«Να μετατρέψουμε και τις εγγυήσεις για την αγροτική γη σε μια νέα τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη στο TRT, όπου χαρακτήρισε «κοροιδία» το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Οι αγρότες έχουν απόλυτα δικαιολογημένα αιτήματα και είναι δίκαια αιτήματα, είμαστε δίπλα τους, τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι TRT, στο περιθώριο της επίσκεψής του σε Καρδίτσα και Τρίκαλα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι άνθρωποι να παίρνουνε ρίσκα μεγαλύτερα των επιχειρηματιών. Και να βλέπουν τα προϊόντα τους για τα οποία λαμβάνουν σεντς το κιλό να είναι ευρώ στο ράφι. Είναι άδικο αυτό. Υπάρχουν λύσεις. Και επίσης πρέπει να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα, ώστε η σχολάζουσα αγροτική γη να μπορεί να αναδιανεμηθεί. Όπως επίσης να μετατρέψουμε και τις εγγυήσεις για την αγροτική γη σε μια νέα τράπεζα Αγροτικής Ανάπτυξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Όπως σημείωσε, «δεν είναι δυνατόν να έχουνε μια βενζίνη, ένα πετρέλαιο το οποίο να είναι τόσες φορές πιο ακριβό στην Ελλάδα από ότι είναι στις γειτονικές χώρες. Να διυλίζουμε πετρέλαιο στην Ελλάδα και να είναι πιο φθηνό το ίδιο πετρέλαιο στην Κύπρο αντί στην Ελλάδα. Να υπάρχει ειδικός φόρος στα καύσιμα, στο αγροτικό πετρέλαιο όταν αυτό πολύ απλά μπορεί να καταργηθεί και να δώσει μια ανάσα στους αγρότες. Έχουν απόλυτα δικαιολογημένα αιτήματα και είναι δίκαια αιτήματα. Άρα, εμείς είμαστε δίπλα τους, έχουμε καταθέσει οκτώ προτάσεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν άμεσα για να μπορεί να υπάρχει μια ελάφρυνση στο κόστος παραγωγής τους».

Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε ότι πρέπει να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα, στο πετρέλαιο, στο αγροτικό πετρέλαιο και επίσης να υπάρχει υπερμειωμένος ΦΠΑ. «Αυτό θα είναι μια μεγάλη ανάσα για τους αγρότες.
Δεύτερο, να υπάρχει πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 σεντς την κιλοβατώρα. Μάλιστα αυτό είδα ότι και οι ίδιοι οι αγρότες το έχουν υιοθετήσει και είναι απολύτως εφικτό. Το ίδιο ισχύει και για την κερδοφορία στα λιπάσματα, στους σπόρους, σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα να υπάρχει πλαφόν στη κερδοφορία που ο ΕΛΓΑ να μπορεί να έχει ισότιμη συνεισφορά του κράτους με τους αγρότες για να καλύπτει και παραπάνω κινδύνους που αυτήν τη στιγμή δεν είναι, δεν έχουν την κατάλληλη ασφάλιση».

«Πρέπει επιτέλους τα αντιπλημμυρικά έργα να αρχίσουν. Επιτέλους. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε δήθεν 500 εκατομμύρια ευρώ στη Θεσσαλία για αντιπλημμυρικά και να μην ξέρει ο πρωθυπουργός πού έχουν πάει. Σας θυμίζω ότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν μπορώ να παρακολουθώ το κάθε ευρώ σε συνέντευξή του. Μιλάμε για 500 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν το ετήσιο ποσό που βάζει χαράτσι με το τεκμαρτό στους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι πάρα πολλά χρήματα. Πώς δεν έχει παρακολουθήσει το τελευταίο ευρώ που είναι 500 εκατομμύρια τελευταία ευρώ, όπως λέει κι εκείνος;» διερωτήθηκε με νόημα.

«Και τώρα ποιο είναι το πιο λυπηρό; Το μαλλί αυτής της ζημιάς, του Daniel και των αντιπλημμυρικών που δεν έγιναν, θα κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο. Αυτά τα χρήματα ξέρετε ποιος τα πληρώνει; Με κάθε σεβασμό. όχι εσείς, η γενιά μου θα τα πληρώσει. Η γενιά μου με ένα χρέος το οποίο θα είναι υπέρογκο και θα μεγαλώνει από την κακοδιαχείριση του κράτους. Η κακοδιαχείριση του κράτους είναι φτωχοποίηση του Έλληνα πολίτη.

Όπως ήδη φτωχοποιηθεί ο Έλληνας πολίτης από το πολύ κακό σύστημα Υγείας, το οποίο έχει αποδομηθεί και τώρα αναγκάζονται να πληρώνουν σε ιδιωτικές κλινικές και από όλο το Δημόσιο το οποίο απλά ιδιωτικοποιείται αντί να φτιάχνεται. Άρα οι αγρότες που είναι η πρώτη γραμμή της οικονομίας μας, -εκεί βασιζόμαστε στις κρίσεις, μην το ξεχνάμε αυτό και στον Covid και γενικά και στις γεωπολιτικές κρίσεις- έπρεπε να είχανε σταθερότητα στη ζωή τους. Μιλάμε για τρόφιμα» επισήμανε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Όσον αφορά, τη διαδικασία «αλλαγών» που ακολουθείται στο ΣΥΡΙΖΑ, παρέπεμψε στα 29 think tanks, τονίζοντας πως «αντί να έχουμε μια ομάδα μόνο 20 ατόμων οι οποίοι να ήταν γνωστοί από τους κομματικούς κύκλους και να πούμε, ορίστε εδώ οι τεχνοκράτες, αυτή τη στιγμή πήγαμε κατευθείαν στην κοινωνία» αλλά και στα ευρωψηφοδέλτια, σχολιάζοντας ότι «για πρώτη φορά στην ιστορία της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας, μπορεί κάποιος να διεκδικήσει θέση σε ευρωψηφοδέλτιο κόμματος χωρίς κομματικό κονέ». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν επρόκειτο «αόριστη πρόσκληση» καθώς βασίζεται στις «αξίες» που πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε ότι η ΝΔ ότι δεν θα μπορούσε να υιοθετήσει την αντίστοιχη «τομή», γιατί «είναι συστημική». «Χρωστάνε 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε τράπεζες, δανεικά και αγύριστα. Η επιβίωσή τους βασίζεται στον έλεγχο των μηχανισμών», υπογράμμισε, αντιπαραβάλλοντας πως «ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελείως ανεξάρτητοι».

«Εγώ εμπιστεύομαι την κοινωνία. Εμπιστεύομαι την κρίση της. Δεν φοβάμαι να πω ότι δεν έχω ανάγκη να ελέγχω τα πράγματα και να δώσω αυτή την εξουσία στην κοινωνία. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει αυτό. Αυτό πάει να πει πρόοδος. Αυτό πάει να πει προοδευτική παράταξη. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε η αυτοδύναμη, ανεξάρτητη, μεγάλη, προοδευτική παράταξη του τόπου, που θα κυβερνήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, ο Στ. Κασσελάκης αρνήθηκε ότι «παλεύει» για να «κυριαρχήσει», ξεκαθαρίζοντας: «Παλεύω για να μπορεί ο αδύναμος συμπολίτης μου να έχει φωνή. Αυτό θέλω. Είμαι το τελευταίο άτομο το οποίο είναι κολλημένο στην καρέκλα. Κυριολεκτικά δεν έχω πάρει ένα ευρώ από αυτή τη χώρα. Ούτε από το κόμμα μου. Και ούτε το έχω ανάγκη. Εμένα με ενδιαφέρουν οι συμπολίτες μου στη χώρα την οποία αγαπώ».

Μη κρατικά πανεπιστήμια
Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, τόνισε πως «αυτό το οποίο πάνε να κάνουν είναι μια κοροϊδία». «Το λένε στο δήθεν όνομα της ποιότητας, λες και είναι ένας μπουφές που πας να πάρεις παιδεία, να παραγγείλεις, αντί να έχουμε μια απλή λογική», είπε και συνέχισε:

«Ποια είναι η απλή λογική: Γιατί, γιατί ποιο λόγο δεν σπουδάζουμε τα ελληνόπουλα στην Ελλάδα και βάζουμε αυθαίρετους κανόνες, δήθεν ελάχιστες βάσεις εισαγωγής και διώχνουμε τα παιδιά έξω; Είδατε τι έγινε με τα νοσοκομεία, που έχουν αφήσει να αποδομηθεί το δημόσιο νοσοκομείο, ιδιωτικές κλινικές και αλιεύουν ασθενείς που γίνονται πελάτες».

«Δεν θα έρθει ούτε Harvard, ούτε Yale, τίποτα δεν θα έρθει στην Ελλάδα από αυτά. Θα γίνει μια περιστρεφόμενη πόρτα διαπλοκής, στην οποία μπαίνει κάποιος με ένα ιδιωτικό πτυχίο, δήθεν με κριτήρια, λες και η Ελλάδα μπορεί ξαφνικά να ελέγξει κάτι αξιοκρατικά στη χώρα μας», υπογράμμισε ο Στ. Κασσελάκης, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει το νομοσχέδιο και «αντισυνταγματικό», τονίζοντας ότι «το βασικό είναι ότι η δημόσια Παιδεία και η έρευνα μαζί με τη δημόσια Παιδεία, είναι μοχλός ανάπτυξης και αξιοκρατίας στη χώρα μας».

«Είναι το μόνο πράγμα, η είσοδος στα πανεπιστήμια, που δουλεύει αξιοκρατικά στη χώρα μας. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό; Και μετά βγαίνεις στην αγορά εργασίας και χάνονται όλα. Χάνονται όλα, είναι το ποιους ξέρεις. Τι περιμένουμε από τη χώρα μας; Δηλαδή το ένα αξιοκρατικό πράγμα πάμε να το καταστρέψουμε και αυτό, αντί να επενδύσουμε σε δημόσια πανεπιστήμια και στα περιφερειακά;», είπε, ενώ ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «όχι» στο νομοσχέδιο «γιατί όταν κάποιος σε κοροϊδεύει, του λες όχι». «Να γίνουν αυτές οι δωρεές στα δημόσια πανεπιστήμια. Να δώσουμε χώρο για συμπράξεις, για αυτονομία στον προϋπολογισμό. Εκεί να γίνουν οι δωρεές, αντί να φτιάχνουμε πανεπιστήμια δήθεν για παραπάνω εναλλακτικές λύσεις», συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο παράλληλα για ανάγκη στήριξης των ευάλωτων φοιτητών που σπουδάζουν στην περιφέρεια, σε πανεπιστήμιο.

«Όταν σπαταλάς 15 δισεκατομμύρια ευρώ σε απευθείας αναθέσεις, θέλεις να μου πεις ότι δεν μπορείς να βρεις λίγα εκατομμύρια να στηρίξεις τα δημόσια πανεπιστήμια; Είναι θέμα φιλοσοφίας, πολιτικής βούλησης, οικονομικής ανεξαρτησίας», ανέφερε ο Στ. Κασσελάκης, ενώ σημείωσε επίσης πως «υπάρχει μια τεράστια διαφορά» μεταξύ εκείνου και του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εκείνος είναι από τζάκι». «Κι όταν είσαι από τζάκι, το σύστημα οι μηχανισμοί είναι αυτό το οποίο σε διατηρεί. Εγώ θέλω να τα αλλάξω όλα. Και στο κόμμα μου και στην Ελλάδα. Διότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε ελληνόπουλα στη χώρα μας που φεύγουν έξω για να επιβιώσουν», είπε και προσέθεσε: « Έχουμε ένα τεράστιο οικονομικό θέμα στη χώρα μας. Τεράστιο. Το οποίο είναι ότι ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να διαπρέψει στην Ελλάδα. Και αυτό πρέπει να αλλάξει ριζικά, από την πρωτοβάθμια Παιδεία, τη δευτεροβάθμια Παιδεία, την τριτοβάθμια Παιδεία».

Ολες οι Ειδήσεις

Ειδήσεις Top Stories

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Bigpost.gr

Ακολουθήστε το Bigpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Κάνε Like στη σελίδα μας στο facebook