Γλυπτά Παρθενώνα -Επιστολή Κασσελάκη στο βρετανικό Κοινοβούλιο: «Η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες».

Πρωτοβουλία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος ζητά από τους πολιτικούς αρχηγούς να αποστείλουν από κοινού επιστολή με την εθνική θέση της Ελλάδας, προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης γνωστοποίησε ότι πήρε αυτή την πρωτοβουλία διότι «απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά».

«Πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία.
Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η επιστολή
Στο προσχέδιο της επιστολής αναφέρεται ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα δεν αποτελούν απλώς ένα δείγμα ανυπολόγιστης αξίας της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Η παράνομη αφαίρεση και κλοπή τους από τον Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν, όταν η Ελλάδα τελούσε υπό οθωμανική κατοχή, έθεσε σε κίνδυνο την πολιτιστική και αρχιτεκτονική ακεραιότητα ενός από τα σημαντικότερα ορόσημα του παγκόσμιου πολιτισμού και της ελληνικής κληρονομιάς» και «γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η επιστροφή τους εκεί που ανήκουν είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους τους Έλληνες».

Παράλληλα τονίζεται ότι έχει «δηλωθεί ξεκάθαρα σε όλα τα διεθνή φόρα και ιδιαίτερα στην UNESCO από τις ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες» ότι «δυνάμεθα να αναγνωρίσουμε σε κανένα κράτος ή νομικό πρόσωπο, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Την ίδια ώρα γίνεται αναφορά στην ακύρωση της συνάντησής του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Rishi Sunak. «Η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη και υπονομεύει τις κατά τα άλλα άριστες ελληνοβρετανικές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ανεξάρτητα από το ποιος κατέχει το αξίωμα, έχει κάθε δικαίωμα να υποστηρίξει ενεργά και δημόσια την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να συζητήσει το θέμα με τον Βρετανό ομόλογό του» αναφέρεται και προστίθεται μεταξύ άλλων ότι:

«Το αίτημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα δεν είναι μόνο εθνικό. Είναι ένα ζήτημα που υπερασπίζονται άνθρωποι σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στην προστασία της ακεραιότητας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

«Σας καλούμε λοιπόν, επικαλούμενοι τις θερμές διμερείς μας σχέσεις, να επανεξετάσετε τη στάση της χώρας σας και να υποστηρίξετε την πρόταση για τη συγκρότηση διμερούς επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, που θα εξετάσει σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο το ζήτημα με τη συμμετοχή της UNESCO και άλλων σχετικών διεθνών οργανισμών» υπογραμμίζεται στο προσχέδιο της επιστολής

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook