυξη του διαλόγου ανάμεσα στις προοδευτικές-δημοκρατικές δυνάμεις για όλα τα σύγχρονα θέματα και για το μέλλον της χώρας, ώστε να αναζητηθούν οι κάλλιστες προγραμματικές συμφωνίες, συγκλίσεις, ενώ μπορούν να αξιολογηθούν οι διαφωνίες. Στόχος είναι να βοηθηθεί η δημιουργία ενός μετώπου αναγέννησης της χώρας. Ο διάλογος αυτός μπορεί να ενισχυθεί με την παρουσία του επίσημου ΣΥΡΙΖΑ στο ήδη υπάρχον «Δημοκρατικό Φόρουμ Διαλόγου» πολλών αριστερών, οικολογικών, προοδευτικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων. Θα μπορούσε, από την άλλη, εναλλακτικά, να αναλάμβανε ο ΣΥΡΙΖΑ μια δική του πρωτοβουλία για την δημοκρατική οργάνωση και προώθηση ενός τέτοιου διαλόγου που θα είχε την στήριξή μας. Μας ενδιαφέρει πάνω από όλα να υπάρξει αυτός ο διάλογος και να είναι ουσιαστικός.

Γ] Από την ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ενσυναίσθησης ανάμεσα στις δυνάμεις της αλλαγής της χώρας. Η εικόνα συνεχούς διαμάχης που παρουσιάζουν κατά καιρούς τμήματα της αριστεράς ή και άλλων προοδευτικών δυνάμεων δεν είναι ελκυστική και έχει αρνητικές συνέπειες για όλη την αριστερά, για όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Αναγέννησης.

Δ) Από την διερεύνηση των δυνατοτήτων συγκεκριμένων κοινών δράσεων καθώς και κοινών εκδηλώσεων διαλόγου που να εξυπηρετούν την αντίσταση στις σημερινές πολιτικές, όπως και της προώθησης της πολιτικής Αναγέννησης.
Αγαπητέ Πρόεδρε, γνωρίζουμε τον συσχετισμό δύναμης συνολικά και στον χώρο μας. Σαφώς και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγάλη δύναμη σε αυτόν. Γνωρίζουμε, όμως, από την ιστορία και την πείρα μας, ότι οι συνεργασίες στον προοδευτικό-δημοκρατικό χώρο και τα μέτωπα αντίστασης και αναγέννησης, πάντα εμπλούτιζαν όλους καθότι λειτούργησαν πολλαπλασιαστικά από το άθροισμα των δυνάμεων που συμβάλλουν σε αυτές, ενώ, ταυτόχρονα, διευκολύνουν την παραγωγή νέων ιδεών, σκέψεων και προτάσεων καθώς και νέων πρακτικών.

Ελπίζουμε εσύ προσωπικά, καθώς και τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, να ανταποκριθείτε σε αυτό το κάλεσμα. Να στηρίξετε τις πιο πάνω προτάσεις και να διατυπώσετε, επιπλέον, τις δικές σας. Περιμένουμε να έχουμε σύντομα την θετική σας απάντηση ώστε να προχωρήσουμε στα απαραίτητα πρακτικά μέτρα μιας τέτοιας συνεργασίας σε αυτές τις τέσσερεις προοδευτικές θεματικές-μέτωπα και σε ότι εσείς μας προτείνετε.
Συντροφικά

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook