Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2024 χωρίς φιλάθλους οι αγώνες της Super League για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας..Χωρίς κόσμο και ο αγώνας του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την οπαδική βία ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, μετά και το νέο αιματηρό περιστατικό στου Ρέντη, με τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού.
Για δύο μήνες, έως 12 Φεβρουαρίου κεκλεισμένων των θυρών όλοι οι αγώνες της Super League 1. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β της superleague 2 οι οποίες ανήκουν στις αντίστοιχες παε της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας.
Μάλιστα ο κυβερρνητικό εκπρόσωπος ανέφερε πως κεκλεισμένων των θυρών θα διεξαχθεί και το ματς του Ολυμπιακού με την Μπατσκα Τόπολα για το Europa League την ερχόμενη Πέμπτη (14/12, 22:00) στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Εκδίδεται σήμερα σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου με άμεση εφαρμογή, η οποία θα προβλέπει παράλληλα ότι με έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκούς αγώνες των ελληνικών ομάδων για λόγους προστασίας της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Διευκρινίζοντας ο Παύλος Μαρινάκης, στην συνέχεια και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως δίνεται η δυνατότητα μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου εντός του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να εκδίδονται κοινές υπουργικές αποφάσεις από τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού για περιπτώσεις ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων. «Η πρώτη απόφαση για αυτή την εβδομάδα εκδίδεται για τον αγώνα του Ολυμπιακού, για προφανής λόγους, μετά τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν. Θα επανεξεταστεί και ισχύει μόνο για αυτά που ανέφερα όχι για κάτι άλλο, κάποιο άλλο άθλημα και μόνο σε αυτή την περίπτωση».
Η εκτέλεση των μελών διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, που έχουν ήδη επιβληθεί έως τη δημοσίευση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ή που επιβάλλονται κατά το χρονικό διάστημα εφαρμογής, αναστέλλεται έως τις 12 Φεβρουαρίου 2024.

Παράλληλα θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση και η λειτουργία καμερών υψηλής ευκρίνειας στα γήπεδα των ομάδων της Super League 1, ενώ θα εφαρμοστεί σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Όπως είπε ο κ. Μαρινάκης αυτόματες θα είναι και οι κυρώσεις κατά των ομάδων σε περιπτώσεις επεισοδίων πέραν όσων προβλέπονται από τη Δικαιοσύνη.

Στην συνέχεια ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης θα μεταβούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να συμβάλλουν στην ποινική διερεύνηση των εγκλημάτων οπαδικής βίας.

Αναλυτικά:
Ο Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση της κυβέρνησης στον αστυνομικό και την οικογένειά του, ενώ συνεχάρη την ΕΛΑΣ για την ταχύτητα με την οποία εξιχνιάστηκε η υπόθεση.

«Ένας νέος άνθρωπος 31 ετών δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή ύστερα από δολοφονική ενέργεια. Μία πράξη ωμής οπαδικής βίας. Επαναλαμβάνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στον ίδιο και στην οικογένειά μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στην ΕΛΑΣ γιατί συνελήφθη ο καθ’ ομολογίαν φυσικός αυτουργός αυτού του φρικτού εγκλήματος. Αναδεικνύεται ότι πίσω από τους φυσικούς αυτουργούς κρύβονται ένας και περισσότεροι ηθικοί αυτουργοί.

Η δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού δεν είναι το πρώτο περιστατικό ακραίας οπαδικής βίας. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είχε πει ότι θα εξαντλήσει τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις της, οι οποίες θα είναι δυναμικές και θα επανεξετάζονται διαρκώς. Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΛΑΣ ενέτεινε τις παρεμβάσεις της, οι έλεγχοι στα γήπεδα αυξήθηκαν, ενώ αυξήθηκαν και οι σφραγίσεις συνδέσμων.

Ενώ δώσαμε χρόνο και χώρο για τη συμμόρφωση όλων, αποδείχτηκε ότι απαιτούνται περαιτέρω παρεμβάσεις.

Τη θλιβερή ανοχή δεν θα την πληρώσουν ούτε ούτε αθλητές, ούτε οι φίλαθλοι» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κ. Μαρινάκης ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:
1. Τη διεξαγωγή όλων των αγώνων της Super League 1 κεκλεισμένων των θυρών για τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12 Φεβρουάριου του 2024.

2. Το μέτρο αυτό θα δύναται να επεκταθεί κατά περίπτωση και σε εντός έδρας ευρωπαϊκών αγώνων των ελληνικών ομάδων.

3. Η πρώτη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί για τον ευρωπαϊκό αγώνα του Ολυμπιακού με την Μπάτσκα Τόπολα.

4. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και για τους εντός έδρας αγώνες των ομάδων β’ της Σούπερ Λιγκ 2 που ανήκουν στις αντίστοιχες ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ 1.

5. Έως 12 Φεβρουαρίου 2024 θα εξεταστούν τα αποτελέσματα της ανωτέρω απόφασης ώστε να εξεταστεί η παράτασή της.

6. Ηλεκτρονική είσοδος και ταυτοποίηση των φιλάθλων στους αγώνες

7. Κάμερες στα γήπεδα

8. Σύστημα ηλεκτρονικής εισόδου φιλάθλων και ταυτοπροσωπία.

Αναφορικά με την ποινή κεκλεισμένων των θυρών που έχει ο Ολυμπιακός στο ποδόσφαιρο, αυτή αναστέλλεται και θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τις 12 Φεβρουαρίου.

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook