Η επιστολική ψήφος προβλέπεται για την ώρα μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου αρχής γενομένης από τις επικείμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τη διαδικασία για την επιστολική ψήφο παρουσίασαν στη συνέχεια η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος

Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Ευρωβουλευτών, Διευκόλυνση Ψήφου Εκλογέων, Εκκαθάριση Εκλογικών Καταλόγων και Λοιπές Διατάξεις» και συγκεκριμένα την καθιέρωση για πρώτη φορά στη χώρα μας της επιστολικής ψήφου, παρουσίασαν η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Θοδωρής Λιβάνιος, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιου Μπαλέρμπα, σε συνέντευξη τύπου μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο νωρίτερα σήμερα.

Το νομοσχέδιο κινείται σε τέσσερις άξονες: εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση ψήφου εκλογέων, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και διευκόλυνση πρόσβασης ΑμεΑ στον προεκλογικό διάλογο.

Συγκεκριμένα για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο εκλογέας εντός επικράτειας δύναται να επιλέξει αν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα με επιστολική ψήφο αντί για προσέλευση στο εκλογικό του τμήμα. Οι εκλογείς που βρίσκονται εκτός επικρατείας θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα αποκλειστικά με επιστολική ψήφο. Ο εκλογέας παραλαμβάνει το εκλογικό υλικό, ψηφίζει και αποστέλλει τον φάκελό του στην Ειδική Επιτροπή Συλλογής Επιστολικής Ψήφου στα αρμόδια Πρωτοδικεία. Οι επιστολικές ψήφοι καταμετρώνται ταυτόχρονα με τις ψήφους στην υπόλοιπη χώρα. Η επιστολική ψήφος προβλέπεται για την ώρα στην εν λόγω πρωτοβουλία μόνο για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.

Αναλυτικά η διαδικασία
Η προθεσμία για κατάθεση αίτησης συμμετοχής με επιστολική ψήφο στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, θα λήγει έως και 40 ημέρες πριν τις εκλογές ενώ 20 μέρες πριν θα στέλνονται οι φάκελοι στους εκλογείς που θα περιέχουν τα έντυπα με τα οποία θα ψηφίζουν.

Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP).

H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.

Ειδικότερα, οι εκλογείς θα παραλαμβάνουν φάκελο ο οποίος θα περιέχει φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Η καταληκτική ημερομηνία και ώρα για την παραλαβή των φακέλων θα είναι στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, παραμονή των εκλογών ενώ για τη διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας, οι επιτροπές που θα παραλαμβάνουν τον φάκελο θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους. Την ημέρα των εκλογών ο φάκελος θα ρίχνεται στην κάλπη, σε μία προσομοίωση της ψήφου με φυσική παρουσία.

Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς εντός της Ελλάδας ενώ θα εξεταστεί το πώς μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους απόδημους.

Ακόμα και αν κάποιος εκλογέας έχει αιτηθεί να συμμετάσχει στις εκλογές με επιστολική ψήφο, μπορεί να αλλάξει γνώμη και αν δεν έχει αποστείλει τον φάκελο μέχρι τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου θα μπορεί να ψηφίσει την επόμενη ημέρα με φυσική παρουσία.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024.

Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων το πρόβλημα εστιάζεται σε ηλικιωμένους εκτός Ελλάδας που έχουν πεθάνει και δεν έχουν διαγραφεί και αυτό δημιουργεί μία πλασματική αποχή, ανέφερε η κα. Κεραμέως.

Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει διάλογος με τα κόμματα για την επιστολική ψήφο, τονίζοντας ότι αυτή δεν αφορά προς το παρόν τις εθνικές εκλογές.

«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία», υπογράμμισε η Νίκη Κεραμέως, υπενθυμίζοντας τα μεγάλα ποσοστά αποχής. «Στα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου», κατέληξε.

Μόνο με επιστολική ψήφο οι απόδημοι
Από την πλευρά του ο κ. Λιβάνιος, αναφερθείς στη διαδικασία με την οποία θα ψηφίζουν οι εκλογείς που θα επιλέξουν την επιστολική ψήφο, παρέπεμψε στην ηλεκτρονική πύλη apodimoi.gov.gr την οποία χρησιμοποίησαν οι απόδημοι και ανήγγειλε ότι αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα μέσω του gov.gr.

«Πρόκειται για ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες του κόσμου», είπε ο κ. Λιβάνιος, εξηγώντας ότι «Αμεα, εποχικοί εργαζόμενοι αλλά και άλλοι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν».

Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι οι ευρωεκλογές για τους απόδημους θα διεξαχθούν με επιστολική ψήφο αποκλειστικά και δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα.

«Η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εντός και εκτός επικρατείας στις ευρωεκλογές με επιστολική ψήφο είναι ένα μεγάλο βήμα. Ένα βήμα για μεγαλύτερη συμμετοχή στη γιορτή της δημοκρατίας.», πρόσθεσε ο κ. Λιβάνιος.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση από το υπουργείο Εσωτερικών

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook